Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Περαίωση ακινήτων και στις Κυκλάδες

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Με ευνοϊκό τρόπο μπορούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στους 4.489 οικισμούς οι οποίοι εντάχθηκαν την 1η.1.2011 στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των 4.489 οικισμών στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, όπου από την 1η.1.2011 επεκτάθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Οι υπόχρεοι, εφόσον επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει εντός τεσσάρων μηνών να αποδεχθούν τη φορολογητέα αξία που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η.1.2011 στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία αυτή.
Οπως προκύπτει από τη νομοθεσία, στην περαίωση μπορούν να ενταχθούν:
α) Υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση μέχρι 31.12.2010 (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, αρχική ή συμπληρωματική) και δεν έχει εκδοθεί η οικεία καταλογιστική πράξη, δηλαδή δεν έχει υπολογιστεί και βεβαιωθεί ο φόρος ή έχει κοινοποιηθεί πράξη αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ή έχει μεν καταστεί οριστική η πράξη, αλλά μέχρι την 1η.1.2011 είχε ασκηθεί προσφυγή για την αξία του ακινήτου.
Για τις υποθέσεις φόρου δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων, που έχει προσδιοριστεί προσωρινή αξία, εκκρεμείς θεωρούνται εκείνες για τις οποίες έχει καταχωρισθεί η οικεία δήλωση και δεν έχει γίνει αποδεκτή η προσωρινή αξία ή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο για την αποδοχή της.
β) Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στον βαθμό που εκκρεμούν, έστω και αν για αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις. Αν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους, δεν θεωρούνται εκκρεμείς, έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο οι υποθέσεις εκείνες στις οποίες οι λόγοι τής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) προσφυγής αναφέρονται στην αξία του ακινήτου που προσδιορίστηκε με την καταλογιστική πράξη, και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα (π.χ. μη χορήγηση απαλλαγής για οποιονδήποτε λόγο, αναγνώριση παθητικού κ.ά.), και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο, να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 30.4.2011 συμπληρωματική δήλωση με αίτημα υπαγωγής. Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, κατά την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του γραμματέα του διοικητικού δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, ότι αυτή εκκρεμεί και δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγραφεί από τον γραμματέα του δικαστηρίου και στο σώμα της φορολογικής δήλωσης. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που προκύπτει με τη δήλωση περαίωσης καταβάλλονται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, ο δε φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των μηνών ή διμήνων, αντίστοιχα, από τη βεβαίωση. Αν εξοφληθεί ολόκληρος ο οφειλόμενος φόρος μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή με την υποβολή της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού 5%.
/www.kykladesnews.gr/

 




Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.