Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Δέκα συμβουλές για καλή υγεία και διατροφή..

Για να χάσει κανείς σταδιακά βάρος, διαφυλάσσοντας ταυτοχρόνως την υγεία της καρδιάς του, πρέπει να ακολουθήσει ορισμένες απλές συμβουλές:

1. Προτίμηση του ελαιόλαδου, έναντι των ζωικών λιπών.

2. Τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα πρέπει να καταναλώνονται ψάρια, σε αντικατάσταση τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως είναι τα κόκκινα κρέατα, οι λιπαρές σάλτσες και οι επεξεργασμένες τροφές.

3. Το λίπος να καλύπτει λιγότερο από το 30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Επομένως λέμε «ναι» στο ελαιόλαδο και «όχι» στο τηγάνισμα που προσθέτει «κακό» trans κορεσμένο λίπος στο φαγητό.

4. Περιορισμός των γλυκών, διότι επιβαρύνουν τον οργανισμό με «κενές» από πλευράς θρεπτικής αξίας θερμίδες ενώ παράλληλα δεν τροφοδοτούν με φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Αν αδυνατεί κανείς να διακόψει τις «σχέσεις» του με τα γλυκά, καλό είναι να προτιμά αυτά που δεν περιέχουν πολλά λιπαρά (να αποφεύγονται λοιπόν οι πάστες, οι τούρτες), όπως είναι τα γλυκά κουταλιού, τα ζελέ φρούτων, τα σορμπέ, τα απλά παγωτά, η πικρή σοκολάτα.

5. Λέμε «ναι» στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διότι θεωρείται ιδανική για τον έλεγχο του βάρους (διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας), αλλά και για την τροφοδότηση του οργανισμού με αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

6. Μην ξεχνάτε τα προϊόντα ολικής αλέσεως ( π.χ. ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού). Έχει φανεί ότι μία διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο αθηρωμάτωσης, γιατί περιέχει από τη μια πλευρά ελαττωμένα λιπαρά, ενώ από την άλλη πλευρά προσφέρει φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία.

7. Αντικαταστήστε το μαγειρικό αλάτι με μυρωδικά, τα οποία δίνουν γεύση και αντιοξειδωτική «ώθηση» στις τροφές.

8. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο. Άξιος εκπρόσωπος θεωρείται το κόκκινο κρασί το οποίο σε μέτριες ποσότητες λειτουργεί ευεργετικά για την αγγειακή λειτουργία, χάρη στις πολυφαινόλες του (είναι οι χρωστικές ουσίες του σταφυλιού).

9. Προστατευτική δράση για την καρδιαγγειακή λειτουργία μπορεί να βρεί κανείς και από την κατανάλωση διάφορων ροφημάτων (π.χ. πράσινο τσάι). Το πράσινο τσάι που είναι πλούσιο σε κατεχίνες (φλαβονοειδή) φαίνεται να ασκεί αντιφλεγμονώδη αντίδραση.

10... και το σημαντικότερο, πείτε «ναι» στη σωματική δραστηριότητα! Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και ταυτόχρονα θωρακίζει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Πηγή κειμένου: TA Nέα 
 http://www.joywood.grΠηγή κειμένου: TA Nέα

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.