Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Μπόλιασμα δένδρων


Ο εμβολιασμός είναι ουσιαστικά η μεταφορά καρποφόρου βλασταρίου ενός δέντρου στον κορμό ενός άλλου δέντρου (υποκείμενο), αποσκοπώντας στα εξής:
- εξημέρωση άγριων δέντρων
- πολλαπλασιασμός της ποικιλίας (π.χ. ο λωτός που δεν πολλαπλασιάζεται αλλιώς)
- καλλιέργεια ποικιλίας σε μέρη όπου το δέντρο της ποικιλίας δε μπορεί να ευδοκιμήσει και χρησιμοποιείται το κατάλληλο υποκείμενο
- δημιουργία αρσενικών και θηλυκών ανθών στο ίδιο δέντρο ώστε να έχουμε αυτο-γονιμοποίηση.
- βελτίωση των καρπών
- αύξηση της παραγωγικότητος
- αυξημένη αντοχή στις κλιματολογικές συνθήκες
 
Η επιλογή του υποκείμενου είναι καθοριστική στην επιβίωση, ανάπτυξη και παραγωγικότητα του δέντρου. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά υποκείμενα που εγγυώνται σίγουρη και απροβλημάτιστη παραγωγή. Ωστόσο, πρέπει πάντα να επιλέγεται το σωστό υποκείμενο για κάθε καλλιέργεια. Στα φυτώρια "Vita Plant" μπορείτε να ενημερωθείτε για το καταλληλότερο υποκείμενο για την καλλιέργεια σας .
 
Ο εμβολιασμός των δέντρων γίνεται με διάφορους τρόπους. Οι κύριες μέθοδοι εμβολιασμού είναι:
 
Μπόλιασμα με μάτι:Ο εμβολιασμός με εγκεντρισμό ματιού μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κατά τη μέθοδο αυτή, αφαιρείται το μάτι με τμήμα του φλοιού και εγκεντίζεται σε μια τομή σχήματος "Τ" στο βλαστάρι υποκείμενο. Στη συνέχεια δένεται με ελαστική ταινία. Αυτή η μέθοδος εμβολιασμού χρησιμοποιείται για όλα τα οπωροφόρα δέντρα.
 
 
Μπόλιασμα με Κεντράδι:Σε αυτή τη μέθοδο, κόβεται το βλαστάρι που περιέχει το μάτι με το κάτω μέρος του να είναι μυτερό. Το υποκείμενο , που μπορεί να είναι είτε δέντρο είτε βραχίονας, σκίζεται ώστε να δεχτεί το εμβόλιο .Στη συνέχεια το εμβολιασμένο δέντρο δένεται και αλοίφεται με ειδικές αλοιφές.
 
 
Μικρο-εμβολιασμός με μάτι:Η μέθοδος είναι ίδια με το μπόλιασμα με μάτι, απλά γίνεται σε μικρότερη κλίμακα, σε ειδικό εργαστήριο με χρήση στερεοσκόπιου.
 
Μπόλιασμα με Κύτταρο:Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην κυτταρική ανάπτυξη του φυτού σε ειδικό εργαστήριο. 

http://www.vitaplant.gr/emboliasmos.php

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.