Δεδομένα από πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του μπρόκολου σχετίζεται με πρόληψη - όχι θεραπεία!- διάφορων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του μαστού, του στομάχου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα.
Μπρόκολο και καρκίνος του προστάτη
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη στα Τρόφιμα του Ερευνητικού Πάρκου Νόργουιτς, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το αντικαρκινικό μυστικό του μπρόκολου.
Οπως είδαν οι ερευνητές, ένα χημικό του λαχανικού αλληλεπιδρά με γονίδια τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Το χημικό ονομάζεται σουλφοραφάνη και φαίνεται ότι εξισορροπεί την έλλειψη ενός γονιδίου, του ΡΤΕΝ, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη.
Το συγκεκριμένο γονίδιο υπό φυσιολογικές συνθήκες σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου, ωστόσο ορισμένα κύτταρα εμφανίζουν έλλειψή του. Αυτά τα κύτταρα είναι και τα υπαίτια για «πυροδότηση» της νόσου. Η σουλφοραφάνη λειτουργεί λοιπόν ως «φρένο» στα συγκεκριμένα κύτταρα αποτρέποντάς τα από το να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκων.
Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «ΒioΜed Central, Μolecular Cancer» εξήχθησαν έπειτα από μελέτη σε ιστούς του προστάτη ανδρών και σε καρκινικά κύτταρα ποντικών. Η νέα ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει και σε καινούργιες θεραπείες για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Μπρόκολο και καρκίνος του μαστού.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συνδέεται η πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου με το μπρόκολο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πριν από καιρό, ανακάλυψαν ένα χημικό στο συγκεκριμένο σταυρανθές λαχανικό το οποίο στοχεύει τα κύτταρα που «πυροδοτούν» την ανάπτυξη όγκων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες είδαν ότι το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας σουλφοραφάνη, η οποία αποδεικνύεται ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα του μαστού.
Οι ερευνητές έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία πειράματα σε πειραματόζωα αλλά και σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο με χρήση σουλφοραφάνης, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Cancer Research».
Καρκίνος ουροδόχου κύστης και πνεύμονα
Αλλά και το 2000 το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, είχε προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ουσίες που περιέχει το μπρόκολο και πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν (εώς 44%) την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.
Το μπρόκολο, όπως το σπανάκι και το λάχανο, διαθέτει πολλά καροτενοειδή τα οποία ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, το μπρόκολο δρα προληπτικά στις κυτταρικές μεταλλάξεις που συντελούνται πριν από τον καρκίνο. Είναι πιθανό, λένε, ορισμένα συστατικά των πράσινων λαχανικών λειτουργούν ως αντίδοτο στη διαδικασία του καρκίνου κυρίως όταν συνεχίζεται για χρόνια μετά την έκθεση σε καρκινογόνα, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου.
Ασπίδα και για το στομάχι το μπρόκολο!
Επίσης σε άρθρο, το οποίο δημοσιεύετηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Ερευνα για την πρόληψη του Καρκίνου", ιάπωνες επιστήμονες συμπεραίνουν ότι αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά 70 γραμμάρια "baby μπρόκολα", μπορεί να προλάβει ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση επί δύο μήνες, μπορεί να προστατευθεί από ένα κοινό μικρόβιο του στομάχου, το οποίο συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα, το έλκος, ακόμη και με τον καρκίνο του στομάχου, λένε.
Τα φρέσκα βλαστάρια αυτού του τύπου λαχανικού περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες σουλφονυλουρία, ένα βιοχημικό στοιχείο, το οποίο φαίνεται ότι πυροδοτεί την παραγωγή ενζύμων στο έντερο που προστατεύουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, τα χημικά που καταστρέφουν το DNA και τις φλεγμονές.
Όπως σε όλες τις σχετικές ειδήσεις, το pyles.tv θέλει να τονίσει για άλλη μία φορά ότι καμμία επιστημονική απόδειξη δεν υπάρχει για θεραπεία του καρκίνου από την κατανάλωση μπρόκολου. Είναι όμως φανερό ότι οι συνέπειες του, μόνο ευεργετικές μπορεί να είναι τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και της ποιότητας ζωής του ασθενή!
Πηγές: tovima.gr, mednutrition, sigmalive, dailymail
Κλικ πιο κάτω