Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, στη χώρα μας
καταγράφονται περίπου 600 κρούσματα κάθε χρόνο. Η έξαρση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και στους λαθρομετανάστες. Ωστόσο, οι ειδικοί αποδίδουν τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης και στο γεγονός ότι μερικά αντιβιοτικά, μεταξύ αυτών η πενικιλίνη και οι σουλφοναμίδες, δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα, εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων.
Η μελέτη, που είχε σκοπό να ερευνήσει την ικανότητα των μυκοβακτηριδίων να αντιστέκονται τόσο στα απολυμαντικά όσο και στα αντιβιοτικά, έδειξε ότι 30 λεπτά έκθεσης σε διάλυμα ακετικού οξέος 6% (λίγο πιο συμπυκνωμένο από το ξίδι που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ) αρκούν για να εξολοθρεύσουν το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι το διάλυμα αυτό μείωσε τον αριθμό των TB μυκοβακτηριδίων από 100 εκατομμύρια σε ελάχιστα, που μάλιστα ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια. Ένα άλλο μη φυματιώδες, αλλά επίσης ανθεκτικό μυκοβακτηρίδιο, το M. abscessus, εξαλείφθηκε με ένα διάλυμα ακετικού οξέος 10%.
Η χλωρίνη, που χρησιμοποιείται συχνά ως απολυμαντικό σε ιατρικά εργαστήρια, είναι τοξική και διαβρωτική, ενώ ορισμένα άλλα αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι ακριβά και έτσι δεν επιλέγονται από τα εργαστήρια, που βρίσκονται σε φτωχές χώρες, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης από μυκοβακτηρίδια είναι μεγάλος.
«Τα μυκοβακτηρίδια είναι γνωστά γιατί προκαλούν φυματίωση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, ακόμα και στη βρύση του νερού και τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά στα συχνά χρησιμοποιούμενα απολυμαντικά. Όταν μολύνουν τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία ή στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, προκαλούν σοβαρές μολύνσεις. Τα μυκοβακτηρίδια είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά και απαιτούν θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Howard Takiff και επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Καράκας της Βενεζουέλας και κατέληξε: «Υπάρχει αληθινή ανάγκη να βρεθούν φθηνά και λιγότερο τοξικά απολυμαντικά, τα οποία να μπορούν να εξαλείψουν τα μυκοβακτηρίδια».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην online ιατρική επιθεώρηση mBio της Αμερικάνικης Ένωσης Μικροβιολογίας.
Πηγή: vita.gr
http://medicalnews.gr