Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Βασιλικος Πολτος - Ο μαγικος ζωμος των μελισσων

Τι ειναι ο βασιλικος πολτος

Ο βασιλικος πολτος ειναι μια παχυρευστη ουσια που παραγεται απο ειδικους αδενες της μελισσας, με βασικο σκοπο την θρεψη της βασιλισσας.

Ποιος ο ρολος του

Ο βασιλικος πολτος παρασκευαζεται απο τις εργατριες μελισσες για δυο σκοπους. Ο πρωτος ειναι το ταισμα των νυμφων που προοριζονται να γινουν εργατριες για τις 3 πρωτες μερες μετα την εκκολαψη και ο δευτερος ειναι το ταισμα των προνυμφων που προοριζονται να γινουν βασιλισσες και της βασιλισσας. Η διατροφη της βασιλισσας γινεται αποκλειστικα με βασιλικο πολτο για ολη την ζωη της.

Φυσικες Ιδιοτητες του πολτου

Ο βασιλικος πολτος εχει χρωμα λευκο/φαιο εως κιτρινο/φαιο. Η γευση του ειναι ξυνη, ελαφρως υποπικρη και διαθετει ιδιαζουσα οσμη. Σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να εχει σκουρο χρωμα και γλυκια γευση.

Χημικη συσταση του πολτου

Η χημικη συσταση του πολτου ειναι ιδιαιτερα πολυπλοκη και δεν εχει αποσαφηνιστει πληρως. Σε γενικες γραμμες, ο βασιλικος πολτος περιεχει βιταμινες, μεταλλικα αλατα, ολα τα αμινοξεα, παρα πολλα ενζυμα και αναπτυξιογονους παραγωντες.

1 . Βιταμινες

Στον βασιλικο πολτο περιεχονται οι βιταμινες
Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12 και C.

2 . Μεταλλικα Αλατα

Ο βασιλικος πολτος περιεχει 6 μεταλλικα στοιχεια : νατριο, καλιο, σιδηρο, χρωμιο, μαγγανιο, νικελιο. Αν και ολα τα μεταλλικα στοιχεια ειναι σημαντικα, ειτε ως μακροστοιχεια ειτε ως ιχνοστοιχεια, το χρωμιο, το μαγγανιο και το νικελιο χρειαζονται για την σωστη λειτουργια του μεταβολισμου. Δυστυχως, απο τις σημερινες επεξεργασμενες τροφες, σπανιως παιρνουμε αυτα τα πολυτιμα ιχνοστοιχεια.

3 . Αμινοξεα

Στην φυση υπαρχουν 30 διαφορετικα αμινοξεα, και ο βασιλικος πολτος τα περιεχει ολα! Ειναι η μονη τροφη που εχει αυτη την ιδιοτητα. Υπαρχουν 8 αμινοξεα, τα οποια ειναι απαραιτητο να τα παιρνουμε απο την διατροφη μας, μιας και δεν μπορει το συκωτι μας να τα συνθεσει. Τα 8 αυτα αμινοξεα ονομαζονται ουσιωδη αμινοξεα, και περιεχονται μεσα στον βασιλικο πολτο.

4 . Λοιπες ουσιες

Μεσα στον βασιλικο πολτο περιεχονται λιγα σακχαρα, λιγα λιπιδια, αντιβακτηριακες ουσιες, χολινη, ακετυλοχολινη και αλλες ουσιες που δεν εχουν προσδιοριστει ακομη.

Σκευασματα βασιλικου πολτου

Ο βασιλικος πολτος συλλεγεται απο το μελισσι με ειδικη συριγγα σε παχυρευστη μορφη πολτου. Ο πολτος μπορει να χρησιμοποιηθει αυτουσιος, χωρις να υποστει καμια επεξεργασια, και αυτο ειναι το σωστο! Οι ποσοτητες βασιλικου πολτου που συλλεγονται απο το μελισσι ειναι πραγματικα ελαχιστες και ο τροπος συγκομοιβης ειναι δυσκολος. Αυτο δικαιολογει την υψηλη τιμη του. Γενικα, η ποιοτητα του βασιλικου πολτου ακολουθει την τιμη του. Στην αγορά, μπορεί να δώσει η κυψέλη 3-4 kgr (!) Βασιλικού πολτού, όταν ταΐζουν τη μέλισσα σάκχαρα και της δίνουν και αντιβιοτικά. Ο βασιλικος πολτος μορει να νοθευτει με σακχαρα και ουσιες παρομοιου ειδικου βαρους. Στο εμποριο υπαρχει βασιλικος πολτος σε στερεη μορφη, σε μορφη ταμπλετας ή και...καραμελας. Επισης, προστιθεται σε χαρμανια μελιου, ενδεχομενως, μαζι με αλλα μελισσοκομικα προιοντα, οπως η γυρη, η προπολη και το δηλητηριο.

Ποσο βασιλικο πολτο πρεπει να παιρνει κανεις?

Τυπικα, ενας μεσος ενηλικας μπορει να παιρνει 0,1gr βασιλικου πολτου, μια φορα την ημερα. Η ποσοτητα αυτη ειναι ο πολτος που θα «πιασει» η μυτη μιας οδοντογλυφιδας. Αθλητες ή καταπονημενοι οργανισμοι μπορουν να χρησιμοποιουν ως και τριπλασια δοση. Ο βασιλικος πολτος δεν εχει ΚΑΜΙΑ τοξικη δραση στον οργανισμο, παρολα αυτα μπορει να παρουσιασει ισχυρες παρενεργειες σε περιπτωση υπερδοσολογιας (π.χ 1gr)

Με ποιο τροπο παιρνει κανεις βασιλικο πολτο.

Η χρηση του βασιλικου πολτου ειναι συγκεκριμενη : παιρνουμε βασιλικο πολτο για 20 ημερες και σταματαμε για τις επομενες 10 μερες. Συνεχιζουμε την αγωγη αυτη για τουλαχιστον 3 μηνες. Αυτο, εαν η ληψη του πολτου γινεται για τονωση και προληψη. Εαν η χρηση του γινεται για την θεραπεια καποιας παθησης, η ληψη του γινεται οπως μας συνιστα ο μελισσοθεραπευτης ή ιατρος, ο οποιος μας επιβλεπει.

Φυλαξη βασιλικου πολτου

Ο βασιλικος πολτος διαθετει αξιοσημειωτες βακτηριοκτονες και αντισηπτικες ιδιοτητες, παρολα αυτα οξειδωνεται και αλλοιωνεται ευκολα. Φυλασσεται, απαραιτητως, στο ψυγειο, κατα προτιμηση σε αεροστεγες γυαλινο ή πλαστικο βαζακι, για να αποτρεπεται η οξειδωση του. Στην περιπτωση μακρομηνης φυλαξης, ο πολτος πρεπει να φυλασσεται στην καταψυξη.

Θεραπευτικη αξια του πολτου

Το θεραπευτικο ευρος του βασιλικου πολτου ειναι...ΤΕΡΑΣΤΙΟ!! Στην αρχαιοτητα τον θεωρουσαν ως...πανακεια! Αν και ο χαρακτηρισμος αυτος περιεχει αρκετη δοση υπερβολης, οι θεραπευτικες του εφαρμογες μπορει ανετα να γεμισει τις σελιδες ενος βιβλιου. Λιγες απο τις παθησεις που μας βοηθαει ή θεραπευει ο βασιλικος πολτος ειναι οι παρακατω :

Ακμη, αλλεργιες, αναιμια, στηθαγχη, ανορεξια, αγχος, ασθμα, βρογχιτιδα, ιωσεις, κρυολογηματα, πεπτικα προβληματα, αναπνευστικα προβληματα, προβληματα παχεος εντερου, προβληματα νεφρων, καρδιακα και κυκλοφοριακα προβληματα, γυναικολογικα προβληματα, προβληματα γονιμοτητας, δερματικα προβληματα, δυσλειτουργιες του νευρικου συστηματος, ατονια, κοπωση, καταθλιψη, απωλεια μνημης, αιμορροιδες, πονοκεφαλοι, ερπης, προωρη απωλεια τριχοτου κεφαλης, βελτιωνει την οξυγονωση του οργανισμου και του εγκεφαλου, ρυθμιζει την αρτηριακη πιεση, δυναμωνει και τονωνει σωματικα και πνευματικα. Επιβραδυνει τον ρυθμο γηρανσης του δερματος και ολων των συστηματων του ανθρωπινου οργανισμου νευρικου. Μεγαλη σημασια πρεπει να δωθει στη θεραπευτικη αξια του βασιλικου πολτου στη καταπολεμηση του καρκινου, των αυτοανοσων και εκφυλιστικων παθησεων.

Ο βασιλικος πολτος ασκει κυρια δραση στον ενδοκυτταρικο μεταβολισμο, το νευρικο συστημα, το ενδοκρινικο συστημα, το ουροποιητικο και το γεννητικο συστημα. Εχει ρυθμιστικη και τονωτικη δραση σε ολα αυτα τα συστηματα Προωθει μεγαλο πληθος βιοχημικων αντιδρασεων, και ως εκ’τουτου προωθει την συνολικη ισορροπια του ανθρωπινου οργανισμου. Μπορει να τον αντιληφθει κανεις ως το απαραιτητο υποστρωμα για να λειτουργησουν σωστα ολα τα υπολοιπα προιοντα της μελισσας.
Ο πολτός αρχικά, στο πρώτο επίπεδο των δράσεών του, διεγείρει. Εν τέλη θρέφει. Δίδει ευφορία. Διεγείρει συγκεκριμένα τον μεταβολισμό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, διώχνει την κόπωση, αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου από τους ιστούς και τον εγκεφαλο, δρα απευθείας διεγείροντας τα επινεφρίδια, ενώ παρουσιάζει αμεση αγγειοδιασταλτική δράση που πρωτοεκδηλώνεται στον πνεύμονα, αυξανοντας την αναπνευστική μας δυνατότητα. Ο Βασιλικός Πολτός περιεχει σημαντικους αντιϊκους παράγoντες. Σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα, ο Βασιλικός Πολτός είναι ανοσοτροποποιητικός/εξισορροπητικος, ενώ η πρόπολη ανοσοδιεγερτική.

Ο βασιλικος πολτος σε συνδυασμο με το δηλητηριο μπορει να εχει ιδιαιτερα εξειδικευμενες και ειδικες εφαρμογες, οι περισσοτερες απο τις οποιες ,αν και ειναι ακομη υπο ερευνα, ειναι πολυ ελπιδοφορες. Μπορει να συνδυαστει με την φυτοθεραπεια, να επιταχυνει και να ενισχυσει την δραση της. Φαινεται οτι ο βασιλικος πολτος ειναι ενας θησαυρος, τον οποιο δεν εχουμε ανακαλυψει ακομη. Ας μην ξεχναμε οτι η βασιλισσα τρεφεται αποκλειστικα με βασιλικο πολτο. Ζει 10 φορες περισσοτερο απο μια εργατρια, εχει το διπλασιο μεγεθος και μπορει να γενναει χιλιαδες αυγα την ημερα. Τα αυγα αυτα ειναι προγραμματισμενα να γινουν εργατριες (και κηφινες). Η δυναμη της εργατριας πηγαζει κυριολεκτικα απο την βασιλισσα. Η βασιλισσα ειναι η δομη και οι κιονες της κυψελης. Παριστανει το συμβολο της γονιμοτητας και της ισορροπιας. Συνεπως, ο πολτος δεν θα μπορουσε παρα να εξασφαλιζει την συνολικη ισορροπια του ανθρωπινου οργανισμου και να προετοιμαζει ενα γονιμο εδαφος για μια υγιη ανθρωποτητα.

http://apistherapy.blogspot.com/2009/12/blog-post_2944.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.