Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Φτιάχνω τοματοπολτό

Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Το καλοκαίρι που υπάρχει αφθονία από ντομάτες και είναι και φτηνές μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε τοματοπολτέ και να τον αποθηκεύσουμε για ένα χρόνο.

1ος Τρόπος
Διαλέγουμε τις πιο κόκκινες ντομάτες, τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια τις βάζουμε σε λεκάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να χάσουν τα υγρά τους. Το αλάτι βοηθάει την διαδικασία να χάσουν τα νερά τους πιο γρήγορα.

Μετά τις βάζουμε σε τρυπητό σουρωτήρι, τις στραγγίζουμε και τις ζυμώνουμε με τα χέρια για να μείνουν τα σπόρια και η φλούδα μόνο. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν μηχανήματα που κάνουν αυτή τη διαδικασία δηλαδή αφαιρούν τις φλοίδες και τα σπόρια πιο εύκολα.

Τον χυμό ντομάτας που μαζέψαμε, τον βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ή καζάνι, αναλόγως την ποσότητα που έχουμε και τον βράζουμε. Όταν αρχίσει να βράζει η ντομάτα, την ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει και όταν δέσει προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλη και ενδιάμεσα αλάτι δοκιμάζοντας να μην το κάνουμε πολύ αλατισμένο(το αλάτι εδώ θα μας χρειαστεί σαν συντηρητικό). Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο λάδι.

Όταν βράσουν όλες οι ντομάτες, βάζουμε τον πελτέ σε πιατέλες η ταψιά αναλόγως τι έχουμε και τον λιάζουμε στον ήλιο για τρεις ημέρες να λιαστεί για να φύγει όλο το νερό. Προσοχή όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να είναι ανοξείδωτα γιατί η τομάτα έχει οξύ και τα διαβρώνει.

Στο τέλος αποθηκεύουμε τον ντοματοπολτέ μας σε γυάλινα βάζα και από πάνω βάζουμε λάδι να καλυφτεί για να μην παίρνει αέρα και μουχλιάσει και τα κλείνουμε καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για ένα χρόνο.

2ος Τρόπος
Τον τρόπο αυτό τον χρησιμοποιούμε όταν έχουμε μηχάνημα που ταυτόχρονα καθαρίζει τις ντομάτες από τη φλοίδα και τα σπόρια.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μηχάνημα που μας δίνει κατευθείαν καθαρό, τον χυμό της ντομάτας.


Όταν στύψουμε όλες τις ντομάτες μας, βράζουμε τον χυμό μας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να γίνει πολύ πηχτή η πάστα μας.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε και το αλάτι μας σαν συντηρητικό.

Βάζουμε όσο χρειάζεται αναλόγως την ποσότητα της πάστας μας για να γίνει αλμυρή.

Αποστειρώνουμε τα δοχεία αποθήκευσης μας σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε την πάστα μας στα μπουκάλια και αφήνουμε ένα δάκτυλο κενό για να συμπληρώσουμε με λάδι.

http://www.ftiaxno.gr/2008/01/blog-post_24.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.