Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια πατέντα η κάψουλα με κρητικά βότανα

Μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα Έλληνες και Ευρωπαίοι αναμένεται να θωρακίζονται απέναντι στην κοινή γρίπη και το κρυολόγημα με μια νέα κάψουλα, που θα κρύβει μέσα της τον κρητικό διατροφικό πλούτο. Το καινοτόμο φαρμακευτικό σκεύασμα θα κάνει την εμφάνισή του στα φαρμακεία, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισής του από τον ΕΟΦ. Η κάψουλα θα περιέχει αγνό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και τρία γνωστά βότανα της κρητικής γης, αποτελώντας παγκόσμια πατέντα. Για την έρευνα και την παρασκευή του συνεργάστηκαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία με δίκτυο διανομής που καλύπτει όλη την Ευρώπη.
Συνταγογράφηση αλα ελληνικά
Όπως δήλωσε στο Goldenmag ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηλίας Καστανάς, ένας από τους τρεις πρωτεργάτες του εγχειρήματος (μαζί με τους καθηγητές Ιατρικής Χρήστο Λιονή και Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο):

«Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί δείγμα του τι σημαίνει – και τι πρέπει να σημαίνει – ανάπτυξη στην Ελλάδα του 2011, ως αποτέλεσμα της συνέργειας επιστημόνων, αγροτικών συνεταιρισμών και ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών με ευρωπαϊκή εμβέλεια. Η ελπίδα μας είναι να πάρουμε την έγκριση από τον ΕΟΦ – και από την κεντρική ευρωπαϊκή αρχή – σε λιγότερο από ένα χρόνο, δηλαδή τον επόμενο χειμώνα. Όλη αυτή την κίνηση την κάναμε προκειμένου η συνταγή να παραχθεί σε μορφή κάψουλας, δηλαδή φαρμάκου και όχι σαν κάποιο ματζούνι. Κατόπιν θα είναι θέμα μηνών να εγκριθεί και από την αμερικανική FDA».

Έρευνα στα χωριά της Κρήτης
Πώς ξεκίνησε όμως η σχετική έρευνα; Όπως ανέλυσε ο κ. Καστανάς:

«Όποιο φάρμακο και αν πάρουμε, θα δούμε ότι ξεκίνησε από μια παρατήρηση. Επίσης, όλα τα φάρμακα έχουν τη βάση τους σε φυτικές ή φυσικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η ασπιρίνη, που έχει σαν βάση της τη φλούδα της ιτιάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πριν από 10-12 χρόνια η επιστημονική παρατήρηση ενός συναδέλφου μας έδειξε ότι σε διάφορα χωριά της Κρήτης όσοι έπιναν αφεψήματα βοτάνων είχαν πολύ μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από γρίπη. Αυτό μας οδήγησε, καθώς η έρευνα προχωρούσε, να απομονώσουμε τα αιθέρια έλαια των βοτάνων αυτών και να δοκιμάσουμε μείγματα των διαφόρων θεραπευτικών φυτών. Προκειμένου να σταθεροποιηθεί η μορφή του τελικού μείγματος, αποφασίσαμε να το παρασκευάσουμε σε μορφή κάψουλας. Τα αιθέρια έλαια των φυτών έπρεπε να διαλυθούν σε κάποιο έλαιο και προτιμήσαμε το κρητικό ελαιόλαδο, προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή κατεύθυνση στα τοπικά προϊόντα. Τελικά η κάψουλα κατοχυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας».

Δεν αργήσαμε
Στην απορία μας γιατί τόσα χρόνια δεν προχώρησε μια τέτοια έρευνα στην Ελλάδα, ο κ. Καστανάς απάντησε:
«Κάθε τι θέλει το χρόνο του και τον έλεγχό του. Το φάρμακο προέρχεται από συνδυασμό βοτάνων, ο οποίος έπρεπε πρώτα να ελεγχθεί με έρευνα, για να περάσει κατόπιν στην φαρμακευτική παρασκευή».
Πηγή: goldenmag.gr

http://www.otyposnews.gr/?p=3844

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.