Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Το ξίδι «νικά» τη φυματίωση

CB3038F51EECD30B96A9A8445FC056BE.jpg
  Σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, το ενεργό συστατικό του ξιδιού, το ακετικό οξύ, μπορεί να εξοντώσει μυκοβακτηρίδια, μεταξύ αυτών και το μυκοβακτηρίδιο, που προκαλεί τη φυματίωση (ΤΒ mycobacteria).
Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, στη χώρα μας
καταγράφονται περίπου 600 κρούσματα κάθε χρόνο. Η έξαρση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και στους λαθρομετανάστες. Ωστόσο, οι ειδικοί αποδίδουν τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης και στο γεγονός ότι μερικά αντιβιοτικά, μεταξύ αυτών η πενικιλίνη και οι σουλφοναμίδες, δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα, εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων.
Η μελέτη, που είχε σκοπό να ερευνήσει την ικανότητα των μυκοβακτηριδίων να αντιστέκονται τόσο στα απολυμαντικά όσο και στα αντιβιοτικά, έδειξε ότι 30 λεπτά έκθεσης σε διάλυμα ακετικού οξέος 6% (λίγο πιο συμπυκνωμένο από το ξίδι που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ) αρκούν για να εξολοθρεύσουν το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι το διάλυμα αυτό μείωσε τον αριθμό των TB μυκοβακτηριδίων από 100 εκατομμύρια σε ελάχιστα, που μάλιστα ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια. Ένα άλλο μη φυματιώδες, αλλά επίσης ανθεκτικό μυκοβακτηρίδιο, το M. abscessus, εξαλείφθηκε με ένα διάλυμα ακετικού οξέος 10%.
Η χλωρίνη, που χρησιμοποιείται συχνά ως απολυμαντικό σε ιατρικά εργαστήρια, είναι τοξική και διαβρωτική, ενώ ορισμένα άλλα αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι ακριβά και έτσι δεν επιλέγονται από τα εργαστήρια, που βρίσκονται σε φτωχές χώρες, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης από μυκοβακτηρίδια είναι μεγάλος.
«Τα μυκοβακτηρίδια είναι γνωστά γιατί προκαλούν φυματίωση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, ακόμα και στη βρύση του νερού και τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά στα συχνά χρησιμοποιούμενα απολυμαντικά. Όταν μολύνουν τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία ή στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, προκαλούν σοβαρές μολύνσεις. Τα μυκοβακτηρίδια είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά και απαιτούν θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Howard Takiff και επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Καράκας της Βενεζουέλας και κατέληξε: «Υπάρχει αληθινή ανάγκη να βρεθούν φθηνά και λιγότερο τοξικά απολυμαντικά, τα οποία να μπορούν να εξαλείψουν τα μυκοβακτηρίδια».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην online ιατρική επιθεώρηση mBio της Αμερικάνικης Ένωσης Μικροβιολογίας.
Πηγή: vita.gr 
 http://medicalnews.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.