Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Νευρική ανορεξία, όλη η αλήθεια

Όλοι έχουμε ακουστα την ανορεξία, κυρίως από τις ειδήσεις αλλά και από εκπομπές υγείας.Η ανορεξία είναι πολύ συχνα συνδεδεμένη με διάσημα άτομα από το χώρο της μόδας, με ηθοποιούς ή τραγουδίστριες.Δυστυχώς όμως δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της showbiz, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι και να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.
  Η νευρική ανορεξία,όπως είναι ολόκληρο το όνομά της(anorexia nervosa) είναι μια ψυχογενής ασθένεια, που δεν προκαλείται από κανέναν ιό ή μικρόβιο αλλά από το ίδιο το μυαλό.Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τις διαστάσεις μιας παγκόσμιας "επιδημίας" κάθώς παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά σε έφηβα κορίτσια και νεαρές κοπέλες σε όλο τον κόσμο.Είναι μία μορφή διατροφικής διαταραχής, κατά την οποία αυτή που υποφέρει
διακατέχεται από έναν έντονο φόβο πρόληψης βάρους και προκαλεί το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις.
  Σταρ του κινηματογράφου, μοντέλα αλλά και εστεμμένες, όπως η αυτοκράτειρα Σίσσυ, αποτελούν τα θύματα της ψυχογενούς ανορεξίας.Περιγράφηκε πρώτη φορά από τον Morton το 1689, ως αυτολιμοκτονία, ενώ τον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκε και κατηγοροποιήθηκε ως διάγνωση από την ιατρική κοινότητα.
  Υπάρχουν δύο τύποι νευρικής ανορεξίας.Στον ένα τύπο οι περιπτώσεις ανορεξίας χαρακτηρίζονται από στέρηση φαγητού(ανορεξία περιοριστικού τύπου). Στο δεύτερο τύπο χαρακτηρίζονται από περιόδους στέρησης, που εναλάσσονται από επεισόδια βουλιμίας με υπερφαγία που ακολουθούνται όμως από εμετούς που προκαλεί το ίδιο το άτομο(ανορεξία περιοριστικού-βουλιμικού τύπου).
  Αιτία αυτού του δυσάρεστου και απογοητευτικού φαινομένου είναι η συσχέτιση που κάνουν τα νεαρά κορίτσια του λεπτού με το ωραίο.Πιστεύουν ότι όποιος έιναι λεπτός, είναι και όμορφος, ότι μπορεί να κερδίσει την αποδοχή και την αναγνώριση από τους υπολοίπους.Όμως όλα αυτά τα προκαλεί η ίδια η κοινωνία μας, καθώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Μόδα προβάλλουν καθημερινά πανέμορφα,ψηλά, γυμνασμένα,υπέροχα και μερικες φορές αποστεωμένα μοντέλα, αναγκάζοντας τους απλούς ανθρώπους να θέλουν να τους μοιάσουν απεγνωσμενα.
  Στα κορίτσια που πάσχουν από νευρική ανορεξία, παρουσάζεται μία συστηματική άρνηση ως προς την πρόληψη φαγητού με αποτέλεσμα τη συνεχή απώλεια βάρους.Επίσης αυτά τα κορίτσια έχουν τη συνήθεια να διαχωρίζουν τις τροφές σε ''καλές" και "κακές" καθώς και να αισθάνονται μια γενικότερη δυσφορία σε ό,τι αφορά το φαγητο.Επίσης αποκτούν την τάση να γυμνάζονται εξαντλητικά, μόνες τους.
  Σαν αποτέλεσμα, επειδή υπάρχει έλλειψη ενέργειας, οι κοπέλες που πάσχουν έχουν συχνούς πονοκεφάλους,αυπνίες,είναι άκεφες, αδύναμες, κρυώνουν ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι κανονική, η πίεση του αίματός τους χαμηλώνει και τα μαλλιά τους πέφτουν. Επιπλέον,διακόπτεται η έμμηνος ρύση,τα νύχια αδυνατούν και ραγίζουν,το δέρμα γίνεται δύσχρωμο και ξηρό, παρατηρείται δυσκοιλιότητα, κοιλιακές ενοχλήσεις αλλά και υπερκινητικότητα.Ακόμη, παρουσιάζεται μία καθυστέρηση στη φυσιολογική ανάπτυξη καθώς τα στήθη δεν μεγαλώνουν και δεν φυτρώνει ηβικό τρίχωμα, αν η πάθηση κάνει την εμφάνισή της πριν την εφηβεία.Όμως, οι συνέπειες της ανορεξίας δεν περιορίζονται μόνο σε σωματικές βλαβες αλλά και σε ψυχικές αφού το άτομο που πάσχει,αλλάζει συμπεριφορά,απομακρύνεται και απομονώνεται από τον κοινωνικό του περίγυρο με αποτέλεσμα τη κατάθλιψη ή και μερικές φορές τη προσκόλληση στην οικογένεια.
  Η νευρική ανορέξια είναι ένας εφιάλτης, που μπορεί είτε να σε βασανίσει μέχρι να βρεις τη δύναμη να το ξεπεράσεις, είτε να σε σκοτώσει όπως συνέβη με δύο πανέμορφα, νεαρά μοντέλα. Την Άννα Καρολίνα Ρέστον από τη Βραζιλία και την Ελιάνα Ρέμος από την Ουρουγουάη, όπου και οι δύο έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους από τη ψυχογενή ανορεξία.
  Η νευρική ανορεξία δεν είναι ένα απλό παιχνίδι.... Άμα το κερδίσεις, κερδίζεις όντως πολλά, αλλά άμα το χάσεις, χάνεις πολλά περισσότερα, ακόμα και τη ζωή σου.Τώρα τελευταία βέβαια, έχει παρατηρηθεί κάποια κοινωνική επαγρύπνηση, ακόμα και στο χώρο της μόδας, χώρις βέβαια αυτο να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Ας ελπίσουμε μόνο να σταματήσει εδώ αυτό το φαινόμενο.Ας αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι χωρίς να τον συγκρίνουμε με τα "πρότυπα", που προβάλλουν τα ΜΜΕ και ας βοηθήσουμε όσα άτομα υποφέρουν καθώς έτσι θα ενδυναμώσουμε και τον εαυτό μας...
Μπαλιόζογλου Παρασκευή

πηγή: http://dromeas-elen.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html
http://peaceangel29.blogspot.com/2011/01/blog-post_24.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.