Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σπορά-Πότισμα-Λίπανση Σπόρων για Λαχανικά

Σπορά-Πότισμα-Λίπανση Σπόρων για ΛαχανικάΣΠΟΡΑ-ΠΟΤΙΣΜΑ-ΛΙΠΑΝΣΗ-ΕΧΘΡΟΙ
Σπορά σπόρων λαχανικών:
Αν είναι να σπείρετε σε γλάστρα, γεμίστε με καλό, ψιλοκοσκινισμένο κηπόχωμα, μέχρι 3 εκατοστά κάτω από το χείλος της γλάστρας και βρέξτε το καλά. Αν πρόκειται να σπείρετε στον κήπο είναι απαραίτητο να το καθαρίσετε από αγριόχορτα, πέτρες και υπολείμματα ριζών και να ποτίσετε καλά. Για πιο σίγουρα αποτελέσματα, μπορείτε να σπείρετε σε ένα μίνι σπορείο. Τότε γεμίζετε με κηπόχωμα τις θήκες και το βρέχετε καλά. Δώστε προσοχή στο να ανακατέψετε το χώμα πολύ καλά και δουλέψτε το στα χέρια σας ώστε να γίνει όσο πιο λεπτόκοκκο γίνεται. Αν κοιτάξετε για παράδειγμα το μέγεθος των σπόρων του μαϊντανού, θα καταλάβετε ότι ένας τέτοιος σπόρος αν καταπλακωθεί από ένα μεγάλο σβώλο χώματος δεν θα βλαστήσει ποτέ.

-Αν σπείρετε σε μίνι σπορείο: Αφού ποτίσετε το χώμα του σπορείου, βάζετε 3-4 σπόρους σε κάθε θήκη και συμβουλευόμενοι το βάθος σποράς τους, τους καλύπτετε με λεπτή στρώση χώματος ή βερμικουλίτη ή απλά τους πιέζετε στο χώμα για να έρθουν σε καλή επαφή. Για σποράκια που είναι μεγάλα, όπως του Μοσχομπίζελου, μπορείτε να σπείρετε ένα σποράκι ανά θέση σποράς. Ψεκάζετε με καθαρό νερό. Κλείνετε το καπάκι του σπορείου για να διατηρηθεί η υγρασία και η θερμοκρασία σταθερή. Μόλις ξεκινήσουν να φυτρώνουν, απομακρύνετε το καπάκι του σπορείου. Όποια φυτά αποκτήσουν 2-3 κανονικά φύλλα, τα μεταφυτεύετε σε γλαστράκια μικρά στην αρχή (διαμ.8-10εκ.) ή απευθείας στην τελική τους θέση αφήνοντας τα υπόλοιπα να μεγαλώσουν επίσης. Ξανακλείνετε το καπάκι του σπορείου και περιμένετε να βλαστήσουν και οι υπόλοιποι σπόροι.

-Αν σπείρετε απευθείας στη γλάστρα/το χώμα: Σπείρετε 1 πρέζα (2-3 σποράκια) ανά 5-10 εκ. Καλύπτετε με λεπτή στρώση χώματος ή βερμικουλίτη (λευκοί κόκκοι που περιέχονται σε σακουλάκι στη συσκευασία ορισμένων από τους σπόρων που θα λάβετε) ή απλά τους πιέζετε στο χώμα για να έρθουν σε καλή επαφή. Συμβουλευτείτε το βάθος σποράς τους. Ψεκάστε το χώμα καλά με καθαρό νερό. Καλό είναι αν σπέρνετε σε γλαστράκια να τα σκεπάσετε με μία καθαρή, διάφανη πλαστική σακούλα με τρυπούλες για να παίρνουν αέρα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται πιο σταθερή η υγρασία και η θερμοκρασία και αυτό βοηθάει στη βλάστηση των σπόρων. Μόλις ξεκινήσουν να φυτρώνουν τα σποράκια αφαιρείτε τη σακούλα. Όταν τα φυτάκια φτάσουν σε κατάλληλο μέγεθος διαλέγετε τα πιο δυνατά και τα μεταφυτεύετε σε καινούριες θέσεις συμβουλευόμενοι την απόσταση μεταξύ τους ανάλογα με το φυτό, αφήνοντας τα υπόλοιπα να μεγαλώσουν επίσης.
• Το πότισμα θέλει προσοχή, καθώς δεν έχουν όλα τα είδη λαχανικών τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό. Θα πρέπει να αποφεύγουμε το πότισμα τις ώρες με πολλή ζέστη και έντονο ήλιο. Οι πιο κατάλληλες ώρες είναι οι απογευματινές και βραδινές. Όσο τα φυτά είναι μικρά θέλουν προστασία από τον πολύ ήλιο και συχνά, αλλά όχι υπερβολικά ποτίσματα, για να μη διψάσουν. Το χώμα μας δείχνει πότε πρέπει να ποτίσουμε, αλλά γενικός κανόνας είναι μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι και δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η συχνότητα και η ποσότητα ποτίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως από το πόσο ζεστός και ηλιόλουστος είναι ο καιρός και από τη συχνότητα των βροχοπτώσεων. Σε θέσεις σκιερές τα ποτίσματα είναι πιο αραιά- το ίδιο ισχύει και μέρες που είναι βροχερές. Βασική ένδειξη για το αν χρειάζεται πότισμα είναι αν τα φυτά δείχνουν ότι το χρειάζονται και αν το χώμα δεν έχει υγρασία (σε βάθος 4-5 εκ.). Το καλύτερο είναι να ελέγχουμε με το δάκτυλό μας το χώμα. Όταν δεν έχει την κατάλληλη υγρασία είναι ώρα να το ποτίσουμε. Καλό είναι να γίνεται σταθερές ώρες και με σταθερές ποσότητες νερού.

• Η λίπανση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ικανοποιητικά παραγωγικό λαχανόκηπο. Για να είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά σας βιολογικά θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε βιολογικούς τρόπους λίπανσης και όχι χημικές ουσίες. Λιπαίνετε κάθε εβδομάδα με υγρό λίπασμα διαλυμένο στο νερό του ποτίσματος, για πιο γερή ανάπτυξη των φυτών. Σας προτείνουμε το βιολογικό λίπασμα POKON για φρούτα και λαχανικά (κωδ.542 021, τιμή:10€) που θα δώσει στα φυτά σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για περισσότερους και μεγαλύτερους καρπούς. Έχει μελετηθεί ειδικά για να παρέχει πλήρη και ισορροπημένη θρέψη σε όλα τα λαχανικά και στα καρποφόρα δέντρα και εγγυάται, υγιή ανάπτυξη φυτών, αντοχή σε ασθένειες και ποιοτική καρπόδεση. Ειδικά για τις τομάτες, χρησιμοποιήστε το βιολογικό λίπασμα ARIES για τοματιές (κωδ.115054, τιμή 5€) για πολλούς, υγιείς και νόστιμους καρπούς. 
Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε για λίπανση οργανικές ουσίες, όπως καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ. Το κομπόστ, για παράδειγμα, μπορεί να το φτιάξει ο καθένας μας χρησιμοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα του κήπου αλλά και της κουζίνας, όπως φλούδες φρούτων, καθαρίσματα λαχανικών κ.ά. Εξάλλου, είναι απόλυτα φυσιολογικό οι θρεπτικές ουσίες που εξέρχονται από το έδαφος και εισχωρούν στα φυτά, να επιστρέφουν σε αυτό.

• Οι εχθροί των λαχανικών μας πρέπει να καταπολεμούνται πάντα με φυσικό και αβλαβή τρόπο:

Αν διαπιστώσετε ότι τα φυτά σας έχουν προσβληθεί από έντομα ψεκάστε με το βιολογικό εντομοκτόνο POKON (κωδ.542 025, τιμή 16€) το οποίο είναι 100% φυσικό προϊόν και καταπολεμά αφίδες, κοκκοειδή, ψώρες, θρύπες και αλευρώδεις. Χρησιμοποιείται σε όλα τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς και σε καρποφόρα δέντρα και λαχανικά, των οποίων οι καρποί μπορούν να καταναλωθούν ασφαλώς μετά τη χρήση. Μπορείτε να το εφαρμόσετε και προληπτικά καθώς απωθεί τα βλαβερά έντομα στο να προσβάλουν τα φυτά σας. Ακόμα, χρησιμοποιήστε το βιολογικό εκχύλισμα τσουκνίδας ARIES (κωδ.115053, τιμή 4,80€) που καταπολεμά τις αφίδες και άλλα έντομα, ενώ ταυτόχρονα κάνει τα φυτά πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες. Τέλος, χρησιμοποιείτε τις ταμπλέτες ETISSO για τα έντομα εδάφους (κωδ.500 272, τιμή 7,80€). Για την προστασία της καλλιέργειάς σας από αρρώστιες προτιμήστε παραδοσιακές μεθόδους φυτοπροστασίας (π.χ. θειάφισμα) ή σύγχρονα βιολογικά φυτοφάρμακα, ακίνδυνα για εσάς και το περιβάλλον. Αποφύγετε τη χρήση χημικών γεωργικών φαρμάκων που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και τη φύση γύρω μας.

http://www.superflowers.gr/article.php?articles_id=9

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.