Τα μύρτιλλα, μειώνουν το κοιλιακό λίπος
Μία νέα έρευνα, που έγινε σε ποντίκια που ακολούθησαν μία διατροφή πλούσια σε μύρτιλλα έδειξε ότι έχασαν κοιλιακό λίπος. Πρόκειται για το είδους του λίπους που συνδέεται με τον διαβήτη και τα καρδιακά προβλήματα. Ακόμα, υπήρξαν και άλλα οφέλη για την υγεία όπως η μείωση της χοληστερίνης και ο καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης. «Κάποιες μετρήσεις στις εξετάσεις μεταβλήθηκαν λόγω των μύρτιλλων, ακόμα κι αν τα ποντίκια ακολουθούσαν μία πλούσια σε λιπαρά δίαιτα.» αποκάλυψε ο Mitchell Seymour, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Ερευνητικό Εργαστήριο Καρδιοπροστασίας). Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα -πλούσια σε αντιοξειδωτικά- μύρτιλλα, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει και επεξεργάζεται τη γλυκόζη του αίματος για ενέργεια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο καρδιακών ασθενειών όσο και του διαβήτη. Τα χημικά του καρπού, όπως οι ανθοκυανίνες, θεωρούνται υπεύθυνα για την ανακούφιση αυτών των ασθενειών. Τα οφέλη στην υγεία των ποντικών ήταν ορατά τόσο σε αυτά που ακολουθούσαν μία διατροφή με χαμηλά λιπαρά, όσο και με υψηλά. Βέβαια, τα οφέλη ήταν πολύ μεγαλύτερα για όσα ελάμβαναν λιγότερα λίπη, τα οποία και έχασαν περισσότερο σωματικό βάρος και μάζα λίπους, σε σύγκριση με όσα ποντίκια είχαν μία πλούσια σε λίπη, διατροφή. Φυσικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών σε ανθρώπους. Μία σχετική μελέτη έχει δείξει ότι οι άνδρες με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές ασθένειες, οι οποίοι έπιναν χυμό άγριου μύρτιλλου για 3 εβδομάδες, έδειχναν σημάδια βελτίωσης στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Πηγές:
|