Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κλιματισμός. Πράσινη Κατανάλωση

Ζώντας σε λάθος σχεδιασμένα κτίρια, σε απάνθρωπες πόλεις δίχως πράσινο,φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε αυτονόητη την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σπίτια μας προκειμένου να δροσιστούμε το καλοκαίρι.
Έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό της ισχύος της ΔΕΗ τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνεται από
εκατομμύρια κλιματιστικά που αυξάνουν συν τω χρόνω,ενώ ο κίνδυνος συχνών μπλακ άουτ είναι πλέον ορατός.
Μην προχωρήσετε σε αγορά κλιματιστικού πριν εξαντλήσετε τις εναλλακτικές λύσεις.

- Εξαντλείστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
- Βάλτε ανεμιστήρες οροφής.
- Αξιοποιήστε το γεωθερμικό κλιματισμό.
- Σκεφτείτε τη λύση του ηλιακού κλιματισμού αν έχετε επιχείρηση.
Όταν πλέον έχουν εφαρμοστεί όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για τη μείωση των ψυκτικών φορτίων και την εκμετάλλευση φυσικών και υβριδικών συστημάτων δροσισμού, μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί η εγκατάσταση και λειτουργία κλιματιστικών μονάδων που θα καλύψουν κάποιες επιπλέον ανάγκες. 
Τα νέουμ τύπου συστήματα είναι συνήθως αντλίες θερμότητας που αποδίδουν 2,5 με 3,3 φορές περισσότερο απ’ ότι καταναλώνουν.
Εγκαταστήστε το κατάλληλο μέγεθος κλιματιστικού ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (επιφάνεια δαπέδου, όγκο) και τα ψυκτικά φορτία.
Μια μεγάλη μονάδα δεν είναι απαραίτητα καλύτερη γιατί δε θα ψύξει τον χώρο ομοιόμορφα. Η σωστά διαστασιολογημένη μονάδα λειτουργεί πιο αποδοτικά για περισσότερο χρόνο, σε αντίθεση με μια μεγαλύτερη μονάδα που κάνει συνεχείς κύκλους λειτουργίας.
Η απόδοση του συστήματος βελτιώνεται όταν το εξωτερικό τμήμα του μηχανήματος προστατεύεται από την άμεση έκθεσή του στον ήλιο και τους ισχυρούς ανέμους.
Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας γίνεται σε συνάρτηση με την γεωμετρία του χώρου. Η διεύθυνση του αέρα ρυθμίζεται από τα πτερύγια της μονάδας να έχει κατεύθυνση προς τα πάνω, αφού ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και κινείται προςτα κάτω.
Ο καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος
μια φορά τον μήνα ή ανάλογα με την χρήση.

Επιλογή κλιματιστικού
Ένας χονδρικός κανόνας για να υπολογίσετε σωστά την ψυκτική ικανότατητα του κλιματιστικού σας (διαιρούμενου τύπου ή αλλιώς split unit) είναι ο εξής:
Επιφάνεια δωματίου * 100 + 3.000 = τα Btu/h του κλιματιστικού
Για παράδειγμα, αν θέλετε να βάλετε κλιματιστικό σε ένα δωμάτιο 36 τετραγωνικών μέτρων, το σωστό μέγεθος είναι: 36 * 100 + 3.000 = 6.600 Btu/h
Άρα θα βάλετε ένα κλιματιστικό των 7.000 Btu/h. Δεν χρειάζεστε μεγαλύτερο.
Ένα δεύτερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε είναι το πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι το κλιματιστικό που θα αγοράσετε.

Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν μια ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής.
 Επιλέξτε ενεργειακή κατηγορία Α ή έστω Β, όχι χειρότερη. Αν δεν
υπάρχει ενεργειακή σήμανση, τότε ρωτήστε τον πωλητή για κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα για το συντελεστή ενεργειακής απόδοσης (COP, Coefficient of Performance) και το βαθμό ενεργειακής απόδοσης (EER, Energy Efficiency Ratio). Το COP για τα μικρά κλιματιστικά πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3,4 και το EER μεγαλύτερο από 3. Μη συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο.
Μια άλλη λύση θα ήταν να εξετάσετε την περίπτωση κλιματισμού με φυσικό αέριο ή υγραέριο. Ανάλογα με τις εκάστοτε τιμές των καυσίμων μπορεί να σας κοστίσει και λιγότερο, ιδιαίτερα σε κτίρια γραφείων.
Προσοχή στο ψυκτικό

Το πρόβλημα με τα κλιματιστικά δεν είναι μόνο ότι είναι ενεργοβόρα. Δυστυχώς, ένα άλλο πρόβλημα είναι συνήθως το ψυκτικό που χρησιμοποιούν. Παλιότερα, τα χρησιμοποιούμενα ψυκτικά κατέστρεφαν το όζον της στρατόσφαιρας.
Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, μόνο που τα νέα ψυκτικά είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου και απειλούν το κλίμα της Γης.

http://fe-mail.gr/pages/posts/greece_europe_world/greece_europe_world1786.php

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.