Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τι μοσχάρι να αγοράσουμε

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΜΟΣΧΑΡΙ;
•   Είναι το μοσχάρι που γεννιέται, εκτρέφεται και σφάζεται στην Ελλάδα. Για να χαρακτηριστεί ελληνικό, δεν παίζει ρόλο η ράτσα. Αλλωστε, οι αυτόχθονες φυλές που έχουν απομείνει είναι λίγες και συνήθως είναι «μπασταρδεμένες» με ξένες.

•   Προσοχή: Πολλοί κρεοπώλες λένε ότι έχουν «ντόπιο» μοσχάρι, συμπληρώνοντας ότι είναι «ελληνικής εκτροφής». Δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα. Το ελληνικό μοσχάρι γεννιέται εδώ, ενώ το ελληνικής εκτροφής εισάγεται ζωντανό και εκτρέφεται σε μονάδες εντατικής πάχυνσης για τουλάχιστον 5 μήνες.

•   Το μπέρδεμα είναι μεγαλύτερο με τα μοσχάρια που εισάγονται για πάχυνση αλλά σφάζονται σχεδόν αμέσως. Αυτά καταλήγουν τις περισσότερες φορές να βαφτίζονται «ελληνικής εκτροφής» ή «ελληνικά», απλώς και μόνο επειδή σφάχτηκαν εδώ.

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
•   Το ελληνικό μοσχάρι συνοδεύεται πάντα από μια ετικέτα με μπλε πλαίσιο η οποία γράφει: «Χώρα καταγωγής: Ελλάδα», η οποία είναι συνήθως κολλημένη πάνω στη βιτρίνα του κρεοπωλείου. Αν το κρέας είναι εισαγόμενο, η ετικέτα αυτή είναι άσπρη. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι μας δείχνουν τη σωστή ετικέτα.
•   Από πέρυσι τον Απρίλιο όλα τα κρεοπωλεία των μεγάλων πόλεων υποχρεώθηκαν να αγοράσουν νέες ζυγιστικές μηχανές που αναγράφουν και την προέλευση του κρέατος π.χ. Βόειο κρέας Ελλάδας ή Γαλλίας. Οταν γίνει κάποιος έλεγχος στο κρεοπωλείο, μέσα από αυτή τη ζυγιστική θα μπορούν να βρουν πόσο ελληνικό και πόσο ξένο πουλήθηκε και να το συγκρίνουν με τα τιμολόγια αγοράς. Το κατά πόσον όμως γίνονται έλεγχοι δεν το γνωρίζουμε. Εμείς ως καταναλωτές καλό είναι να ζητάμε αυτό το αυτοκόλλητο.

ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ;
•   Ειδικά για χώρες που έχουν μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι παράγουν πολύ καλό, νόστιμο και τρυφερό κρέας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μελετήσει πολύ καλά τις ράτσες και έχουν διαχωρίσει ποιες κάνουν για κρέας και ποιες για γάλα. Στη χώρα μας, αντίθετα, μεγάλη ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος προέρχεται από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

•   Από την άλλη, πολλοί φοβούνται ότι το κρέας που φτάνει στο ελληνικό τραπέζι από το εξωτερικό δεν είναι πρώτης ποιότητας· ότι είναι μαζικής παραγωγής κρέας από μονάδες εντατικής εκτροφής. Το πρόβλημα με αυτού του είδους τις εκτροφές είναι ότι τα ζώα δεν βόσκουν μόνα τους σε λιβάδια, αλλά είναι κλεισμένα σε στάβλους και ταΐζονται αποκλειστικά με ζωοτροφές… οι οποίες μπορεί να είναι και ύποπτης προέλευσης. 
 
Δεν είναι μυστικό ότι σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιείται κατά κόρον γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι ως ζωοτροφή. Φυσικά, και στη χώρα μας υπάρχουν μονάδες εντατικής εκτροφής και ένα μεγάλο ποσοστό του μοσχαρίσιου κρέατος που καταλήγει στο πιάτο μας προέρχεται από αυτές. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα προτιμήσουμε ελληνικό ή εισαγόμενο μοσχάρι, αλλά τι τρώει το μοσχάρι.

ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Μεγάλο μέρος των ελληνικών μοσχαριών είναι ελευθέρας βοσκής και ζουν σε μικρές διασκορπισμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Το κρέας τους είναι πιο σκληρό, αλλά θεωρείται πολύ νόστιμο, λόγω της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας στο βοσκότοπο. Είναι όμως δύσκολο έως αδύνατο να ξέρουμε αν το κρέας που αγοράζουμε είναι ελευθέρας βοσκής. Επιπλέον, όταν η τροφή στο βοσκότοπο δεν επαρκεί, τα ζώα ταΐζονται συμπληρωματικά με ζωοτροφές, που και πάλι δεν ξέρουμε αν είναι «μεταλλαγμένες».

ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Οι βιολογικές φάρμες μοιάζουν πολύ με τις φάρμες ελευθέρας βοσκής μόνο που εδώ οι ζωοτροφές που δίνονται ως συμπλήρωμα είναι απαραιτήτως «βιολογικές», δηλαδή δεν προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ή από καλλιέργειες στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα. Το βιολογικό κρέας είναι λοιπόν σαφώς πιο ασφαλές. Αν και στη χώρα μας λίγοι Ελληνες βοοτρόφοι έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί, βρίσκουμε στην αγορά τόσο ελληνικό όσο και εισαγόμενο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;
•   Αυτό που σφάζεται νωρίς, ενώ ακόμη πίνει γάλα (συνήθως 6 - 8 μηνών). Είναι μικρότερο σε μέγεθος από το μοσχάρι και το κρέας του έχει ανοιχτό ρόδινο χρώμα και όχι βαθύ κόκκινο.

•   Το προτιμούν συνήθως για το τρυφερό κρέας του και γιατί θεωρείται πολύ θρεπτικό για τα παιδιά, αρκετά όμως λιπαρό για τους ενήλικες.

•   Το ελληνικό μοσχαράκι γάλακτος είναι σπάνιο. Αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εισαγόμενα, κυρίως από Ολλανδία. Καθώς πρόκειται για ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να ταΐζονται μόνο με το γάλα της μητέρας τους. Συνήθως τα αποκόβουν νωρίς και τα ταΐζουν με σκόνη γάλακτος.

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΒΟΔΙΝΟ;
Υπάρχει μια σύγχυση στην αγορά για το τι είναι βοδινό κρέας. Οι «παλιοί», που το εκτιμούν ιδιαίτερα για τη νοστιμιά του, ονομάζουν βοδινό αυτό που προέρχεται από ηλικιωμένο μοσχάρι (ταύρο ή αγελάδα). 
Αυτό το βρίσκουμε σπάνια, γιατί οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να σφάζουν τα αρσενικά μοσχάρια σε μικρότερη ηλικία (συνήθως στους 15 μήνες), που είναι βαρύτερα και πιάνουν καλύτερη τιμή, ενώ τα θηλυκά τα κρατούν για αναπαραγωγή.
Ομως, μπορεί να δούμε στα κρεοπωλεία ταμπέλες που γράφουν βοδινό ή βόειο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Απλώς αυτή την ονομασία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο μοσχαρίσιο κρέας που προέρχεται από ζώα μεγαλύτερα του 1 έτους. Για να είστε σίγουροι περί τίνος πρόκειται, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας. 
 

http://tsartsanis.blogspot.com/2010/02/blog-post_26.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.