10/3/2011 & 11/3/2011
για πληροφορίες : Τηλέφωνο: 210-6040343, fax: 210-6040353, info@ygepe.gr
Στα πλαίσια - των δεδομένων των Κανονισμών 178/2002, 852/2004,853/2004,882/2004 ΕΚ, της εναρμόνισης αυτών στην Ελληνική Νομοθεσία (ΚΥΑ 15523/2006 ΦΕΚ 1187/2006/τ.β. με θέμα « Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004 και 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και εναρμόνιση της Οδηγίας 2004/41/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου») της αρ.14708/2007 (ΦΕΚ 1616/2007/τ.β./) Υπουργικής Απόφασης για τους όρους και προϋποθέσεις της υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων - την Υ1γ/Γ.Π./94643/2007(ΦΕΚ 1384/τ.β./2007) Υγειονομική Διάταξη που τροποποιεί και συμπληρώνει την ΥΔ Α1β/8577/83(ΦΕΚ 526/τ.β/1983) «Περί υγειονομικού ελέγχου και αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των γενικών και ειδικών όρων ιδρύσεως και λειτουργίας των εργαστηρίων και καταστημάτων τροφίμων ή και ποτών» σύμφωνα με την οποία «στο εξής όλοι οι εργαζόμενοι γενικά στις επιχειρήσεις τροφίμων ή και ποτών ως χειριστές τροφίμων ή και ποτών με οποιοδήποτε τρόπο, οφείλουν να προσαρμόζονται σε θέματα εκπαίδευσης και ειδίκευσής τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία»
- Σύμφωνα με τον 852/2004 Κανονισμό της ΕΕ «ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
είναι οποιοδήποτε πρόσωπο χειρίζεται άμεσα συσκευασμένα ή μη συσκευασμένα τρόφιμα, τον εξοπλισμό και τα εργαλεία για τρόφιμα ή επιφάνειες επαφής με τρόφιμα» και ειδικά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
- Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07. ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007 και φυσικά να έχουν εκπαιδευτεί οι ίδιοι οι επαγγελματίες στα αντίστοιχα θέματα-
- Η παραπάνω υποχρέωση είναι επιτακτική και άμεση για τους χειριστές τροφίμων που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε πάσης φύσεως δραστηριότητες τροφίμων και ποτών (εκπίπτει της θέσεως ο υπεύθυνος εάν δεν προσκομίσει αντίστοιχη βεβαίωση)
Οι παραπάνω διατάξεις έχουν σκοπό:
- την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων σε θέματα τροφίμων που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων
- αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή μέσω της αποτελεσματικής και κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεωνώστε να εκπληρώνεται η απαίτηση των παραπάνω κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγιεινή των τροφίμων σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εξασφαλίζουν την κατάρτιση σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων όλων όσων χειρίζονται τρόφιμα στην επιχείρησή τους και ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες.
Η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων αφ’ ενός μεν είναι νομική απαίτηση και η παράλειψή της αποτελεί αιτία επιβολής προστίμου, αφετέρου θα συμβάλλει σημαντικά στη προστασία της δημόσιας υγείας , αφού οι υπεύθυνοι διαμορφώνουν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία μια νέα αντίληψη για τη διαχείριση των τροφίμων με οδηγίες εργασίας και κανόνες υγιεινής και κυρίως αποκτούν δεξιότητες ώστε να προβαίνουν οι ίδιοι στον «αυτοέλεγχο» , να εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα (HACCP) και να τεκμηριώνουν τις διαδικασίες αυτοελέγχου με την τήρηση των υποχρεωτικών αρχείων τα οποία πρέπει να επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ·Η Εκπαίδευση πραγματοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές (ενταγμένοι στα αντίστοιχα μητρώα μητρώο ΕΦΕΤ, μητρώο ΕΚΕΠΙΣ, μητρώο ΛΑΕΚ ) και θα απευθύνεται στο άμεσα εμπλεκόμενο με τα τρόφιμα προσωπικό σε όλες τις φάσεις (επιλογή προμηθευτών- παραλαβή πρώτων υλών ή έτοιμων προϊόντων- αποθήκευση- επεξεργασία- διακίνηση) διάρκειας 10 ωρών σύμφωνα με την αρ.14708/2007 (ΦΕΚ 1616/2007/τ.β./) Υπουργική Απόφαση για τους όρους και προϋποθέσεις της υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων .
- ·Το προσωπικό εκπαιδεύεται πάνω στις βασικές αρχές ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων καθώς και στους κανόνες υγιεινής που αφορούν το κτίριο και τον εξοπλισμό, την καθαριότητα, την απολύμανση, την τήρηση της αλυσίδας ψύξης την παραλαβή, αποθήκευση, επεξεργασία και την προσφορά των τροφίμων.
- ·Οι υπεύθυνοι των τμημάτων θα πρέπει να εκπαιδευτούν επιπλέον των παραπάνω σε θέματα σχετικά με το σύστημα διασφάλισης υγιεινής (HACCP) και στον έλεγχο των κρισίμων σημείων σε πρόγραμμα διάρκειας 10 επιπλέον ωρών
- ·Στους καταρτιζόμενους χορηγείται ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 1 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παραπάνω απόφαση
- ·Στην εταιρεία χορηγείται ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 1
- ·Σε όλους τους καταρτιζόμενους θα χορηγηθεί εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ και την τελευταία ημέρα θα υποβληθούν σε ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
- ·Οι εκπαιδευόμενοι μετά το πέρας της παρακολούθησης και εφόσον επιθυμούν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις που διοργανώνει ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία
- ·Το πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες ΛΑΕΚ 0,45% ΟΑΕΔ
- ·Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2 ΗΜΕΡΕΣ