Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδοχική ασφάλιση


  • Τι ισχύει για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου
    Τις λεπτομέρειες που ισχύουν για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου στα χρόνια συνταξιοδότησης, ανακοίνωσε το υπ. Εργασίας. Δείτε στο παρακάτω αφιέρωμα, ποιοι χρόνοι αναγνωρίζονται και από ποιους, πόσα θα πληρώσετε κατά περίπτωση για την αναγνώριση, ποιες είναι οι εκπτώσεις που παρέχονται καθώς και αναλυτικά αριθμητικά παραδείγματα.

Οι αλλαγές σε Εργασιακό και Ασφαλιστικό

  • Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Ασφαλιστικό

    Την εγκύκλιο με την οποία αποκωδικοποιούνται οι αλλαγές στο ύψος των συντάξεων, τα όρια συνταξιοδότησης και τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παρουσίασε με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων το υπουργείο Εργασίας. Δείτε παρακάτω με παραδείγματα, τι ισχύει για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης καθώς και πως θα υπολογίζεται η σύνταξη.
  • Η τελική μορφή του ασφαλιστικού νόμου

    Ύστερα από σειρά τροποποιήσεων, ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Το enet.gr παρουσιάζει ένα προς ένα τα άρθρα, έτσι όπως θα δημοσιευτούν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Δείτε τι αλλάζει στα όρια συνταξιοδότησης, στο ύψος των συντάξεων αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.
  • Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό μέχρι το 2011

    Δείτε παρακάτω όλες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα για το 2010 και το 2011, όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας.
  • Ο υπολογισμός της αποζημίωσης απόλυσης με τέσσερα βήματα

    Σε ποιες περιπτώσεις ο εργοδότης μπορεί να απολύσει καταβάλλοντας τη μισή αποζημίωση; Πόσα χρήματα παρακρατεί η εφορία μετά την αλλαγή του νόμου; Σε πόσες δόσεις οφείλει ο εργοδότης να πληρώσει το οφειλόμενα; Πόσους μισθούς αποζημίωσης δικαιούμαστε όταν χάνουμε τη δουλειά μας; Ποιες συνέπειες έχει η προειδοποίηση απόλυσης;
  • Ολόκληρος ο νόμος για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

    Το πλήρες κείμενο του νέου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα του δημοσίου όπως ακριβώς ψηφίστηκε στην Βουλή και τυπώθηκε στο ΦΕΚ σας παρουσιάζει το enet.gr.Επιλέξτε το άρθρο που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε το περιεχόμενο του.
  • Το «ψαλίδι» στις συντάξεις με αριθμούς και παραδείγματα

    Η «εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης» ήρθε στη ζωή των συνταξιούχων για να μείνει. Από την 1η Αυγούστου του 2010, το ΙΚΑ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν λάβει οδηγίες να παρακρατήσουν από όλες τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ ποσό που φτάνει και στο 10% της σύνταξης. Το ύψος της εισφοράς, μπορείτε να το υπολογίσετε με το εργαλείο του enet.gr

Νέοι ασφαλισμένοι

Στρατιωτική θητεία και σύνταξη

Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά σε όλα τα ταμεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας

Τι ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ
Είναι ένα από τα μεγάλα διλήμματα των ανδρών όταν πλησιάζει η ώρα της σύνταξης. Πρέπει να αναγνωρίσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας; Το enet.gr, παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό με λεπτομέρειες και παραδείγματα που δίνουν σαφείς απαντήσεις σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο έχουν ασφαλιστεί.

για το ίδιο θέμα...

Εργασία ολίγων ωρών

  • Τι σημαίνει στην πράξη η περικοπή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας Το ψαλίδι στους μισθούς του Δημοσίου σε αριθμούς
    Ποιοι κόβονται και πόσο - Σε ποιο ύψος θα συμπιεστούν τα επιδόματα Και έναν και δύο μισθούς θα κληθούν να θυσιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στον βωμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι περικοπές των επιδομάτων, η συμπίεση στους μισθούς και το ψαλίδι στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων αποτελούν εισοδηματική «σφαλιάρα» για όλους όσους απασχολούνται στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η ίδια η κυβέρνηση, υπολογίζει τις πραγματικές απώλειες σε 7-8%, ποσοστό που μεταφράζεται σε έναν μισθό. Ωστόσο, για ορισμένους, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη...
  • Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αν. Λοβέρδος Οδηγός επιβίωσης για τους μερικώς απασχολούμενους
    To σύνολο των κανόνων που θα διέπουν το καθεστώς των εργαζόμενων με μερική απασχόληση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τίτλο «εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Όλες οι λεπτομέρειες, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις υποχρεώσεις τους και τις αμοιβές τους παρουσιάζονται με τη μορφή «ερωτήσεων-απαντήσεων» στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Τα δικαιώματα των ανέργων

  • Βρείτε αν, πότε και για πόσο καιρό δικαιούστε το επίδομα Όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας
    Αν νομίζετε ότι όποιος χάνει τη δουλειά του στην Ελλάδα, δικαιούται αυτομάτως το επίδομα ανεργίας, πλανάστε. Η δαιδαλώδης ελληνική νομοθεσία, κάνει και εδώ το θαύμα της θεσπίζοντας όρους και προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Κουτρουμάνης*, περιγράφει.
  • Όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία Η υγειονομική περίθαλψη των ανέργων
    Σε μειονεκτική θέση άτομα ηλικίας 29-55 ετών Πώς μπορεί ο άνεργος να καλυφθεί για υγειονομική περίθαλψη; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος;
  • Όλες οι αλλαγές που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός και ο φορολογικός νόμος Ο υπολογισμός της αποζημίωσης απόλυσης με τέσσερα βήματα
    Οι προθεσμίες για τις απολύσεις με προειδοποίηση – ο φόρος με βάση τη νέα κλίμακα – οι… δόσεις αποπληρωμής των οφειλόμενων στον εργαζόμενο Σε ποιες περιπτώσεις ο εργοδότης μπορεί να απολύσει καταβάλλοντας τη μισή αποζημίωση; Πόσα χρήματα παρακρατεί η εφορία μετά την αλλαγή του νόμου; Σε πόσες δόσεις οφείλει ο εργοδότης να πληρώσει το οφειλόμενα; Πόσους μισθούς αποζημίωσης δικαιούμαστε όταν χάνουμε τη δουλειά μας; Ποιες συνέπειες έχει η προειδοποίηση απόλυσης;
  • Πλασματικό χρόνο ασφάλισης, αναγνωρίζει η ασφαλιστική νομοθεσία στις μητέρες Έχεις παιδιά; Θα πάρεις νωρίτερα σύνταξη
    «Πλασματικό χρόνο» συνταξιοδότησης ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια προσφέρει η ελληνική νομοθεσία στις εργαζόμενες μητέρες. Για κάθε παιδί που έχει γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000, προσφέρεται…δωρεάν ασφαλιστικός χρόνος. Το πώς και το γιατί, στο αφιέρωμα που ακολουθεί…
  • Όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της - Τα δικαιολογητικά Πάρτε σύνταξη χωρίς ούτε ένα ένσημο
    Οι ανασφάλιστοι αλλά και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να πάρουν σύνταξη από οποιοδήποτε Ταμείο δεν πρέπει να απογοητεύονται. Μπορούν να πάρουν τη σύνταξη του ανασφάλιστου που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας και χορηγείται από τον ΟΓΑ. Σύνταξη, δικαιούνται ακόμη και αυτοί που δεν έχουν καθόλου ένσημα. Αρκεί, να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όσων θέλουν να παραμείνουν στην…ενεργό δράση Μπορεί ένας συνταξιούχος να εργάζεται;
    Όπως κάθε πολίτης έτσι και κάθε συνταξιούχος έχει το δικαίωμα να εργάζεται. Όμως, χρειάζεται προσοχή καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί σημαντικό τμήμα της σύνταξης. Ποιες είναι οι περικοπές που προβλέπει ο νόμος; Ιδού ο αναλυτικός οδηγός…
  • Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενες πριν και μετά τον τοκετό Οι άδειες μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα
    Όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της εξάμηνης άδειας Άδεια κύησης και λοχείας, μειωμένο ωράριο μετά τον τοκετό αλλά και έξι μήνες πρόσθετη άδεια μετ’ αποδοχών για την ανατροφή του παιδιού δικαιούνται οι εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε όλα τα δικαιώματα, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών οι οποίες συνολικά, μπορούν να φτάσουν ακόμη και στους 13,5 μήνες.

  • Χαρίζονται οι εργοδοτικές εισφορές με αντάλλαγμα να μην μειωθεί το προσωπικό Πως θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για να μην απολύσουν
    Ενεργοποιείται το πρώτο από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη συγκράτηση της ανεργίας Από σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο πρώτο από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ. Πρόκειται ουσιαστικά για επιχορήγηση των εισφορών για τους μισούς εργαζόμενους της επιχείρησης -με ανώτατο όριο τα 80 άτομα- με την προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις στην διάρκεια του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν ως εξής:
  • Ο «λαβύρινθος» της διαδοχικής ασφάλισης

    Αντιμέτωποι με τον… εφιάλτη της διαδοχικής ασφάλισης θα βρεθούν όσοι «κολλήσουν» ένσημα σε διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
  • Θέλω να πάρω δύο συντάξεις. Μπορώ;

    Η ασφαλιστική νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα –τουλάχιστον σε όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993- να πάρουν δύο συντάξεις από διαφορετικά ταμεία. Φυσικά, υπάρχουν προϋποθέσεις οι οποίες αναλύονται στη συνέχεια.
  • Πόσα χρήματα θα πάρω μέσω της διαδοχικής ασφάλισης

    Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους υπολογίζονται οι συντάξεις όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Δείτε τις διαφορές, τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η κάθε μέθοδος αλλά και πρακτικά παραδείγματα συνταξιοδότησης.
    www.enet.gr/
     

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.