Για την Ελλάδα, μία πραγματική ιστορία που έχει λάβει διαστάσεις «μύθου» ξεκινά το 1850, με τον Γιάννη Φιξ (Φουξ, αρχικά), τον πρωτότοκο γιο του Γεωργίου Ιωάν. Φιξ. Ο Γιάννης γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1832 στο Mϋhldorf της Βαυαρίας, όπου και σπούδασε την επιστήμη της ζυθοποιίας. Σε ταξίδι του από το Μόναχο για να δει τον πατέρα του, που ήταν μηχανικός μεταλλείων στα λιγνιτωρυχεία της Κύμης και του Λαυρίου, φτάνει
στον Πειραιά, όπου και αντικρίζει μία εικόνα που τον θλίβει από τη μιζέρια και τον πόνο των ανθρώπων.
Η πρώτη εντύπωση από το επίνειο των Αθηνών ήταν πολύ φτωχή, σε σχέση με το Μόναχο: τις μεταφορές επιτελούσαν ζώα, καθώς την εποχή εκείνη τα αυτοκίνητα, ακόμα και τα ιππήλατα, ήταν άγνωστα.
Ο νεαρός και οξυδερκής Γιάννης, μόλις 18 ετών, ξεκίνησε για το πατρικό του σπίτι, που βρισκόταν στα περίχωρα της Αθήνας, στην περιοχή που σήμερα αποτελεί το Νέο Ηράκλειο, που τότε λεγόταν Μαγκουφάνα. Η μοίρα, όμως, έμελλε να τον στιγματίσει για όλη του τη ζωή. Έτσι, καθώς πλησίαζε προς τη Μαγκουφάνα, άκουσε πυροβολισμούς στο δρόμο. Στην περιοχή, όπως πληροφορήθηκε αργότερα, κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι ληστές. Παρατήρησε ότι στο δρόμο βρισκόταν πεσμένος νεκρός ένας άντρας. Πλησιάζοντας, αναγνώρισε αμέσως τον πατέρα του.
Το σοκ για το νεαρό Γιάννη είναι τεράστιο. Μετά τον αδόκητο θάνατο του πατέρα του, παίρνει τη μεγάλη και καθοριστική απόφαση να μείνει στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθεί σε διάφορες επιχειρήσεις.
Ο Γιάννης Φιξ, παρά την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα, καθώς και την κρισιμότητα της εποχής, αναλαμβάνει το ρίσκο να προχωρήσει με ένα άγνωστο προϊόν, σε μία χώρα που λίγα χρόνια μετά, το 1893, επί Χαριλάου Τρικούπη, έφτασε στη χρεωκοπία.
Έτσι, η ζυθοποιία FIX ιδρύεται το 1864 από τον Ιωάννη Φιξ, του οποίου ο πατέρας, Κάρολος, είχε ξεκινήσει την ενασχόληση με τη ζυθοποίηση 30 χρόνια πριν, με αποτέλεσμα να αποτελεί την πρώτη μεγαλοζυθοποιία στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Μάλιστα, καθώς ήταν και επίσημος προμηθευτής της βασιλικής αυλής, θεωρούνταν ότι κατείχε μονοπωλιακή θέση στην αγορά και αναγνωρίστηκε από τις υπόλοιπες, που δραστηριοποιούνταν, τότε, στη νεοσύστατη αθηναϊκή αγορά.
Μετά το θάνατο του Γιάννη Φιξ, ο Κάρολος αποφασίζει να μεταφέρει τη ζυθοβιοτεχνία, λόγω ανεπάρκειας χώρου, στην εξοχική, τότε, λεωφόρο Συγγρού, όπου η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία, το 1893, μετατρέπεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, με πρωτοπόρα για την εποχή εκείνη συστήματα ψυκτικών μηχανημάτων, που ήταν απαραίτητα για την παραγωγή της μπύρας.
Το 1922, χρονιά της Μικρασιατικής Καταστροφής, φεύγει από τη ζωή ο Κάρολος Φιξ, αφήνοντας το εργοστάσιο στους δύο γιους του, Γιάννη και Αντώνη. Τα δύο αδέλφια εργάστηκαν σκληρά για την ανέλιξη της επιχείρησης που τους κληροδότησε ο πατέρας τους, με πραγματικά πρωτοπόρες ενέργειες, που έθεσαν και τις βάσεις για τη νεότερη βιομηχανική ανασυγκρότηση της χώρας.
Οι ημερομηνίες-σταθμοί:
1850: Η «ανεπίσημη» έναρξη της ιστορίας, με την έλευση του Ιωάννη Φιξ από το Μόναχο και τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Ο Ιωάννης Φιξ ξεκινά την παραγωγή μπύρας, δίνοντάς της το όνομα της οικογένειάς του, Fix.
1864: Το επίσημο έτος κυκλοφορίας της ομώνυμης μπύρας, που συμπίπτει με την εγκατάσταση του ζυθοποιείου του Ιωάννη Φιξ στο Κολωνάκι, που αποτελούσε κοντινό προάστιο. Η μπύρα Fix κερδίζει τους Έλληνες, γίνεται μόδα και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλη την Αθήνα.
1870: Ο Φιξ ανοίγει την πρώτη του μεγάλη μπυραρία στις πλαγιές του Αρδηττού. Από το όνομα της μπυραρίας, «Μετς» πήρε στη συνέχεια το όνομά της η περιοχή και το κρατάει μέχρι και σήμερα. Η πελατεία ολοένα και αυξάνεται, ο χώρος δεν επαρκεί και ο Ιωάννης Φιξ αποφασίζει να μεταφέρει το σπίτι του και το μαγαζί του στη λεωφόρο Συγγρού. Η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και σε λίγα χρόνια εξελίσσεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, εξοπλισμένο με τα τελειότερα για την εποχή μηχανήματα παρασκευής μπύρας.
1900: Η μπύρα Fix αποσπά το «Χρυσούν Βραβείο» στην έκθεση του Μιλάνου.
1920: Ο Κάρολος Φιξ πληροφορείται ότι στην Ευρώπη αρχίζει η παραγωγή τεχνητού ψύχους. Χωρίς καθυστέρηση, συγκεντρώνει τις οικονομίες του και εφοδιάζει το μικρό του εργοστάσιο με ψυκτικά μηχανήματα. Έτσι, φέρνει στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, τον τεχνητό πάγο.
1922: Ο Κάρολος Φιξ πεθαίνει, αφήνοντας το εργοστάσιο στους δύο γιους του, Γιάννη και Αντώνη. Τα δύο αδέλφια εργάστηκαν μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την επιχείρηση. Δημιούργησαν βυνοποιείο, ώστε η μπύρα να παρασκευάζεται από ελληνικό κριθάρι, και διαμόρφωσαν τεράστιους ψυκτικούς χώρους για τη διατήρηση του πλεονάσματος της γεωργικής παραγωγής. newsbeast.gr http://thesecretrealtruth.blogspot.com