Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κουνέλια: Αναπαραγωγή - εγκυμοσύνη


Μια έγκυος Αγριοκουνελίτσα!
 Η ευκολία με την οποία αναπαράγονται τα κουνέλια είναι παρωμιώδης! Τα κουνέλια, κατοικίδια και άγρια, μπορούν να γεννήσουν οκτώ φορές το χρόνο χωρίς πρόβλημα. Μέσα στη φύση αυτό είναι αναγκαίο, για τη διατήρηση του είδους, που το απειλούν πολλά σαρκοφάγα.

Για την αναπαραγωγή, τα κουνέλια Νάνοι ή τα κουνέλια μικρής ράτσας ωριμάζουν σεξουαλικά μετά την ηλικία των 6-7 μηνών, ενώ τα κουνέλια μέτριας ράτσας μετά την ηλικία των 8-9 μηνών. Οι μεγάλες ράτσες (δηλαδή, τα κουνέλια εκτροφής) ωριμάζουν μετά από 11 μήνες.

Η κουνελίτσα που είναι έτοιμη για ζευγάρωμα, αλλάζει συμπεριφορά: αρχίζει να ξύνει τη στρώση του κλουβιού και κάποιες φορές, φτιάχνει φωλιά. Το αρσενικό κουνελάκι θα αρχίσει να εξερευνά πριν ενδιαφερθεί για την κουνέλα. Έτσι, σιγά - σιγά θα ολοκληρώθεί η διαδικασία της αναπαραγωγής.

Η γέννα ακολουθεί συνήθως, μετά από 31 ημέρες. Η κουνέλα γεννά κάθε φορά μεταξύ 4-8 μικρών. Τα καθαρόαιμα κουνέλια Νάνοι γεννούν από 1-3 κουνελάκια. Όταν τα κουνελάκια είναι λίγα, είναι σχετικά χοντρά και γεννιούνται μετά τον προβλεπόμενο χρόνο. Διαφορετικά, γεννιούνται πιο αδύνατα και λίγο πριν τις 31 ημέρες, που διαρκεί η κύηση.

Γενικά, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μια κουνέλα είναι έγκυος, αφού η συμπεριφορά της δεν αλλάζει ιδιαίτερα από πριν (π.χ. μπορεί να κάνει άλματα επάνω σε έπιπλα). Λίγο πριν τη γέννα, η κουνέλα αρχίζει να φτιάχνει τη φωλιά. Με το στόμα της μεταφέρει άχυρο και σανό και τα τοποθετεί στην πιο σκοτεινή γωνιά του κλουβιού. 
Έτσι, θα πρέπει να έχετε ήδη μετακινήσει το κλουβί σε ένα σημείο που να είναι σκιερό και ελαφρώς απόμακρο. Σε καμιά περίπτωση μην την αλλάξετε δωμάτιο, δηλαδή περιβάλλον! Μετά αρχίζει να βγάζει το χνούδι από τη γούνα της. 
Αφαιρεί από το προγούλι, το στήθος και την κοιλιά της, για να ξεσκεπάσει τους μαστούς της. Μάλιστα, για να δείτε πόσο έχει προνοήσει η Μητέρα Φύση, για να μην κολλήσει το χνούδι στους βλεννογόνους του στόματός της, η κουνελίτσα βάζει πρώτα στο στόμα της, άχυρο και σανό, που θα τα προστατέψουν!

Η γέννα γίνεται πολύ γρήγορα μετά την ολοκλήρωση της φωλιάς. Κάθε κουνελάκι έχει τον δικό του πλακούντα! Μετά τη γέννα, η κουνελίτσα τρώει τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο φθάνοντας μέχρι το σώμα του μικρού. Μόλις στεγνώσει, γλείφοντας, το μικρό που μόλις γεννήθηκε, έχει γεννηθεί ήδη το άλλο!

Η κουνελίτσα θηλάζει τα μικρά της μόνο μία φορά στις 24 ώρες. Έτσι σκριβώς κάνει και το Άγριο Κουνέλι.

Μετά τη γέννα θα πρέπει να ελέγξετε τη φωλιά, αν είναι δυνατόν. Πρέπει να μετρήσετε τα κουνελάκια και να εξετάσετε λεπτομερώς τη φυσική τους κατάσταση. Αυτά που είναι καλοταισμένα και υγιή έχουν φουσκωμένη κοιλίτσα χωρίς ζάρες. Οι ζάρες είναι σημάδι ανεπαρκούς διατροφής και ποσότητας νερού.

  • Μην αγγίζετε τα κουνελάκια!
  • Μην κάνετε θορύβους!
  • Μην μπαινοβγαίνετε στο δωμάτιο με φόρα!
  • Μην μπαίνετε πολλοί μαζί!
  • Μην πλησιάζουν άτομα που δεν γνωρίζει η κουνέλα το άρωμά τους!
  • Μακριά από το κλουβί οι γάτες, τα σκυλιά κι οποιοδήποτε άλλο ζώο!
  • Μακριά από τα κουνελάκια ο "μπαμπάς" διότι, ως γνωστόν, τα ζηλεύει και τα πνίγει! Αυτό είναι κανόνας!!

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.