Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Προσανατολισμός χωρίς πυξίδα, με φυσικά σημάδια. Επιβίωση στο βουνό!

prosanatolismos sti fisiΒασικές συμβουλές για σωστό προσανατολισμό χωρίς πυξίδα Αν είστε έξω στη φύση για ελεύθερο κάμπινγκ, πεζοπορία ή παρατήρηση, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα να χαθείτε στο δάσος ή στο βουνό, ειδικά χωρίς χάρτη ή πυξίδα.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στην φύση που μπορούν να μας βοηθήσουν στο προσανατολισμό μας με σκοπό να πλοηγηθούμε προς κάποια κατεύθυνση του ορίζοντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρατηρήσουμε τα σημάδια που μαρτυρούν
μια κατεύθυνση και όπως έχουμε αναφέρει αυτό είναι αρκετό για το προσανατολισμό στη φύση, βέβαια αυτό είναι κατά προσέγγιση και αρκετές φορές σε συνάρτηση με την ιδιομορφία του χώρου που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ' όψιν, μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω : 
Προσανατολισμός με τη παρατήρηση φυσικών σημαδιών Φυτά-δέντρα, γενικά τα περισσότερα φυτά-δέντρα τείνουν να γέρνουν με προσανατολισμό προς την μεριά που θα έχουν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια αλλά και λόγο του ότι ο βόρειος άνεμος φυσάει πιο δυνατά, εκτός αυτού πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στην πλευρά όπου το φυτό δείχνει να έχει την λιγότερη ανάπτυξη αλλά και για τα δέντρα ότι συνήθως η μεριά που ο φλοιός τους είναι πιο χοντρός, βρίσκεται ο βορράς.
Επίσης μπορεί να παρατηρήσουμε ότι η βόρεια πλευρά ενός δέντρου κρατάει πιο πυκνό χιόνι επάνω του Βρύα-λειχήνες, στο κορμό ενός δέντρου, σε ένα τοίχο ή  ένα βράχο συνήθως στη βόρεια πλευρά του διακρίνουμε να έχουν αναπτυχθεί τα βρύα-λειχήνες, λόγο του ότι παράλληλα παρουσιάζετε περισσότερη υγρασία από αυτή τη μεριά μπορούμε να βρούμε το βόρειο προσανατολισμό
Φωλιά, τα μυρμήγκια τοποθετούν την είσοδο της φωλιάς τους με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται από τους βοριάδες, συνεπώς το περισσότερο ανάχωμα βρίσκεται με προσανατολισμό προς τη μεριά του βορρά
Επίσης αυτό είναι κάτι που το κάνουν τα περισσότερα θηλαστικά, δηλαδή η είσοδος της φωλιάς να είναι από τη μεριά του νότου
Υδρόβια ζώα (πουλιά, βατράχια, ψάρια) δείχνουν μία προτίμηση στο να επιλέγουν τη δυτική πλευρά της όχθης του ποταμού ή της λίμνης


  • Οι λόφοι τείνουν στην βόρεια πλευρά τους να είναι πιο υγροί και ποώδες, οπότε αν σε λίγα λεπτά μπορούμε να πατήσουμε και τις δύο μεριές, στη βόρεια πλευρά τους δημιουργούνται λιγότεροι ήχοι κατά το βάδισμα μας, άρα μπορεί να αποτελέσει μία βοήθεια για το προσανατολισμό. 
  • Επίσης για το προσανατολισμό στη φύση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια σημάδια από ανθρώπινα δημιουργήματα.

    Προσανατολισμός  με κτίσματα


    • Η εκκλησίες κατά κανόνα το ιερό τους είναι τοποθετημένο στην ανατολή.
    • Στα νεκροταφεία ο σταυρός των μνημάτων είναι προσανατολισμένος στην δύση.
    • Τα δορυφορικά πιάτα, επί των πλείστων δείχνουν προς το νότο.
    • Οι Ηλιακή συλλέκτες, λόγο μεγαλύτερης ηλιοφάνειας είναι τοποθετημένοι με προσανατολισμό να κοιτούν προς το νότο

    Γενικά πάντως όταν κάποια ομάδα διάσωσης μας αναζητά, το πιο σωστό είναι να παραμένουμε στάσιμη σε κάποιο σημείο ώστε να μη δυσκολεύουμε το έργο τους.
     http://thesecretrealtruth.blogspot.com

    Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

    Τα λάθη....

    Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

    Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

    Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
    Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
    Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
    Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

    Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

    Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.