Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αγριοκούνελα.....

Εικασίεs για τα αγριοκούνελα   Εικασίεs για τα αγριοκούνελα 
Μερικά νησιά, ειδικά η Λήμνος, έχουν πρόβλημα με υπερπληθυσμό αγριοκούνελων. Ομως, η Στερεά δεν έχει αγριοκούνελο ούτε για δείγμα. Από την άλλη, η Αυστραλία έχει πήξει στο αγριοκούνελο μετά από εισαγωγές οικόσιτων κουνελιών τον 19ο αιώνα, ενώ η Βαλκανική χερσόνησος δεν έχει κανένα αν και βρίθει από εκτροφεία κουνελιών... 

Η επιβίωση των κουνελιών στην άγρια κατάσταση είναι ένα από τα μυστήρια της θηραματοβιολογίας. Η ερμηνεία της επιβίωσης των κουνελιών μόνο σε σχέση με την αρπακτικότητα δεν στέκει. Η Κεντρική Ευρώπη έχει τα ίδια αρπακτικά με τα Βαλκάνια, όμως τα κουνέλια δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν στα Βαλκάνια, ενώ είναι πολυπληθή στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Πρόσφατες μελέτες Γάλλων επιστημόνων απαντούν εν μέρει στο αίνιγμα της επιβίωσης του άγριου κουνελιού, όταν απελευθερωθεί σε νέο βιότοπο... Οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν την επιτυχία απελευθερώσεων κουνελιών, σε μέρη της Γαλλίας όπου η νόσος των λαγόμορφων είχει μειώσει τα κουνέλια.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα κουνέλια είναι γνωστά για την ευαισθησία τους στο στρες της μεταφοράς. Ετσι έφτιαξαν ειδικά κλουβιά που θα μείωναν την πιθανότητα τραυματισμού, και χώρισαν τα κουνέλια σε δύο ομάδες. Τα κουνέλια της μιας ομάδας μεταφέρθηκαν μόνα τους, ένα κουνέλι ανά κλουβί. Αυτά της δεύτερης ομάδας μεταφέρθηκαν σε ομάδες των πέντε ή έξι κουνελιών ανά κλουβί.
Συγκρίσεις...
Η απελευθέρωση έγινε σε μέρη που είχαν φιλοξενήσει άγρια κουνέλια και στο παρελθόν, άρα ο βιότοπος ήταν κατάλληλος για το είδος. Ομως η επιβιωσιμότητα των κουνελιών δεν ήταν η ίδια. Τα μοναχικά κουνέλια επιβίωσαν σε ποσοστό 61%, ενώ τα κουνέλια που είχαν φιλοξενηθεί κατά ομάδες, επιβίωσαν σε ποσοστό 96%. Η επιβίωση αφορά τον μήνα μετά την απελευθέρωση.
Τα περισσότερα κουνέλια έμειναν κοντά στα σημεία απελευθέρωσης, σε αποστάσεις από 20 έως 300 μέτρα. Μόνο δύο κουνέλια απομακρύνθηκαν σε μεγαλύτερη απόσταση και έφτασαν στα 1.400 μέτρα μακριά από το σημείο απελευθέρωσης.
Ενώ τα πειράματα των επιστημόνων -όπως λένε οι ίδιοι- δεν οδηγούν σε κανένα συμπέρασμα για τους εμπλουτισμούς με αγριοκούνελα, δίνουν κάποια βάση για πιθανολογήσεις σε ό,τι αφορά την απουσία τους από μερικά μέρη. Αν υποθέσουμε ότι τα περισσότερα άγρια κουνέλια είναι απόγονοι ήμερων που ξέφυγαν από εκτροφεία, τότε είναι πιθανό ότι όσα ξεφεύγουν μόνα τους, μάλλον δεν επιβιώνουν.
Η κουνελοτροφία στα Βαλκάνια είναι σε μικρές οικογενειακές μονάδες, και οι «αποδράσεις» πιθανά να είναι μοναχικά κουνέλια, που δεν επιβιώνουν για πολύ καιρό. Είναι απίθανο να σημειωθούν ομαδικές αποδράσεις κουνελιών σε αριθμό αρκετό, για να θεμελιώσουν αποικίες. Αυτή είναι μια πιθανολόγηση. Εχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε για να λύσουμε το μυστήριο της απουσίας των κουνελιών από τα Βαλκάνια. Κάποτε θα το μάθουμε.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MAURIZIO BONORA

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.