Στη περιοχή της Σαντορίνης οι παλαιότεροι στην παρέα τους, τον κρέμαγαν (ως έχει) με ένα σπάγκο από την ουρά και τον ξελούριζαν πίνοντας τις ανάλογες κούπες από κρασί που έφτιαχναν οι ίδιοι, είτε στις κάναβες μετά την δουλειά τους, είτε στα πανηγύρια και τις παρέες τους.
Άλλοι πάλι τον έβαζαν στο λαδόξιδο (μπακαλιάρος ξελουριστός όπως τον λένε), αφού προηγουμένως τον είχαν ξαλμυρίσει, ορισμένοι δε, προσέθεταν μικρά κομάτια σκόρδου.
Άλλοι τον έκαναν στην κατσαρόλα με πατάτες κοκκινιστές, ή στον φούρνο πλακί με πατάτες.
Αλλά εκείνο που είναι πιο γευστικό στην παρέα, είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος, με ή χωρίς κουρκούτι, με ή χωρίς σαντορινιά σάλτσα, ντομάτα & σκόρδο!
Εμείς θα αναφέρουμε στην συνέχεια, τον τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι, τον οποίο μπορούμε να τον συνοδέψουμε από καλοδουλεμένει σκορδαλιά και νερόβραστο παντζάρι!
Αυτό κατά προτίμηση συνοδεύεται από ντόπιο αρωματικό κρασί ή άφθονη και δροσερή ρετσίνα!
Για να φτιάξουμε 1 φύλλο μπακαλιάρο, για το κουρκούτι θα χρειαστούμε: 500 γρ. μπύρα, 270 γρ. αλεύρι, μια πρέζα ζάχαρη και αλάτι, ένα φακελάκι μαγιά, καθώς και το ανάλογο πιπεράκι.
Για όσους δεν νηστεύουν μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν και ένα αυγό στα υλικά τους.
Τα ανακατεύουμε μέσα στο μπολ, εκτός το αλεύρι το οποίο το ρίχνουμε σιγά σιγά για να μην έχουμε τους ανεπιθύμητους σβόλους αλευριού.
Αφού τα δουλέψουμε καλά και γίνει ένα παχύρρευστος χυλός, βάζουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για να ξεκουραστεί, μία με δύο ώρες περίπου.
Αφού στεγνώσουμε και σκουπίσουμε με απορροφητικό χαρτί τον μπακαλιάρο, τον βουτάμε στο χυλό που φτιάξαμε και τον τοποθετούμε στο ζεστό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές του.
Στη συνέχεια, τους τοποθετούμε σε ανάλογο μέρος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Επίσης, άλλοι κομματιάζουν τον μπακαλιάρο σε μικρά κομματάκια στο χυλό που φτιάξαμε και έχουμε τις γνωστές κροκέτες μπακαλιάρου.
Σε περίπτωση που μας περισσέψει ο πιο πάνω χυλός, τότε μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα υλικά της αρεσκείας μας και να έχουμε ακόμη ένα συμπλήρωμα ορεκτικού στο τραπέζι μας.
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο!!!
Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη
Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη
Κλικ εδώ. Ψάρια Μαρινάτα - Σαβόρ, με αλισμαρί (δενδρολίβανο) σκόρδο και ξύδι. Μια Σαντορινιά παράδοση!!!
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ.
Γιαπράκια Σαντορίνης! Οι παραδοσιακοί ντολμάδες του νησιού!!! Τα Γιαπράκια της Κυρά-Βαρβάρας Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή της Σαντορίνης...............
Κλικ εδώ. Λουκάνικα Σαντορίνης! Κόβουμε το κρέας (κατά προτίμηση με το ανάλογο παχύ του, προκειμένου να μην είναι σκληρό το λουκάνικο), στη συνέχεια...........
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ. Κουφέτο Σαντορίνης!!! Πέρα από τα γνωστότερα παραδοσιακά γλυκά της Σαντορίνης...............
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ. Κολοκυθερή Σαντορίνης! Πέρα από τα ιδιαίτερα και πεντανόστιμα παροσικά γλυκά της Σαντορίνης, όπως είναι το μελιτίνι, τα κουλουράκια κλπ, είναι και η κολοκυθερή της Σαντορίνης!...........
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ.
Κάνοντας κλικ στην πιο κάτω θεματολογία μπορείτε να δείτε ανάλογες αναρτήσεις μας
Χορευτικά Σαντορίνης
Πανηγύρια της Σαντορίνης
Παλαίμαχοι Σαντορίνης
Παλιές Αναμνήσεις
Παλιές φωτογραφίες Σαντορίνης
Θαλασσοταραχή - Σοροκάδα Καμαριού
Αγροτικά Σαντορίνης
Αγροτικά Θήρας
Σαντορινιά Παράδοση
Σαντορινιά Προϊόντα
Λουκάνικα Σαντορίνης
Προϊόντα Σαντορίνης
Σαντορινιά Κουζίνα
Γλυκά Σαντορίνης
Γλέντια
Κουζίνα Σαντορίνης
Ήθη και Έθιμα της Σαντορίνης
Παραδοσιακά Επαγγέλματα
Κάναβες
Φτεουριά
Αντώνης Αρβανίτης Παραδοσιακός Βιολιστής
Κατοικίδια Ζώα
Βραχονησίδες
ΣαντορίνηΣαντορινιά Κουζίνα
Σαντορινιά Παράδοση
Ψάρια
Παραδοσιακά Προϊόντα Σαντορίνης
Προϊόντα της Σαντορίνης
Σαντορινιά Προϊόντα