Οι Σαντορινιοί γνωρίζουν πολύ καλά τα πασχαλινά τους γλυκά, όπως τα περίφημα μελιτίνια, την κολοκυθερή αλλά και άλλα πολλά, όμως υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίζουν το τρόπο παρασκευής τους, και από την ιστοσελίδα μας τους παρέχεται η δυνατότητα αυτή.
Στο τέλος και μετά τη συνταγή θα ακολουθήσουν ανάλογα βίντεο από τις διαδικασίες του μελιτινιού.
Την πιο κάτω συνταγή την χρησιμοποιούμε κατά σειρά ετών, και κατά συνέπεια είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι τόσο εμείς,
όσο και οι γνωστοί μας που την έχουν δοκιμάσει.
ΥΛΙΚΑ
Α΄ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 Κιλό Μυζήθρα ανάλατη ( Το λεγόμενο ανθότυρο )
1 Κιλό Ζάχαρη περίπου (850 γρ.), τριμμένη στο μίξερ
3 Αυγά
1 φακελάκι μαστίχα Χίου (τριμμένη πολύ καλά)
250 γρ. Αλεύρι φαρίνα κόκκινη (που φουσκώνει)
Β΄ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
300 γρ. αλεύρι σκληρό
1 βανιλάκι
1 κουταλιά της σούπας κοφτή, φυτίνη
Νερό όσο τραβήξει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αρχικά ζυμώνουμε το φύλλο και κάνουμε μια σκληρή ζύμη, την οποία βάζουμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την γέμιση, την οποία την κάνουμε από το προυγούμενο βράδυ (ζάχαρη και αυγά)
Χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά, πολύ ώρα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Ακολούθως τρίβουμε το ανθότυρο στο μύλο του πουρέ και το βάζουμε λίγο — λίγο μέσα στη ζάχαρη συνεχίζοντας να το χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να διαλυθούν όλα καλά και να γίνουν ένα μείγμα. Μετά ρίχνουμε το μαστίχι και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι που φουσκώνει συνεχίζοντας να τα ανακατεύουμε στο μίξερ .
Αλεύρι θα βάλουμε τόσο όσο χρειασθεί ώστε να γίνει η γέμιση σφιχτή και να μην τρέχει από το κουτάλι δηλ να στέκεται στο κουτάλι.
Αφού τελειώσουμε την γέμιση, ανοίγουμε φύλλο σε κανονικό πάχος, το κόβουμε στρογγυλό στο μέγεθος που θέλουμε, βάζουμε μέσα την ανάλογη ποσότητα και τα τσιμπάμε.
Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα γιατί θα φουσκώσουν στο φούρνο την ώρα που θα ψήνονται και θα χυθούν έξω από το τσίμπημα.
Ψήνονται σε θερμοκρασία 180 με 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά και να ψηθεί η γέμιση.
Καλή Επιτυχία!