Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Κομποστοποίηση για αρχάριους: 6 βήματα για το τέλειο κόμποστ!

Με κάτι περισσότερο από πεσμένα φύλλα και υπολειμμάτα από την κουζίνα σας μπορείτε να δημιουργήσετε σκούρο, πλούσιο σε χούμο κόμποστ και να το προσθέσετε στα φυτά και στον κήπο σας.

Mπορείτε να έχετε τεράστια ωφέλη απλώς με την προσθήκη απλώς λίγου κόμποστ στο χώμα σας. Η προσθήκη κόμποστ βελτιώνει τη φυσική δομή, τον αερισμό και τη συγκράτηση υγρών του εδάφους. Προσθέτει, επίσης, σημαντικά θρεπτικα συστατικα και αυξάνει την μικροβιακή και βακτηριακή δραστηριότητα του εδάφους. Δεν είναι καμία έκπληξη ότι τόσοι πολλοί κηπουροί αναφέρονται στο κομπόστ ως το «μαύρο χρυσό». Δεν υπάρχει απλά τίποτα καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το χώμα σας από το να προσθέσετε κόμποστ.

Βήμα πρώτο: Επιλέξτε ένα κάδο κομποστοποίησης
Υπάρχουν πολλοί τύποι κάδων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του κομπόστ. Υπάρχουν κάδοι σε τετράγωνο ή σε κωνικό σχήμα, πλαστικοί, ξύλινοι, σταθεροί ή περιστρεφόμενοι.

Κάθε είδος κάδου έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά σχεδόν όλα τα είδη των κάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη παραγωγή κόμποστ.

Βήμα δεύτερο: Επιλέξτε μια τοποθεσία για τον κάδο κομποστοποίησης σας
Επιλέξτε ένα σημείο που να είναι επίπεδο, ηλιόλουστο, καλά στραγγιζόμενο και εύκολα προσβάσιμο όλο το χρόνο. Τοποθετήστε το δοχείο πάνω σε γυμνό έδαφος και όχι σε επιφάνεια απο τσιμέντο ή πάνω σε κάποια πλάκα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα σκουλήκια και άλλοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί θα μπορούν να εισέλθουν στο σωρό σας. Καλό είναι να έχετε αφαιρέσει κάθε είδους χόρτα ή ζιζάνια και να έχετε σκαλίσει το χώμα σε βάθος 10 – 15 εκατοστών.

Βήμα τρίτο: Πρόσθεστε τα κατάλληλα Υλικά για σωστή Κομποστοποίηση
Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τα “Καφέ” υλικά όπως ξερά φύλλα, σανό, άχυρο, χαρτί, χαρτόνι και τα “Πράσινα” υλικά όπως τα αποκόμματα χλόης, η κοπριά φυτοφάγων ζώων, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα πιο πράσινα κλαδιά των φυτών.

“Πράσινα”

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • αποκόμματα χλόης
  • Καφές και τσάϊ
  • κοπριά χορτοφάγων ζώων
  • πράσινα φύλλα
  • ετήσια ζιζάνια
  • μικρά κλαδιά


“Καφέ”
  • ξερά φύλλα
  • σανό και άχυρο
  • ξεραμένη χλόη
  • χαρτί και χαρτόνι
  • ξυλώδη κλαδιά
  • κελυφών των αυγών
  • φακελάκια τσαγιού
  • πριονίδια
  • στελέχη καλαμποκιού
  • μπισκότα

Βήμα τέταρτο: Τι να μην Προσθέτετε στο Κόμποστ σας!
Υπάρχει μια σειρά των υλικών που θα πρέπει να μένει έξω από σωρό του κόμποστ σας.

Η προσθήκη ορισμένων στοιχείων, όπως τα λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους. Αν προσθέσετε τα υλικά αυτά θα παράγετε κόμποστ, απλώς θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος.

Προσθέτοντας άλλα υλικά, στο σωρό σας είναι απλά επικίνδυνο λόγω της ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας. Ανθρώπινα περιττώματα ή περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, όλα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν στο σωρό του κόμποστ σας.

Μη Προσθέτετε

  • κρέας και τα κόκαλα
  • ψωμί
  • πουλερικά και ψάρια
  • μαγειρεμένα φαγητά
  • λιπαρά απόβλητα τροφίμων
  • ολόκληρα αυγά
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • ανθρώπινα περιττώματα
  • ολέθρια ζιζάνια
  • επεξεργασμένα ξύλα
  • περιττώματα σαρκοφάγων ζώων
  • άρρωστα φυτά

Βήμα πέμπτο: Δημιουργώντας κόμποστ
Το να δημιουργήσετε καλό κόμποστ είναι σαν να φτιάχνετε ένα τεράστιο στρώμα κέικ!

Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκατοστών απο θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετπωντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “καφέ” υλικών, και στη συνέχεια, ένα λεπτό στρώμα κόμποστ ή απλό χώμα κήπου. Αυτό είναι το ένα μόνο στρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “πράσινων” υλικών συμπληρώνοντας με ένα λεπτό στρώμα κόμποστ ή χώμα εδάφους. Διαβρέξουμε κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα. Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενοα στρώματα “πράσινων” και “καφέ” προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος.

Μόλις έχετε ένα γεμάτο κάδο μπορείτε να ανακατεύετε το σωρό κάθε 7-14 ημέρες. Όσο πιο συχνά ανακατεύετε το σωρό τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το έτοιμο κόμποστ!

Βήμα έκτο: Χρησιμοποιώντας το κόμποστ σας
Συγχαρητήρια! Το κόμποστ σας είναι έτοιμο για χρήση!

Μπορεί να διαρκέσει 14 ημέρες έως 12 μήνες μέχρι να παραχθεί το τελικό κόμποστ σας. Ο χρόνος που χρειάζεται ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία το κόμποστ θα είναι έτοιμο εξαρτάται απο το πώς το κόσμποστ θα χρησιμοποιηθεί. Σε γενικές γραμμές, όμως, κομπόστ είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος. Για τις περισσότερες χρήσεις, είναι αποδεκτό να έχουν απομείνει στο έτοιμο κόμποστ κάποια αναγνωρίσιμα κομμάτια από υλικά.

Το κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • Φυτά του σπιτιού
  • Βελτίωση του εδάφους και για λίπανση
  • Υπόστρωμα για λουλούδια και λαχανικά
  • Νέες περιοχές φύτευσης
  • Υπάρχουσα εδάφη
  • Επιφανειακή λίπανση χλοοτάπητα
  • Κατασκευή υγρού κόμποστ
  • Γύρω από τα δέντρα


Μπορείτε τώρα να χαλαρώσετε. Τα φυτά, τα λουλούδια σας, τα λαχανικά και τα δέντρα θα σας δείχνουν την ευχαρίστηση τους με το να είναι πιο ισχυρά και υγιή από ποτέ.

Βήμα Επτά: Μάθετε να κάνετε ακόμη καλύτερο κόμποστ!
Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να κάνετε την επόμενη παρτίδα του κόμποστ σας ακόμη καλύτερη:
  • Πώς με τη προσθήκη ενός ενεργοποιητή κομπόστ μπορείτε να επιταχύνετε σημαντικά τη διαδικασία της κομποστοποίησης
  • Πώς να μετρήσετε την υγρασία του κόμποστ σας για τη διόρθωση των ανισορροπιών και να κρατήσει το σωρό κόμποστ σας ενεργό
  • Η σημασία του να βάζετε τη σωστή αναλογία υλικών στο μίγμα του κόμποστ σας
Πηγή : http://www.antemisaris.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.