Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μειώστε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε κατά 80%

Όλοι ξέρουμε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικός για την εμφάνιση μελλοντικών επιπτώσεων στην υγεία μας.
Σε ποιό βαθμό όμως μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και να μας προστατεύσει από
μελλοντικές ασθένειες;
Τον Αύγουστο που μας πέρασε, στο Archives of Internal Medicine, δημοσιεύτηκε μελέτη που αφορούσε 23.153 άτομα ηλικίας από 35-65 ετών.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτά τα άτομα για διάστημα 8

ετών σχετικά με την εμφάνιση διαβήτη, εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού και καρκίνου.
Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να περιγράψουν τη μείωση κινδύνου για την εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων σε σχέση με 4 παράγοντες υγείας.
- Το κάπνισμα,
- την παχυσαρκία,
- την άσκηση και
- την υγιεινή διατροφή.
Πόσο επηρεάζουν την πρόληψη αυτών των νοσημάτων αυτοί οι βασικοί παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής;
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Τα άτομα που είχαν και τους τέσσερις παράγοντες υγείας παρουσίασαν μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν κάποιο σοβαρό χρόνιο νόσημα κατά 80%!
Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από:
διαβήτη μειώθηκε κατά 93%,
έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 81%,
εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 50% και
καρκίνο κατά 36%.
Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης καταλήγουν ότι τέσσερις απλοί παράγοντες: να μην καπνίζουμε, να μην έχουμε παραπάνω κιλά, να ασκούμαστε τακτικά και να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή μπορούν να συμβάλουν ισχυρά στην πρόληψη χρονιών νοσημάτων.
Θεραπεία και ενίσχυση της υγείας
Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει τεράστια άλματα στη σύγχρονη ιατρική σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων απειλητικών για τη ζωή. Ανακαλύπτονται συνεχώς νέα φάρμακα και διαγνωστικές μέθοδοι που μας επιτρέπουν να βοηθάμε όλο και περισσότερο.
Αυτή όμως η προσέγγιση τείνει να κατευθύνει την προσοχή μας στη νόσο.
Συνήθως περιμένουμε να αρρωστήσουμε για να κάνουμε κάτι σχετικά με την υγεία μας.
Παράλληλα με την αντιμετώπιση των νοσημάτων και τη βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού, έχουν ξεκινήσει ενέργειες στον τομέα της ενίσχυσης της υγείας.
Για να είμαστε αποτελεσματικοί θα πρέπει να μπορούμε να θεραπεύουμε αλλά παράλληλα να ενισχύουμε την υγεία μας. Η διαχείριση των πραγματικών αιτίων είναι ζωτικής σημασίας για να έχουμε μια μακρά και υγιή ζωή.
Τι δεν μας επιτρέπει να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής;
Το μεγαλύτερο εμπόδιο είμαστε εμείς οι ίδιοι!
Είναι βέβαια αλήθεια ότι βομβαρδιζόμαστε από ένα ανελέητο μάρκετινγκ που μας δημιουργεί εξαρτήσεις από πράγματα που λίγα χρόνια πριν δεν υπήρχαν καν.
Ας εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει πριν κάνουμε κάτι που ξέρουμε ότι είναι κακό για την υγεία μας. Ξεκινάμε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας. Δικαιολογούμε την επιλογή μας λέγοντας στον εαυτό μας διάφορα υπέρ της συγκεκριμένης ενέργειας και πολλές φορές καταλήγουμε στο ότι «Δεν θέλουμε να στερηθούμε για να είμαστε υγιείς. Tι νόημα έχει μια ζωή γεμάτη στερήσεις;»
Όταν λέμε ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε μια στερημένη ζωή, είναι τις περισσότερες φορές ανακριβές! Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μιλάμε για εξάρτηση. Εξάρτηση από τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τις συσκευασμένες τροφές, το τσιγάρο το αλκοόλ κλπ.
Εξάλλου, δεν είναι καν απαραίτητο να στερηθεί κανείς πλήρως κάποια πράγματα!
Η αλήθεια είναι ότι όταν ακολουθούμε συνήθειες που βοηθούν το σώμα μας να είναι υγιέστερο νοιώθουμε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρόκειται για κάτι που θα δούμε στο μέλλον, άλλα άμεσα.
Είναι κάτι που το βιώνει κανείς από τις πρώτες ημέρες.
Όταν συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή και στο τρόπο ζωής μας ό,τι είναι απαραίτητο ώστε το σώμα μας να λειτουργεί καλά, τότε μπορούμε να φάμε και κάτι που δεν είναι απόλυτα υγιεινό, ώστε να μη νοιώθουμε στερημένοι.
Η παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών επιτρέπει στο σώμα μας να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Δύναται τότε να διορθώσει και να καλύψει όποιες βλάβες συμβαίνουν καθημερινά σε κυτταρικό επίπεδο.
Καλύτερη Διάθεση
Ο τρόπος ζωής μας δεν μας επηρεάζει μόνο σε σωματικό επίπεδο αλλά και σε συναισθηματικό.
Το στρες που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας σήμερα, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε μεταβολικές και ορμονικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό, είμαστε αγχωμένοι ή θλιμμένοι επειδή ο μεταβολισμός και οι ορμόνες μας δε λειτουργούν σωστά.
Κάντε την εξής παρατήρηση. Μια μέρα που θα είστε αγχωμένοι και ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα. Στην αρχή μπορεί να σας είναι αρκετά δύσκολο. Στη συνέχεια όμως μετά από 30-45 λεπτά η εικόνα θα έχει αλλάξει πλήρως και θα νοιώθετε σε πολύ καλύτερη ψυχική και φυσική κατάσταση.
Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση επιταχύνει το μεταβολισμό και «καίει» τις ορμόνες του στρες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Μετά από 30-45 λεπτά ήπιας άσκησης τα επίπεδα τους στο αίμα είναι πολύ χαμηλότερα.
Αλλαγές στη διατροφή, στον τρόπο ζωής και η κάλυψη των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην πρόληψη αλλά και στη διάθεση μας.
Σκοπός σήμερα δεν είναι απλά να προλάβουμε τη νόσο, αλλά να αυξήσουμε την απόδοση του οργανισμού μας. Να αυξήσουμε τα επίπεδα ενέργειας. Να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και να ζήσουμε πιο ευτυχισμένες ζωές.
Η καλή υγεία είναι εφικτή.
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τον Μεταβολισμό
American College for the Advancement in Medicine
proionta-tis-fisis.info

 http://ksipnistere.blogspot.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.