Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Διπλό μπόνους για εφάπαξ εξαγορά του χρόνου θητείας

Διπλό μπόνους για εφάπαξ εξαγορά του χρόνου θητείας Διπλή έκπτωση θα έχουν όσοι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών εξαγοράσουν τον στρατό και καταβάλουν εφάπαξ το ποσό. Διευκρινήσεις για τον τρόπο αναγνώρισης των πλασματικών ετών ασφάλισης δίνονται σε εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, όπου παρουσιάζονται και αναλυτικά παραδείγματα για την εξαγορά του στρατού.

Στην εγκύκλιο του ασφαλιστικού ταμείου προβλέπονται τα εξής:
1 Οσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 έχουν έκπτωση 30% για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, ενώ από το 2015 και μετά η έκπτωση φτάνει το 50%.
2 Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν όσοι καταβάλουν εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, καθώς το ποσό που θα καταβάλουν τελικά θα είναι μειωμένο κατά 15% (επιπλέον της έκπτωσης που δίνεται).
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 με αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας.
Αν οι εισφορές Κλάδου Σύνταξης στην κατηγορία που έχει υπαχθεί κατά την ημερομηνία της αίτησης ανέρχονται σε 315,59 ευρώ, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας θα ανέλθει σε 3.787,08 ευρώ (δηλαδή 315,59Χ12μήνες).
Μετά την έκπτωση του 30% (μείωση που ισχύει για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014), θα καταβάλει 2.650,96 ευρώ (το οποίο υπολογίζεται ως εξής: 3.787,08 X 30% = 1.136,12 και κατά συνέπεια 3.787,08 - 1136,12 = 2.650,96).
Στο προκύπτον ποσό εξαγοράς (2.650,96 ευρώ) θα γίνει στη συνέχεια και η μείωση 15% που προβλέπεται για τις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής των χρημάτων. Ετσι, το τελικό ποσό θα πέσει στα 2.253,32 ευρώ (υπολογίζεται ως εξής: 2.650,96X15% = 397,64 και κατά συνέπεια 2.650,96 - 397,64=2.253,32 ευρώ).
3 Το μηνιαίο ποσό της αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας -μετά την έκπτωση- δεν πρέπει να υπολείπεται του 20% επί του εκάστοτε ισχύοντος 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Συγκεκριμένα, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη: 33,04 X 25πλάσιο = 826 X 20% (τρόπος υπολογισμού της αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας για μισθωτούς) = 165,20 ευρώ.
Δηλαδή, αν μετά τις εκπτώσεις έχουμε τελικό ποσό 156 ευρώ, τότε η αναγνώριση της στρατιωτικής υπηρεσίας θα γίνει με το ποσό των 165,20 ευρώ.
4 Η μείωση του 15% για την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας θα γίνεται επί του ποσού που προκύπτει μετά την έκπτωση του 30% και όχι με βάση το αρχικό ποσό.
5 Δυνατότητα ανάκλησης ήδη υποβληθείσας αίτησης για αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας -προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει εκ νέου αίτηση για να τύχει της προβλεπόμενης έκπτωσης- υπάρχει εφόσον:
- Ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και
- Δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση αναγνώρισης από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού είτε έχει εκδοθεί η απόφαση αλλά ο ασφαλισμένος δεν έχει καταβάλει ακόμα εισφορές.
6 Ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας θεωρείται και ο χρόνος πειθαρχικής φυλάκισης πέραν έως και είκοσι ημερών, άσχετα αν εκτίθηκε ή όχι, σύμφωνα με το άρθρου 42 του Ν. 3421/05 (ισχύς νόμου από 13/12/05).
Διευκρινίσεις για περιπτώσεις πλασματικών ετών
Διευκρινίσεις για τα πλασματικά έτη ασφάλισης, που μπορούν να αναγνωρίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δίνονται στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως:
Σε κάθε άλλη περίπτωση αναγνώρισης (για προσαύξηση) θα διαβιβάζεται μόνο ο ατομικός φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο τμήμα Ασφάλισης και Εσόδων της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης για την έκδοση σχετικής απόφασης.
  • Χρόνος που είχε αναγνωριστεί στο παρελθόν (στρατιωτικής υπηρεσίας ή χρόνος προ εγγραφής στο τέως ΤΕΒΕ ή ΤΑΕ) αφαιρείται από τον συνολικό χρόνο για αναγνώριση που προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (3863/10). Σημειώνεται πως φέτος μπορούν να αναγνωριστούν τέσσερα πλασματικά έτη, το 2012 πέντε χρόνια, το 2013 έξι χρόνια και από το 2014 και μετά επτά πλασματικά χρόνια.
     
  • Σχετικά με την αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, πέρα από την υπεύθυνη δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά που αναφέρονται στην εγκύκλιο 110/10, ισχυρό στοιχείο απόδειξης μη δραστηριότητας είναι και τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της Δ.Ο.Υ. του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ανεργίας.
     
  • Στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν οποιονδήποτε από τους προβλεπόμενους για τον ΟΑΕΕ χρόνους για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα εκδίδεται πιστοποιητικό χρόνου ασφάλισης από το αρμόδιο περιφερειακό τμήμα. Θα αποστέλλεται ο ατομικός φάκελος με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά από το αρμόδιο περιφερειακό τμήμα στο τμήμα Ασφάλισης και Εσόδων προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης.
  • Τα περιφερειακά τμήματα υποχρεούνται να παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων σχετικά με τις αναγνωρίσεις μαζί με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην εγκύκλιο 110/10. Στην περίπτωση της αναγνώρισης χρόνου προ εγγραφής θα παραλαμβάνουν το σχετικό αίτημα με Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερόμενου ότι θα προσκομίσει τα δικαιολογητικά που θα καθοριστούν με νεώτερες οδηγίες της υπηρεσίας.
     
  • Σχετικά με την αναγνώριση θητείας βουλευτή, υπουργού, υφυπουργού και αιρετών προέδρων κοινοτήτων, δημάρχων και νομαρχών (σύμφωνα με το νόμο 3863/10) προβλέπονται τα εξής:
-Τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δύνανται να αναγνωρίσουν οποτεδήποτε τους χρόνους που αντιστοιχούσαν στη θητεία τους και είχαν ή έχουν διακόψει το επάγγελμά τους λόγω ασυμβίβαστου.
-Οι αναλογούσες εισφορές που αφορούν την εν λόγω αναγνώριση βαρύνουν τα πρόσωπα αυτά. Για την αναγνώριση ως δικαιολογητικό θα προσκομίζεται βεβαίωση χρόνου θητείας από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα (π.χ. Βουλή, υπουργείο Εσωτερικών, Περιφέρεια).
πηγη  ΕΘΝΟΣ

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.