Επειδή η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπη με ερωτήματα σχετικά με την καλλιέργεια και τη φυτοπαθολογία του φυτού της τομάτας κρίναμε ότι καλό θα ήταν να παρουσιάσουμε σχετικά κείμενα. Ήδη μπορεί κάποιος να διαβάσει στον ιστότοπό μας για την καρπόδεση της τομάτας και στο άμεσο μέλλον όταν ολοκληρώσουμε την ιδιόκτητη συλλογή μας από κατάλληλες φωτογραφίες θα δημοσιεύσουμε άρθρα για τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Μάλιστα, ο καρπός της τομάτας είναι εξαιρετική τροφή διότι: α΄) Χαρακτηρίζεται από λίγες θερμίδες, β΄) Δεν είναι παχυντικός, γ΄) Βρίθει πολύτιμων βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων για τον ανθρώπινο οργανισμό (πχ Α, Β1, Β2, C, D, ασβέστιο, ιώδιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορος κλπ), δ΄) Είναι άριστο αντιοξειδωτικό, ε΄) Υποβοηθάει την πέψη οπότε είναι άριστο επικουρικό μέσο για την αφομοίωση τροφών, ς΄) Δεν περιέχει ουρικό οξύ, και ζ΄) Επειδή έχει ενταχθεί πάρα πολύ καιρό πλήρως στην παραδοσιακή υγιεινή ελληνομεσογειακή διατροφή εκτιμάται και μελετάται η ενδεχόμενη ευεργετική επίδρασή της στην αντιμετώπιση κακοηθειών (καρκίνος του προστάτου).
Απαιτεί το νερό της αρδεύσεως να μην είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο (ιδανικά περίπου δεκαοκτώ βαθμούς Κελσίου), να είναι καλής ποιότητος, να μην είναι σκληρό ή αλατούχο, να έχει αγωγιμότητα κάτω των 1000 μmhos/cm και οξύτητα από έξι έως εξίμισι μονάδες (βλ. τα σχετικά άρθρα μας για το Έδαφος, pH, αλατότητα και το νερό ποτίσματος).
Σε θερμοκρασίες υπό σκιάν άνω των περίπου τριάντα πέντε βαθμών Κελσίου η τομάτα αδρανοποιεί την ανάπτυξή της, αποβάλλει τα άνθη της, γηράσκει πρόωρα και οι καρποί κακοχρωματίζονται ή δεν θρέφονται σωστά ή υφίστανται εγκαύματα. Ομοίως το φυτό αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα όταν η θερμοκρασία μειωθεί κάτω από οκτώ βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά στο φως πρέπει να τονίσουμε ότι η τομάτα ευνοείται από αυτό, αρκεί να μην είναι πολύ έντονο. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι τέτοια που καθιστά το φώς πολύ έντονα διαπεραστικό καλύτερα να προστατεύουμε τα φυτά στον κήπο μας με κάποιο ειδικό δίκτυ ή με άλλο μέσο. Αλλά και η σχετικά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία από εξήντα έως εβδομήντα τοις εκατό είναι ιδανική.
Προσέχουμε πάντοτε να μην βλάψουμε τις ευαίσθητες ρίζες. Στις ιδιαίτερες καλλιεργητικές συνθήκες του κήπου αμέσως μετά τη φύτευση πρέπει να ποτίσουμε (πχ με ένα ποτιστήρι) διαλύοντας στο νερό κατάλληλο υδατοδιαλυτό ισορροπημένο λίπασμα, ενώ την επόμενη ημέρα καλό θα ήταν να ριζοποτίσουμε με μυκητοκτόνο. Αυτό το ριζοπότισμα μόνο με λίπασμα το επαναλαμβάνουμε μετά από δέκα ημέρες περίπου. Η φύτευση στους κήπους συνήθως γίνεται με δύο τρόπους: α΄) Σε παράλληλους μονούς στίχους ώστε η απόσταση του ενός φυτού από το άλλο επί του ίδιου στίχου να είναι περίπου μισό μέτρο, ενώ ο κάθε στίχος απέχει από τον εκατέρωθεν παράλληλό του ένα μέτρο, και β΄)
Σε παράλληλους διπλούς στίχους (διπλογραμμές), δηλαδή δύο στίχοι είναι πλησιέστερα μεταξύ τους σε απόσταση περίπου εβδομήντα εκατοστών απέχοντας από τους εκατέρωθεν πλαϊνούς παράλληλους στίχους περίπου ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά, ενώ η απόσταση του ενός φυτού από το άλλο επί του ίδιου στίχου είναι περίπου μισό μέτρο. Συνιστάται η μέθοδος των διπλογραμμών διότι κατά τους θερινούς μήνες με την έντονη ζέστη οι καρποί χρειάζονται προστασία από το πυκνότερο φύλλωμα.
Όσον αφορά στο πότισμα αυτό πρέπει να γίνεται αυτόματα με σταλλάκτες μικροπαροχής ύδατος κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες. Πρέπει να φροντίζουμε να μην ξηραίνεται το χώμα όπου αναπτύσσεται η ρίζα του κάθε φυτού, αλλά να είναι νοτισμένο. Όταν αναπτυχθεί πλήρως και δέσει καρπούς κάθε φυτό τομάτας απαιτεί τον θερμότερο καλοκαιρινό μήνα (συνήθως τον Ιούλιο) χορήγηση ύδατος σε αναλογία δύο έως τρία λίτρα ανά ημέρα. Πριν και μετά από αυτό το διάστημα οι ανάγκες είναι μικρότερες συναρτήσει πάντοτε της ζέστης που επικρατεί στο περιβάλλον του κήπου μας, αλλά και της διάρκειας που έχει η ημέρα ή των εξειδικευμένων αναγκών των φυτών τομάτας που διαθέτουμε. Προτείνεται, όμως, να ρυθμιστεί η παροχή ύδατος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αρδεύονται πάντοτε καθημερινά τα φυτά ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη ημέρα με σωληνώσεις οι οποίες να βρίσκονται και να αρδεύουν στο εσωτερικό των διπλογραμμών.
Θα ήταν ιδανικό οι σωληνώσεις αρδεύσεως να είναι συνδεδεμένες με εγκατάσταση υδρολιπάνσεως (βλ. το σχετικό άρθρο μας για τη διαφυλλική λίπανση και υδρολίπανση). Εάν είμαστε τυχεροί και διαθέτουμε τη δυνατότητα υδρολιπάνσεως τότε πρέπει στα αρχικά στάδια αναπτύξεως των φυτών να χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτά λιπάσματα πλούσια σε κάλιο και σταδιακά θα αυξάνουμε τη δοσολογία του αζώτου μέχρι οι χορηγούμενες ποσότητες των δύο αυτών στοιχείων να εξισωθούν όταν τα φυτά αναπτυχθούν πλήρως. Διευκρινίζουμε, όμως, ότι στην περίπτωση κατά την οποίαν το νερό της υδρολιπάνσεως πρέπει να αυξηθεί λόγω αρδευτικών αναγκών τότε η ποσότητα του λιπάσματος πρέπει υποχρεωτικώς να αναπροσαρμοστεί κατάλληλα κατά κανόνα σε μικρότερες αναλογίες προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τοξικότητος.
Τέλος, εάν χρειασθεί να κλαδέψουμε μία τομάτα πρέπει να αφαιρέσουμε λίγο φύλλωμα ώστε να μην την απογυμνώσουμε. Το κλάδεμα διενεργείται μόνο όταν πρέπει να περιορίσουμε την υπερβολική βλάστηση. Ομοίως, μπορούμε να περιορίσουμε τον μεγάλο αριθμό των καρπών με σκοπό να παραλάβουμε τελικά αριθμητικά λιγότερους, αλλά ποιοτικά πολύ ανώτερους καρπούς. Εάν από λάθος αποφυλλωθεί υπερβολικά ένα φυτό τότε οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε τη λίπανσή του δίδοντας έμφαση στη χορήγηση του αζώτου και να κορυφολογούμε κατάλληλα για να αναπτυχθούν νέα βλαστάρια.