Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Καναρίνια, Αναπαραγωγή


ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΥΛΛΟΥ
Από όλες τις εποχές στα καναρινιά η πιο όμορφη, η πιο ενθουσιώδης είναι η αναπαραγωγική περίοδος ,όλοι οι εκτροφείς παλιοί και καινούργιοι την προσμένουμε με ιδιαίτερο ζήλο και προσμονή. Είναι η εποχή της δημιουργίας μιας νέας ζωής ,του καινούργιου και καμία φορά του αναπάντεχου. Βέβαια δεν λείπουν και η δυσάρεστες στιγμές όπως και στην ζωή μας, αλλά ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τις μειώσουμε και να έχουμε περισσότερες επιτυχίες. Τα πτηνά που θα επιλέξουμε για ζευγάρωμα θα πρέπει να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα 2-3 μήνες. Δηλαδή να μην έχουν διατροφικές έλλειψης και να είναι υγιείς να μην πάσχουν από τυχόν κάποια ασθένεια.

Στην αναπαραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούμε τα αρσενικά πτηνά από την ηλικία του 1 έτους περίπου και τα θηλυκά όταν συμπληρώσουν τον όγδοο μήνα τους. Τα αρσενικά αυτήν την εποχή εάν τα παρατηρήσουμε καλύτερα θα δούμε ότι έχουν λαμπερό και πιο έντονο χρωματισμό στα φτερά τους, αυξάνουν την ένταση τις φωνής τους. Χτυπούν τις φτερούγες τους και με διάφορες κινήσεις τους προσπαθούν να προσελκύσουν τα θηλυκά του είδους τους. Σημαντικό ρόλο αυτήν την περίοδο παίζει η καλή κατάσταση της υγείας τους πρώτον λόγο και δεύτερο ένα άνετο κλουβί για αναπαραγωγή. Πρέπει να είναι διαστάσεων 50χ50χ40 για τα μεγαλόσωμα καναρίνια, η για άγρια ωδικά πτηνά όπως η καρδερίνα και ο φλώρος. Η διάρκεια του φωτός της ημέρας παίζει ένα βασικό ρόλο στην έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου. Συνήθως βάζουμε τα ζευγάρια μας σε ειδικά κλουβιά αναπαραγωγής (ζευγαρώστρες) με χώρισμα στην μέση.


Μετά από λίγες μέρες βλέπουμε να ταΐζει το αρσενικό πτηνό το θηλυκό, τότε διαπιστώνουμε ότι έχει συμφιλιωθεί το ζευγάρι μας και είναι έτοιμο για αναπαραγωγή. Να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά νήματα διότι περισφίγγουν τα πόδια των καναρινιών με αποτελέσματα την νέκρωση δαχτύλων η κόψιμο του ποδιού τους. Το θηλυκό γεννά ένα αυγό κάθε μέρα, εάν διαθέτετε την κατάλληλη εμπειρία να το αφαιρέσετε και το βάλετε σε ασφαλείς θέση -θήκη (τα αυγά διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου) και να τα αναπληρώσετε με τεχνικά(πλαστικά). Όταν το θηλυκό πτηνό γεννήσει όλα τα αυγά αντικαθιστούμε τα πλαστικά αυγά με τα αληθινά. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε την γέννηση όλων τον νεοσσών την ίδια μέρα.. Η συνουσία των πτηνών διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα συνήθως γίνεται πάνω στα κλαδάκια των κλουβιών.
Μετά την συνουσίαση η κανάρα γεννά τα αυγά μετά από 32 ώρες μέχρι και 72 το πρώτο αυγό και έπειτα ένα συνήθως κάθε μέρα.
Τα θηλυκά γεννούν ένα αυγό κάθε μέρα το πρωί συνήθως, γεννούν 4-6 αυγά και τα επωάζουν 14-16 ημέρες περίπου Την 14 ημέρα συνήθως βγαίνουν οι νεοσσοί από τα αυγό σπάζοντας το κέλυφος τους. Στην φύση τρέφονται τα μικρά πτηνά μέχρι την 10 ημέρα της ζωής τους κυρίως με έντομα, σκουλήκια και έπειτα με σπόρους από διάφορους αγκαθόσπορους, με το Ταραξάκους (taraxacoum officinale) στα ελληνικά πικραλίδα, με το Καψάκιου (capsella bursa) η στα ελληνικά αγριοκαρδαμούλα, με φρέσκους βλαστούς δέντρων και λουλουδιών. Οι νεοσσοί μένουν στις φωλιές τους μέχρι τις 17-22 ημέρες ανάλογα τον αριθμό που υπάρχει σε κάθε φωλιά και την συχνότητα ταΐσματος από τους γονείς τους.
Μετά την 16 ημέρα προσθέτουμε και άλλη φωλιά για να συνεχίσουν την αναπαραγωγική τους διαδικασία τα πτηνά μας. Χωρίζουμε τα πτηνά με σύρμα η τα κρεμάμε σ' ένα κλουβί πλάι στην ζευγαρώστρα ώστε να τα ταΐζει ο αρσενικός μέσα από το σύρμα. Οι διαστάσεις των κλουβιών αναπαραγωγής θα πρέπει να είναι 30Χ30Χ40 τουλάχιστον για μια μεσαία ράτσα καναρινιών και για μεγαλύτερες ράτσες πρέπει να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες διαστάσεις π.χ 50 Χ50 Χ40 η 1Χ50Χ50 για τις καρδερίνες.

Την τελευταία λύση θα σας πρότεινα και εγώ διότι ναι μεν η κλούβα προσφέρει μια ευκολία σίτισης ,διατήρηση και καθαριότητας από πλευράς χώρου και χρόνου αλλά αφετέρου δεν έχουμε δυνατότητα για ποιοτική παραγωγή πτηνών αλλά και ούτε καν δικιάς μας επιλογής ζευγαριών .Όταν λοιπόν για να γυρίσουμε στα χαρακτηριστικά που θα μας κάνουν να καταλάβουμε πότε ένα αρσενικό είναι έτοιμο για να ζευγαρώσει, ο αρσενικός κελαηδάει επίμονα και αναπηδά στο κλαδάκι του ανυπόμονα με νευρικότητα για να προσελκύσει μια θηλυκιά κατά την διάρκεια κελαηδήματος του, τότε αυτό το αρσενικό είναι στην μέγιστη σεξουαλική του διέγερση κατάσταση (πύρωμα).
Αυτό γίνεται και εμφανές εάν κοιτάξουμε τα πτηνά από κάτω στο μόριο τους στους γενετήσιους αδένες τους. Θα δούμε στα αρσενικά πτηνά μια διόγκωση του μορίου τους .Στα αρσενικά καναρίνια το μόριο από τριών μηνών και μετά αρχίζει να αναπτύσσεται και να ξεχωρίζει περισσότερο από το αντίστοιχο του θηλυκού. Στα αρσενικά έχει μια πορεία προς τα πάνω αντίθετα με την φορά του σώματος π.χ ουράς ξεχωρίζει καθαρά από το υπόλοιπο σώμα του πτηνού(εξέχει). Τα θηλυκά είναι πιο ήρεμα πτηνά, μικρότερα των αρσενικών και δεν έχουν πολλές βίαιες αντιδράσεις εκτός την εποχή της αναπαραγωγής τους .Το κεφάλι τους είναι πιο μικρό από τα αρσενικά πτηνά και στέκονται πιο χαμηλά στα κλαδάκια από ότι τα αρσενικά πτηνά.
Δηλαδή τα πόδια τους σχηματίζουν πιο μικρή γωνία σε θέση στάσης από τα αρσενικά πτηνά συνήθως. Βέβαια σε όλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις διότι μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς που το κάθε ένα από αυτά είναι ένα διαφορετικό πτηνό με διαφορετικές ανάγκες αλλά και δυνατότητες. Στα θηλυκά το μόριο τους είναι μια συνεχεία του σώματος τους , έχουν την ίδια πορεία και δεν κάνουν καμία κλίση, γωνία με το σώμα τους όπως συμβαίνει με το μόριο του αρσενικού .Όταν μεγαλώνει, φουσκώνει η κοιλιά τους καταλαβαίνουμε ότι είναι σε περίοδο αναπαραγωγής. Φουσκώνει η κοιλιάς της και μακραίνει προς τα κάτω το μόριο της σε ευθεία γραμμή πάντα με το σώμα τους. Τότε τα θηλυκά είναι έτοιμα για ζευγάρωμα εάν τα βάλουμε πιο πριν μόνο προβλήματα και καθυστερήσεις θα δημιουργούμε ,μην διάζεστε λοιπόν και μην είμαστε ανυπόμονοι τα πτηνά όταν είναι έτοιμα μας το δείχνουν αυτά .
Στην θηλυκιά θα λειτουργήσει το ένστικτο και θα ψάξει να βρει υλικά και μέρος να φτιάξει την φωλιά της Εάν δεν έχουμε βάλει φωλιά θα την δούμε είτε στο πάτωμα του κλούβιου, είτε μέσα σε καμία ταΐστρα να κάθεται και εάν δεν έχει υλικά να την κατασκευάσει θα μαζεύει πούπουλα η θα κόβει χαρτιά από εφημερίδα Πολλοί από εμάς την χρησιμοποιούν για το πάτωμα του κλουβιού την εφημερίδα αλλά η κανάρες την χρησιμοποιούν για την κατασκευή τις φωλιάς τους. Εάν έχετε βάλει φωλιά στο κλουβί και υλικά την κατασκευάσει ωστόσο δείτε τα πτηνά να παίζουν με αυτά και να τα σκορπούν.
Το νήμα απλωμένο στο πάτωμα του κλουβιού, αφαιρέστε για λίγες μέρες το νήμα και επανατοποθετείστε πάλι λίγες μέρες αργότερα. Το πτηνό μας δείχνει ότι παίζει ακόμα δεν είναι έτοιμο για την σημαντικότερη στιγμή της ζωής του.
πηγή
http://animalslife2.blogspot.com/2009/11/blog-post_7376.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.