Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Πού συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών

Πού συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών
Από 8.000 έως 11.000 ευρώ θα στοιχίσει φέτος στους ασφαλισμένους η εξαγορά τεσσάρων πλασματικών ετών για ταχύτερη «έξοδο» στη σύνταξη.
Τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος διαφοροποιούνται ανάλογα με το πόσα και ποια πλασματικά έτη θα επιλέξει να εξαγοράσει, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που η αναγνώριση γίνεται δωρεάν.

Με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο αναγνωρίζονται:
  • Τέσσερα πλασματικά έτη φέτος
  • Πέντε πλασματικά έτη το 2012
  • Εξι πλασματικά έτη το 2013 και
  • Επτά πλασματικά έτη από το 2014
Ειδικά για τον στενό δημόσιο τομέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως μπορούν επιπλέον να αναγνωριστούν άλλα πέντε έτη για τα παιδιά. Δηλαδή το 2014 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να αναγνωρίσουν έως δώδεκα πλασματικά έτη.
Σήμερα το «Εθνος - Συντάξεις» καταγράφει αναλυτικά τα πλασματικά έτη που μπορούν να εξαγοραστούν και δημοσιεύει αναλυτικά παραδείγματα για το κόστος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους ασφαλισμένους, προκειμένου να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη που είναι πιο φτηνά (καθώς υπάρχουν διαφορές στον τρόπο υπολογισμού).
Οπως σημειώνει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα: «συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών ετών, που εξαγοράζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (όπως είναι ο χρόνος σπουδών). Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει 165 ευρώ για κάθε μήνα που εξαγοράζει. Αντιθέτως ακριβότερα στοιχίζει η εξαγορά του στρατού αλλά και ο χρόνος προεγγραφής των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ (καθώς αναγνωρίζεται με βάση την κατηγορία που είναι σήμερα ασφαλισμένοι)».
Συγκεκριμένα με τις νέες ρυθμίσεις, αναγνωρίζεται με εξαγορά:
-Ο χρόνος σπουδών, σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές. Αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται. Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αφορά:
-Σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και
-Σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωριστεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας.
Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο της αποφοίτησης. Η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα.
  • Ο χρόνος ανατροφής παιδιών. Αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.
  • Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας. Αναγνωρίζεται με την καταβολή ποσού, που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει ο ασφαλισμένος κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης.
  • Ο χρόνος ανεργίας. Για τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ωστόσο, για οποιοδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενό ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει.
  • Ο χρόνος μαθητείας μέχρι ένα έτος. Η εισφορά που καταβάλλεται για την εξαγορά είναι ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης.
  • O χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ. Παρέχεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος και δεν είχαν εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέχρι 5 έτη. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές κατηγορίες για τις οποίες ασφαλίζεται κατά την υποβολή της αίτησης.
  • Ο χρόνος απεργίας. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο αιτών αντιστοιχεί στην εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα (που ασφαλιζόταν κατά την πραγματοποίηση της απεργίας) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.


Απαντήσεις
Τέσσερα παραδείγματα - πιλότος για όλες τις κατηγορίες
Ερώτηση: Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ στην κατηγορία Π08 έχει 33 έτη ασφάλισης. Δεν έχει παιδιά και είναι ασφαλισμένος συνεχώς από το 1977. Εχει υπηρετήσει 28 μήνες στις ένοπλες δυνάμεις. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί; Εχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης;
Απάντηση: Ο εν λόγω ασφαλισμένος, για να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, πρέπει να συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης.
Εάν αυτό το πραγματοποιήσει εντός του 2011, θα χρειάζεται 36 έτη ασφάλισης και να συμπληρώσει το 60ό έτος για να συνταξιοδοτηθεί. Για να φτάσει το ως άνω όριο, πρέπει να αναγνωρίσει τη στρατιωτική του θητεία, αφού δεν έχει έτερους πλασματικούς χρόνους.
Θα υποβάλει άμεσα τη σχετική αίτηση και θα κληθεί να καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές. Το κόστος εξαγοράς θα είναι, με 30% έκπτωση, περίπου 7.100 από 10.200 περίπου που θα ήταν το 2010. Εάν η καταβολή γίνει και εφάπαξ, θα υπάρχει περαιτέρω μείωση 15%.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 5.100 ημέρες ασφάλισης είναι 48 ετών σήμερα. Είναι μητέρα 2 ανήλικων παιδιών. Πώς μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και με ποιον τρόπο; Τι κόστος θα έχει για την αναγνώριση αυτή;
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος πρέπει να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, ώστε να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης για το 52ο έτος με μειωμένη σύνταξη κατά 30% ή με πλήρη στα 55.
Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσει τουλάχιστον 400 ημέρες ασφάλισης ή να εργαστεί 300 ημέρες το 2011 και να αναγνωρίσει 100. Συμφέρει όμως για την προσαύξηση της σύνταξης να αναγνωρίσει και τα 3 έτη που δικαιούται, ώστε να έχει όφελος και στο ποσό της σύνταξης. Το κόστος για την εξαγορά 3 ετών θα ανέλθει συνολικά σε 5.940 ευρώ (165 ευρώ /μήνα), ενώ εάν η καταβολή γίνει εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%.
Ερώτηση: Μισθωτός με 9.900 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.250 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, είναι σήμερα 52 ετών. Επιθυμεί να μάθει εάν έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και είναι πατέρας 2 παιδιών, ενώ οι μηνιαίες αποδοχές του φτάνουν τα 2.200 ευρώ μεικτά. Η σύζυγος δεν έχει ασφαλιστεί ποτέ. Τι μπορεί να κάνει;
Απάντηση: Ο μισθωτός του παραδείγματος για να θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα, πρέπει να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων 7.500 ημέρες στο καθεστώς των βαρέων. Για να συμπληρωθούν οι 7.500 ημέρες, είναι ανάγκη να εργαστεί, καθώς δεν μπορεί να γίνει εξαγορά βαρέων κι έτσι οι υπόλοιπες 250 χρειάζεται να είναι πραγματική ασφάλιση. Ετσι θα του υπολείπονται 350 ημέρες ασφάλισης για να συμπληρώσει τα 10.500 ένσημα. Για να εξαγοράσει τον χρόνο αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει τον πλασματικό χρόνο των παιδιών, αφού πρώτα αποποιηθεί του σχετικού δικαιώματος η μητέρα. Αυτό γιατί είναι σαφώς οικονομικότερη η εν λόγω εξαγορά από τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας. Ο εν λόγω χρόνος θα του κοστίσει περίπου 2.400 ευρώ, ενώ ο στρατός θα του κόστιζε περίπου 3.700 ευρώ.
Ερώτηση: Δημόσιος υπάλληλος με αποδοχές 1.200 ευρώ μηνιαίως έχει συμπληρώσει 23 έτη ασφάλισης. Εχει 24 μήνες στρατιωτική θητεία και 4 έτη σπουδών. Εχει θεμελιώσει δικαίωμα; Και αν ναι, πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος δεν έχει ακόμη θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα, καθώς δεν έχει συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη ασφάλισης. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να εξαγοράσει χρόνο είτε από τη στρατιωτική του θητεία είτε από χρόνο σπουδών. Συμφέρει η εξαγορά της στρατιωτική θητείας καθώς στο Δημόσιο το κόστος ανέρχεται στο 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών. Δηλαδή, θα χρειαστεί για 2 έτη περίπου 1.500 ευρώ.
πηγη ΕΘΝΟΣ

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.