Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ζωοδόχος Πηγή του Καμαριού της Σαντορίνης, με ένα απίθανο σπήλαιο και τρεχούμενα νερά! Δείτε το βίντεο!

Για να φθάσει κανείς στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος φαίνεται να είναι κρεμασμένος στα σπλάχνα του βουνού, από ένα μέρος της περιοχής του Καμαριού, έχει δύο επιλογές.
Η μία είναι να ακολουθήσει το σκαλωτό γραφικό και λιθόστρωτο ελικοειδή δρομάκι, το απλώνεται κάτω από το ναό, και η άλλη επιλογή είναι να φθάσει οδικώς δια μέσου του δρόμου της Αρχαίας Θήρας μέχρι λίγο πριν τις τελευταίες στροφές, στο ύψος του ναού και να συνεχίσει μετέπειτα πεζοπορώντας το μικρό μονοπάτι που οδηγεί στο χώρο αυτό, όπως αυτό φαίνεται από το βίντεο της ιστοσελίδας μας που βρίσκεται στο τέλος της
παρούσας ανάρτησης.
Το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (1825 – 1834), βρίσκεται μια ανάσα πριν την Αρχαία Θήρα, σε υψόμετρο 190 μέτρων και προσκολλημένο σαν στρείδι στα απόκρημνα βορειοδυτικά και γιγαντιαία βράχια του βουνού που απλώνεται προς την περιφέρεια του Καμαριού
Το ξωκλήσι αυτό υπάγεται στις μονόκλιτες καμαροσκεπές βασιλικών και αναφέρεται ότι κτίστηκε από τους ασκητές του μονυδρίου του Μέσα Βουνού, κατά την προαναφερόμενη χρονική περίοδο. 
Δίπλα στο ναό υπάρχει μεγάλο και μοναδικό σπήλαιο του νησιού με τρεχούμενο νερό – αγίασμα, από σταλακτίτες και διαδοχικές βραχολεκάνες γεμάτες από πηγαία νερά. Εξ ου και η ονομασία του ναού.
Το μήκος του ανέρχεται στα 25 μέτρα, με κυμαινόμενο πλάτος από 4 μέχρι 8 μέτρα και ύψος από 5 με οκτώ μέτρα περίπου.
Στην είσοδο του σπηλαίου και στο πάνω μέρος του, διακρίνει κανείς τη δύναμη της ζωής, η οποία αναδύεται μέσα από τις βραχώδεις σχισμές του σπηλαίου συκιές, οι οποίες φυτεύτηκαν από τα περιττώματα των πουλιών, εκ των οποίων οι ρίζες των ορισμένες είναι προς τα επάνω και η πορεία των σύμφωνα με τον θετικό προσανατολισμό των δέντρων, να διαγράφουν πορεία 180ο  και με κατεύθυνση προς τα επάνω….!
Μετά την είσοδο του πρώτου μεγάλου σπηλαίου και μετά την καγκελόπορτα, αριστερά σε υπερυψωμένο σημείο βρίσκεται ένα σχετικά μεγάλο σπήλαιο με κοκκινόχωμα στο δάπεδό του.
Μπροστά μας όμως αρχίζει να περιορίζεται το ύψος του σπηλαίου, αλλά στο βάθος του αρχίζει πάλι να ξαναμεγαλώνει.
Στο σημείο αυτό ακούγονται και φαίνονται τα τρεχούμενα νερά από την οροφή του σπηλαίου και να καταλήγουν στις όμορφες βραχολεκάνες του χώρου, όπου και μπορείτε να πιείτε.
Λίγο πιο πίσω, χαμηλότερα και δεξιά υπάρχει ένα άλλο σπήλαιο με μικρή είσοδο όπως αυτή φαίνεται στη φωτογραφία, αλλά μετά την είσοδό του είναι ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο, με ύψος ενός μέτρου και το δάπεδό του γεμάτο νερά, με βάθους 30 εκατοστών περίπου.
Θυμάμαι κατά την παιδική μας ηλικία και κατά τον εορτασμό του ναού, ανάβαμε μικρά κεράκια σ΄ όλο τον χώρο του σπηλαίου, και στο συγκεκριμένο χώρο επειδή το δάπεδό του ήταν γεμάτο από νερά, τοποθετούσαμε άδεια κονσερβοκούτια από αναμμένα κεριά και έπλεαν σαν μικρές βαρκούλες, φωτίζοντας και αυτό το σπήλαιο. Στο βάθος του σπηλαίου ακούγαμε εντονότερα τον θόρυβο του νερού, δίνοντας την εντύπωση, ότι κάπου αλλού οδηγείτε το νερό αυτό.
Η τελική εικόνα του όλου σπηλαίου ήταν κάτι περισσότερο από μαγευτική……!!!!!
   Κατά την περιφορά της εικόνας, η λιτάνευση έφθανε ευθεία και στο βάθος της σπηλιάς, όπου γινόταν ο καθαγιασμός των υδάτων.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις της περιοχής αναφέρεται ότι στο βάθος του σπηλαίου υπάρχει ένα άλλο μικρό άνοιγμα, όπου μπορεί να περάσει κανείς έρποντας.

Επίσης πάνω από τη Ζωοδόχο Πηγή και δεξιά, βρίσκεται ένα άλλο σπήλαιο, με ελικοειδείς και σκοτεινούς χώρους.
Κατά το έτος 1903 – 1904 είχαν έλθει διάφοροι επιστάτες της Γαλλικής Εταιρείας, από την περιοχή του Λαυρίου, μεταξύ των οποίων και κάποιος Κοζάος Νικόλαος από το Εμπορείο της Σαντορίνης, προκειμένου να ερευνήσουν την ύπαρξη αρχαίου μεταλλείο και σύμφωνα με την έρευνά τους, πράγματι υπήρχε ανάλογο μεταλλείο το οποίο εκμεταλλεύονταν οι κάτοικοι της Αρχαίας Θήρας.
Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά την περίοδο των διωγμών, ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως κρυψώνας από τους χριστιανούς της εποχής εκείνης.
Το ήχο του τρεχούμενου νερού που θα ακούσετε στη συνέχεια από το βίντεό μας, κατά την προβολή του σπηλαίου από την ιστοσελίδα μας, είναι αυθεντικός και αυξημένος ο ρυθμός από τις διάσπαρτες σταγόνες κατά την φετινή περίοδο (Απρίλιος 2012), λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε στη περιοχή μας, όπου αποθηκεύθηκαν στα πορώδη πετρώματα του ασβεστόλιθου – σχιστόλιθου της περιοχής.
Επίσης κατά τα τελευταία χρόνια και στους πρόποδες του συγκεκριμένου βουνού του Καμαριού θεμελιώθηκε νεότερος ναός της Ζωοδόχου Πηγής κατά το έτος 2003, όπου τα θυρανοίξιά του έγιναν στις στις 3 Απριλίου του 2004, κλικ εδώ για την προβολή του νέου ναού.
 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Πάνω Ζωοδόχου Πηγής στο Καμάρι της Σαντορίνης 6.5.2016 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της κάτω Ζωοδόχου Πηγής και συνεορτασμός της Αγίας Γαλήνης Καμαριού Σαντορίνης 17.4.2015 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της κάτω Ζωοδόχου Πηγής Καμαριού Σαντορίνης 25.4.2014


 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός στη κάτω Ζωοδόχο Πηγή του Καμαριού της Σαντορίνης 10.5.2013 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγιά την Επισκοπή Σαντορίνης 25.4.2014

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Πάνω Ζωοδόχου Πηγής στο Καμάρι της Σαντορίνης 10.5.2013

Κλικ εδώ, για να δείτε το σπήλαιο της πάνω Ζωοδόχου Πηγής Κλικ εδώ. Η Αρχαία Θήρα είναι η πόλη των ιστορικών χρόνων της Σαντορίνης. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Πάσχα 2017 στο Καμάρι της Σαντορίνης 16.4.2017

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Μεγάλο Σάββατο! Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου με Αγία Τράπεζα τον Επιτάφιο της Μ. Παρασκευής στο Καμάρι της Σαντορίνης 15.4.2017 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Μεγάλη Παρασκευή Επιτάφιος & η περιφορά του στο Καμάρι της Σαντορίνης 14.4.2017 

 

 

 

 

 Κλικ εδώ. Μεγάλη Παρασκευή. Η Αποκαθήλωση στο Καμάρι της Σαντορίνης 14.4.2017

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Μεγάλη Πέμπτη βράδυ. Η Σταύρωση του Χριστού στο Καμάρι της Σαντορίνης 13.4.2017 

 

 

 

 

 

  

Κλικ εδώ. Περιφορά Επιταφίου στον Πύργο της Σαντορίνης 29.4.2016 Pyrgos Santorini Epitaph lights!! 

 

 

 

Πηγή: Αρμενιστής

Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης   

 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.