Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ασθένειες των Κουνελιών 3..

Ράτσα: ΤσιντσιλάΠΥΡΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
Κάποτε ήταν γνωστή ως "Πανώλη των Τρωκτικών". Προσβάλλει τους λαγούς, τα άγρια κουνέλια, τα κουνέλια και τον υδρόβιο αρουραίο. Αίτια: Είναι μολυσμαντική ασθένεια, η οποία μεταδίδεται από απορρίματα, μέσω ούρων και αίματος, καθώς και με το νωπό δέρμα. Συμπτώματα: Τα συμπτώματα, δυστυχώς, δεν έχουν εξακριβωθεί εντελώς, διότι πολλά από τα παραπάνω ζωάκια έχουν πεθάνει σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις υπερτροφίας της σπλήνας, η οποία παίρνει κυλινδρική μορφή και μερικές φορές αιμοραγεί ο πηλωρός. Οι λαγοί και τα άγρια κουνέλια σέρνονται και είναι εύκολο για κάποιον να τα πιάσει. Τρόπος Αντιμετώπισης: Με κτηνιατρική γνωμάτευση, χορηγείται αντιπυρετικό εμβόλιο.



ΣΗΨΑΙΜΙΑ - ΠΑΣΤΕΡΕΛΩΣΗ

Η Παστερέλωση αποτελεί μια συνηθισμένη, κυρίως αναπνευστική, ασθένεια στην κουνελοτροφία. Σε προχωρημένο στάδιο, συνδέεται με τον Στρεπτόκοκκο και τον Σταφυλόκοκκο. Αίτια: Οφείλεται στα μικρόβια Pasteurela Cuniculida και Pasteurella Multocida, που εισχωρούν στον οργανισμό του κουνελιού και το σκοτώνει σύντομα και απότομα! Επίσης, οφείλεται στο βρώμικο νερό και στις βρώμικες ή μολυσμένες τροφές. Μεταδίδεται με την επαφή, με τα τσιμπούρια, τους ψύλλους, τις ψείρες, κ.λπ.. Επίσης, η κουνέλα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στα νεογέννητα κουνελάκια από το αναπνευστικό της σύστημα. Συμπτώματα: Πνευμονία και πυώδη υποδόρια υποστήματα. Υπάρχουν 2 μορφές:


Οξεία Μορφή: Συμπτώματα: Ύστερα από 4-5 ημέρες, τα προσβλημένα κουνέλια εμφανίζουν έντονη ανορεξία, πυρετό κι αύξηση των καρδιακών παλμών. Μετά από άλλες 2-3 ημέρες, παρουσιάζουν δύσπνοια, φαγούρα στη μυτούλα τους, βήχα και δάκρυσμα των ματιών. Αργότερα, παρουσιάζουν διάρροια, τυμπανισμό, επιπλοκές με εντερίτιδα, πνευμονία, μολυσμαντική κόρυζα, ακόμα και ηπατίτιδα!


Υπεροξεία Μορφή: Αίτια: Είναι ύπουλη μορφή, διότι δρα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε ότι το κουνελάκι είναι άρρωστο! Μέσα σε λίγες ώρες, έχει πεθάνει! Συμπτώματα: Τα άρρωστα κουνελάκια έχουν το κεφαλάκι τους χαμηλά, μέσα στον υψηλό πυρετό και με τα ματάκια τους μισόκλειστα. Επίσης, μπορεί να φανούν αποστήματα, σε διάφορα μέρη του σώματός τους, που μπορούν να φτάσουν το μέγεθος ενός αυγού! Σε λίγες ώρες, τα βρίσκουμε νεκρά από σηψαιμία! Τρόπος Αντιμετώπισης: Δυστυχώς, καμία θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, λόγω της γρήγορης ταχύτητας εξέλιξης της ασθένειας.


Έχουμε, λοιπόν, 3 ειδών Συμπτώματα της Παστερέλωσης - Σηψαιμίας:



1. Πολύ συχνό φτέρνισμα με έντονη βλέννα από τη μύτη του κουνελιού και υψηλό πυρετό (άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος).

2. Αιμοραγική Σηψαιμία, που παρουσιάζεται με δύσπνοια, μισόκλειστα ή θαμπά ματάκια, υψηλό πυρετό, ελαφριά διάρροια και ξαφνικός θάνατος.

3. Καταροή ρινικών και οπτικών βλενογόνων, σε σημείο που να μην το ελέγχει, ή κόρυζα. Υψηλός πυρετός και πολύ συχνό φτάρνισμα. Μερικές φορές σχηματίζονται αποστήματα στο λαιμό και στη ράχη. Η καταροή είναι μολυσμαντική και, δυστυχώς, θανατηφόρα!



ΠΥΩΔΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Αίτια: Οφείλονται σε ένα μικρόβιο, Βάκιλλος του Schurmol. Συμπτώματα: Οι ασθένειες αυτές παρουσιάζονται συνήθως στα νεαρά κουνελάκια. Διακρίνονται από το πύον, το οποίο λαμβάνει χώρα στο κεφάλι και στο λαιμό των κουνελιών. Τρόπος Αντιμετώπισης: Οι συγκεκριμένες ασθένειες προλαβαίνονται με προληπτικό εμβολιασμό, αλλά κυρίως με την τακτική καθαριότητα των κλουβιών και της περιοχής αυτών. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Αίτια: Κακές συνθήκες υγιεινής στα κλουβιά και η μη καθαρή και προσεχτική επιλογή τροφής των κουνελιών. Συμπτώματα: Το κουνελάκι αδυνατίζει. Παρουσιάζεται άσθμα και, ανάλογα την προέλευση της Φυματίωσης, παρουσιάζεται εξόγγωση του λαιμού. Τρόπος Αντιμετώπισης: Η Φυματίωση είναι μια εξαιρετικά μολυσμαντική ασθένεια, της οποίας οι πιθανότητες θεραπείας είναι μηδαμινές. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΠΑΡΑΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Αίτια: Η Παραφυματίωση είναι μια σπάνια ασθένεια, που προκαλείται από το μικρόβιο Pasteurella, την μαστίτιδα και από άλλες μικροβιακές μαστίτιδες, που είναι μεταδοτικές. Συμπτώματα: Προκαλεί σκλήρυνση των μαστών των θηλυκών κουνελιών και παρουσιάζεται συνήθως στην περίοδο του θηλασμού. Όταν εμφανισθεί, μπορεί να προκαλέσει και θάνατο. Τρόπος Αντιμετώπισης: Η Παραφυματίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και σουλφαμίδες.



ΜΟΛΥΣΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ

Είναι ασθένεια που Πολλές φορές αιτία της εμφάνισης μπορεί να είναι, πλήγωμα της ρόγας του μαστού από τα κουνελάκια, αλλά και όταν το γάλα είναι πολύ και δε καταναλίσκεται από τα νεογέννητα, οπότε μένει στο μαστό, αλλοιώνεται και γίνεται αιμορραγικό.

Η κουνελομητέρα στις περιπτώσεις αυτές πονάει πολύ και δεν αφίνει τα μικρά να θηλάσουν. Το γάλα τότε πετρώνει και είναι δυνατόν να δημιουργηθεί και απόστημα. Τότε τα κουνελάκια μένουν χωρίς γάλα και αν είναι πολύ μικρά πεθαίνουν από πείνα. Για να επιτύχομε αποσυμφόρηση εφαρμόζομε μασσάζ και βάζομε κομπρέσες ζεστού νερού που θα το εναλλάσσομε με κρύο. Αποτελεσματική είναι ακόμη η επάλλειψη του μαστού με ελαιόλαδο. Κατά της μαστίτιδας υπάρχει εμβόλιο.



ΘΗΛΩΜΑΤΩΣΗ

Η Θηλωμάτωση είναι μια ελαφρώς μολυσματική, ήπια και σπάνια ασθένεια. Συμπτώματα: Συνήθως προσβάλει τα νεαρά κουνελάκια. Εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος του κουνελιού με μία μορφή, λεγόμενη "θήλωμα" ή "μερμηγκιά", η οποία μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις και να ραγίσει. Τρόπος Αντιμετώπισης: Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!



ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ

Όλοι γνωρίζουμε την Γάγγραινα. Πρόκειται για μια ασθένεια εξαιρετικά μολυσμαντική και αθεράπευτη. Συμπτώματα: Παρουσιάζεται με πυώδεις πλάκες στο ρύγχος, στη κοιλιά, στους μηρούς και αλλού. Τρόπος Αντιμετώπισης: Εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτεί. Παρόλο αυτά, επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

(Να με συγχωρείτε που δεν γνωρίζω πρισσότερες πληροφορίες για την Γάγγραινα, όπως τα πραγματικά Αίτια που την προκαλούν ή τον Τρόπο Αντιμετώπισής της. Θα προσπαθήσω να ενημερωθώ περισσότερο και να είστε σίγουροι πως θα ενημερωθείτε κι εσείς εγκαίρως!)



ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΕΙΔΩΣΗ

Αίτια: Οφείλεται σε κάποια πράσινα σκουλήκια, όπως ο Eustrogylus Gigas, που είναι παράσιτο. Αυτό το παράσιτο αναπτύσσεται σε μολυσμένες τροφές, αλλά και σε περιττώματα άλλων, άρρωστων κουνελιών και εισέρχεται στο στομάχι του ζώου. Σπάνια εμφανίζεται στα οικόσιτα κουνέλια. Συμπτώματα: Το κουνελάκι αδυνατίζει συνεχώς, δεν αναπτύσσεται και δεν αναπαράγεται, μιας και το παράσιτο τρέφεται από το αίμα του. Τρόπος Αντιμετώπισης: Καθαρές και σχολαστικά πλυμένες τροφές. Καθαρό περιβάλλον. Σε περίπτωση που δείτε αλλαγή στο κουνελάκι σας, επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!



ΟΞΙΟΥΡΩΣΗ

Αίτια: Η Οξιούρωση οφείλεται σε σκουλήκια της οικογενείας των Ασκαρίδων. Έχουν μήκος 4 χιλ. έως 1 εκατ. (ανάλογα το φύλο). Ζει σαν παράσιτο στο έντερο του νεαρού, κυρίως, κουνελιού. Συμπτώματα: Ακινησία του επάνω μέρους του σώματος, διάρροια, αδυνάτισμα, παράλυση και στο τέλος, το κουνελάκι πεθαίνει εξαντλημένο. Τρόπος Αντιμετώπισης: Μην βάζετε τα κουνελάκια σε στενά κλουβιά ή κωνικλώνες. Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!



ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Αίτια: Παρουσιάζονται συνήθως σε κουνέλια Εκτροφής, που βρίσκονται σε επαφή με άλλα ζώα του αγρού. Το Τσιμπούρι μπορεί να το κολλήσει κι από το έδαφος, όπως και ο άνθρωπος. Συμπτώματα: Τα τσιμπούρια τρέφονται από το αίμα των κουνελιών κι επειδή, τα κουνέλια έχουν πυκνό τρίχωμα, είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε. Τρόπος Αντιμετώπισης: Όταν εμείς, οι άνθρωποι, κολλήσουμε κάποιο Τσιμπούρι δεν πρέπει να το τραβήξουμε από το σώμα μας, διότι θα κοπεί στη μέση και το κεφάλι του θα παραμείνει μέσα στο σώμα μας. Αυτό είναι σχεδόν αναπόφευκτο! Το ίδιο, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε και με τα κουνέλια. Για να το αφαιρέσουμε από το δέρμα του ζώου, είναι πιο φρόνιμο να ρίξουμε στο μια σταγόνα πετρελαίου στο Τσιμπούρι και όταν πέσει από μόνο του, να το σκοτώσουμε.

http://kounelia-lagoi-ma5.blogspot.com/2010/11/3.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.