Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ασθένειες των Κουνελιών 2..

Ράτσα: ΑβάναΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ
Αίτια: Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια που οφείλεται σε τροφή που είναι φτωχή σε συστατικά, την έλλειψη νερού και το άγχος. Συμπτώματα: Το κουνελάκι δεν βγάζει περιττώματα (λίγα έως καθόλου). Συνήθως, στα περιττώματα μπορεί να δείτε κάποια κιτρινωπή βλέννα να τα περιβάλει. Λίθαργος. Δυνατό και βίαιο τρίξιμο δοντιών, λόγω του πόνου. Δεν έχει όρεξη να φάει. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε το κουνελάκι οδηγείται σε επίπονο θάνατο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα! Τρόπος Αντιμετώπισης: Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Αίτια: Είναι σοβαρό σύμπτωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν, με τη συμβουλή κάποιου γιατρού. Μπορεί να οφείλεται σε βρόμικη τροφή, όπως άπλυτα ή προχειροπλυμμένα λαχανικά και φρούτα. Συμπτώματα: Έντονη διάρροια. Μαλακά ή πολλά περιττώματα, κολλημένα μεταξύ τους και πατημένα. Τα φυσιολογικά περιττώματα ενός κουνελιού είναι σκληρά μπαλάκια σε σκούρο χρώμα. Αν δεν είναι έτσι, τότε το κουνελάκι σας αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πεπτικό του σύστημα. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, όπου το κουνελάκι μπορεί να χάσει τη ζωή του μέσα σε λίγες ώρες. Τρόπος Αντιμετώπισης: Συνήθως, η βρόμη αποτελεί καλή τροφή για να επαναφέρει τα περιττώματα του κουνελιού σε φυσιολογικά επίπεδα. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΜΥΞΟΜΑΤΩΣΗ

Αίτια: Είναι ασθένεια που μεταδίδεται στα κουνέλια από μύγες, κουνούπια και ψύλλους. Συμπτώματα: Το κουνελάκι δεν έχει όρεξη να φάει. Παύει να είναι δραστήριο. Κάνει πυρετό. Αργότερα, πρήζεται το κεφαλάκι του, το πρόσωπό του και τα χείλια του, καθώς και η περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Το πρήξιμο είναι τόσο σοβαρό που να εμποδίσει την όρασή του και να παραμορφωθούν το πρόσωπο, τα αυτιά και η μύτη. Επίσης, παρουσιάζεται διόγκωση στο εσωτερικό των αφτιών. Ένα άλλο σύμπτωμα αποτελούν τα μισόκλειστα ματάκια του. Τρόπος Αντιμετώπισης: Αποφεύγετε να βγάζετε το κουνελάκι σας στο μπαλκόνι ή στον κήπο τις πολύ πρωινές και βραδυνές ώρες της ημέρας, διότι τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια. Υπάρχει προϊόν κατά των ψύλλων και είναι ειδικό για τα κουνέλια. Αγοράστε το! Καταργήστε τα πιατάκια νερού, που είναι εστία αναπαραγωγής για τα κουνούπια και χρησιμοποιείστε μόνο τα ειδικά μπουκάλια νερού που κουμπώνουν στα κάγκελα των κλουβιών. Με τη Μυξομάτωση, το κουνελάκι πεθαίνει μέσα σε 15 ημέρες και, δυστυχώς, είναι σχεδόν πάντα μοιραία!



ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αίτια: Το κουνελάκι σας μπορεί να έχει κάποια αλλεργία ή μπορεί να οφείλεται στο καπνό του τσιγάρου ή στη σκόνη. Συμπτώματα: Έντονο φτέρνισμα. Βραχνιασμένη ή βαριά αναπνοή. Τρόπος Αντιμετώπισης: Τα αναπνευστικά προβλήματα αποτελούν μια σοβαρή ασθένεια για τα κουνέλια! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ

Αίτια: Οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση στο εσωτερικό του αυτιού. Συμπτώματα: Tο κεφαλάκι του κουνελιού γέρνει προς μια πλευρά. Αν η κατάσταση είναι βαριά, τότε δεν μπορεί ούτε καν να σταθεί χωρίς να γέρνει πρός μια κατεύθυνση. Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι θεραπεύεται μόνο με αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται από το στόμα και τα αυτιά. Το κουνελάκι σας θα πρέπει να το ταίζετε με σύριγγα, μέχρι να  μπορέσει να σταθεί και να τρώει μόνο του. Εάν η Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα γίνει μόνιμη! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΠΑΡΑΤΥΦΟΣ

Αίτια: Οφείλεται σε ένα ειδικό παρατυφικό μικρόβιο, Salmonela Typhi, το οποίο μεταφέρεται από ποντίκια και αρουραίους. Εμφανίζεται σε κουνελάκια ηλικίας 2-3 μηνών. Συμπτώματα: Ο Παράτυφος εκδηλώνεται συχνά με διάρροια και εντερίτιδα, αλλά και με άλλες εκδηλώσεις, όπως στείρωση, αποβολές, θάνατος στα νεογέννητα κουνελάκια ή και με βρογχοπνευμονία. Τρόπος Αντιμετώπισης: Προληπτικός εμβολιασμός. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΒΛΑΒΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Αίτια: Οφείλονται σε αδέξιους τρόπους μεταχείρησης του κουνελιού, από εμάς τους ανθρώπους ή από την εμφάνιση εχθρών του κουνελιού. Το κουνελάκι πανικοβάλλεται, κάνει πολύ έντονες αναπηδήσεις στην προσπάθειά του να σωθεί και συγκρούεται με τα τοιχώματα του κουβιού ή πέφτει από ύψος. (Για πληροφορίες σωστού τρόπου μεταχείρισης ενός κουνελιού, διαβάστε την ανάρτηση: Πως να το παίρνω αγκαλίτσα;;)  Τρόπος Αντιμετώπισης: Να μεταχειρίζεστε τα κουνελάκια με αγάπη και σεβασμό. Μην τα έχετε σε ύψος και να παίρνετε προφυλάξεις κατά της παρουσίας εχθρών, ώστε να αποφεύγονται αυτές οι βλάβες! Σε περίπτωση που το κουνελάκι σας σπάσει κάποιο κύριο σημείο του σώματός του, λυπάμαι, αλλά η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη!



ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

Αίτια: Δεν υπάρχει κάποιο αίτιο αυτής της πάθησης. Είναι στη φύση του κουνελιού να μεγαλώνουν τα μπροστινά δοντάκια του. Εάν ήταν ελεύθερο στη φύση, όπως το Άγριο Κουνέλι ή ο Λαγός δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ αυτό το πρόβλημα, διότι τα δόντια τους τροχίζονται κάθε ώρα και στιγμή.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι δεν μπορεί να μασήσει κανονικά την τροφή του ή να την ροκανίσει γιατί τα μπροστινά του δόντια έχουν μακρύνει πολύ. Γίνονται στραβά και άνισα κι όταν κλείνει το στοματάκι του δεν εφάπτουν σωστά. Αυτό προκαλεί υποσιτισμό και μολύνσεις! Τρόπος Αντιμετώπισης: Τα δοντάκια του κουνελιού θα πρέπει να τροχίζονται, είτε από κάποιον κτηνίατρο κάθε 4-5 εβδομάδες, που δεν το συνιστώ, είτε αγοράζοντας από κάποιο Pet Shop "ασβέστη", με μια μικρή ποικιλία γεύσεων (κοστίζει γύρω στα 2 euro). Πρόκειται για ένα μικρό, ορθογώνιο αντικείμενο, το οποίο κουμπώνει επάνω στα κάγκελα του κλουβιού και το κουνελάκι, ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τροχίζει τα δοντάκια του. Εγώ, το αγοράζω και το χρησιμοποιώ χρόνια! Ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα!



ΚΟΡΥΖΑ

Αίτια: Το ρεύμα του αέρα ή η σκόνη μπορεί να προκαλέσει ένα απλό φτάρνισμα. Τα κουνελάκια φταρνίζονται πολύ εύκολα για να απαλλαγούν από τα μόρια της σκόνης. Αυτό δεν είναι Κόρυζα. Κόρυζα είναι μία ασθένεια, που αν δεν την προσέξουμε, μπορεί να γίνει χρόνια! Συμπτώματα: Το φτάρνισμα κόβεται και σταματάει απότομα. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις φταρνίσματος με λευκό έκκριμα από τη μύτη. Τρόπος Αντιμετώπισης: Υπάρχουν πολλά εμβόλια που βοηθάνε στην πρόληψη της ασθένειας και γίνεται χρήση αντιβιοτικών, μετά από κτηνιατρική συμβουλή. Η ανάπτυξη παρασίτων, όπως τα σκουλήκια, επιδεινώνουν την ασθένεια, γι' αυτό θα πρέπει να διατηρούμε μόνιμα καθαρό το κλουβί του κουνελιού και να βρίσκεται σε κάποιο σημείο του σπιτιού ή του κήπου, που να είναι επίσης μόνιμα καθαρό.



ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ

Είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες των κουνελιών! Η Κοκκιδίωση οφείλεται σε 5 διαφορετικά είδη κοκκιδίων. 4 για τα έντερα και 1 για το συκώτι. Τα κοκκίδια είναι πρωτόζωα, τα οποία προσβάλλουν τα έντερα και το σηκώτι έχοντας μορφή κύστης. Οι ωοκύστες των κοκκιδίων έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και μπορούν να επιβιώσουν πάνω από χρόνο! Καταστρέφονται με θερμοκρασία άνω των 40°C, καθώς και από το όξινο περιβάλλον.



Υπάρχουν 2 είδη Κοκκιδίωσης: η Εντερική Κοκκιδίωση, που λαμβάνει χώρα στα έντερα του κουνελιού και η Υπατική Κοκκιδίωση, που λαμβάνει χώρα στο συκώτι.

Αίτια: Οφείλεται σε, αόρατους με γυμνό μάτι, μικροσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται ακανόνιστα και ζουν στα έντερα (κυρίως στο λεπτό έντερο) ή στο συκώτι του κουνελιού. Συμπτώματα: Ένα γενικό σύμπτωμα της Κοκκιδίωσης και το οποίο συναντάται σε προχωρημένο στάδιο, είναι η Αιματουρίωση, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και η ίδια η Κοκκιδίωση: Επισκέπτεστε τον κτηνίατρο!



Εντερική Κοκκιδίωση: Υπάρχουν δώδεκα διαφορετικά είδη κοκκιδίων στα έντερα.

Αίτια: Τα κοκκίδια εισάγωνται στον οργανισμό τους από μολυσμένο ή βρώμικο νερό από τα κόπρανα άλλων προσβλημένων ζώων.

Συμπτώματα: Στα έντερα, η Κοκκιδίωση εμφανίζεται με λευκές πλάκες, που είναι ελαφρώς σκοτεινές. Εμφανίζεται κυρίως στα νεαρά κουνέλια 3-4 εβδομάδων και συνήθως, κατά τον απογαλακτισμό. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο στα μικρά κουνελάκια, ενώ τα ενήλικα κουνέλια είναι πιο ανθεκτικά. Παρουσιάζεται με αδυνάτισμα, διάρροια (συχνά με αίμα και τρίχες), το κουνελάκι αργεί να αναπτυχθεί καθώς και η σεξουαλική του ικανότητα.



Ηπατική Κοκκιδίωση: Στο συκώτι, η Κοκκιδίωση εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων, διαφόρων μεγεθών κι έτσι, το συκώτι ονομάζεται "κηλιδωτό". Αυτές οι κηλίδες, όμως, μπορεί να προέρχονται από άλλες, διάφορες αιτίες, όπως από ψευδοφυματίωση, κ.λπ., γι' αυτό επιβάλλεται εργαστηριακή διαπίστωση. Από την Ηπατική Κοκκιδίωση σπάνια πεθαίνουν τα κουνελάκια και δεν παρουσιάζονται εντερικές διαταραχές ή διάρροια, όπως στην Εντερική Κοκκιδίωση.

(Να με συγχωρείτε που δεν γνωρίζω πρισσότερες πληροφορίες για την Κοκκιδίωση, όπως τα πραγματικά Αίτια που την προκαλούν ή τον Τρόπο Αντιμετώπισής της. Θα προσπαθήσω να ενημερωθώ περισσότερο και να είστε σίγουροι πως θα ενημερωθείτε κι εσείς εγκαίρως!)



ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ

Αίτια: Οφείλονται στη κακή υγιεινή του κλουβιού και στην ακαθαρσία του εδάφους από τα περιττώματα. Τρόπος Αντιμετώπισης: Σε τέτοιες περιπτώσεις χορηγούνται ενέσεις με αντιβίωση, όμως, η τακτική καθαριότητα και περιποίηση του χώρου, καθώς και η απολύμανση αποτελούν το πιο σημαντικό τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των μολύνσεων. Επίσης, να συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

http://kounelia-lagoi-ma5.blogspot.com/2010/11/2.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.