Oι καλύτερες συνταγές για κουραμπιέδες από την Ντίνα Νικολάου σε τρεις διαφορετικές εκδοχές για όλους.
Κουραμπιέδες αφράτοι
Όλο το μυστικό για
αφράτους αλλά τραγανούς κουραμπιέδες που δεν λασπώνουνε στο στόμα είναι
να χτυπηθεί πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη. Γι αυτό είναι καλύτερο να
τα χτυπήσετε σε ένα καλό μίξερ πάγκου.
Για 40 – 50 κομμάτια
- 270 γρ. μαργαρίνη
- 270 γρ. καλής ποιότητας βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- ½ φλιτζάνι κονιάκ
- 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 900 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 180 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για μερικά λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια χονδροσπασμένα
- 2 – 3 κουτ. σούπας ανθόνερο (προαιρετικά)
- άφθονη ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη
Eκτέλεση
Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα
«φτερό» και χτυπάω το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη μετρημένη ζάχαρη άχνη
πολύ καλά, για 15 – 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να
φτιάξω ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα
και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυαντή ισχύ.
Προσθέτω το κονιάκ, τη σκόνη βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.
Αλλάξω εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζω τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες.
Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω να χυπάω
αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερη, μέχρι να
φτιάξω μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.
Τέλος, ρίχνω τα αμύγδαλα και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να σκρπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 1 – 2 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και
ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου. Πλάθω με το μείγμα κουραμπιέδες
στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή σε άλλο σχήμα της αρεσκείας μου και
στους αραδιάζω στα δύο ταψιά. Τους ψήνω για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να
ροδίσουν απαλά.
Τους αφήνω να κρυώσουν και να γίνουν χλιαροί και τους ραντίζω
(προαιρετικά) με το ανθόνερο. Στη συνέχεια τους βουτάω σε δόσεις, σε ένα
μπολ με μπόλικη άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά. Προσοχή! Δεν τους βάζω
στην άχνη όσο είναι ζεστοί γιατί η άχνη θα λασπώσει επάνω τους.
Κουραμπιέδες
Οι χιονάτοι και βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν πρέπει να λείπουν από
το σπίτι τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μυστικό: επιμείνετε στο καλό
χτύπημα βουτύρου-άχνης για τέλεια αφράτο αλλά τραγανό αποτέλεσμα!
Για 45-50 κομμάτια
- 750 γρ. βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 900 – 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 350 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 15 – 20 λεπτά στο φούρνο, στους 160°C και χονδροσπασμένα
- άφθονη ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζω στον κάδο του
μίξερ πάγκου τα κομμάτια βουτύρου και την άχνη και τα χτυπάω σε δυνατή
ταχύτητα, για περίπου 15 λεπτά (μην σας φαίνεται υπερβολικός ο χρόνος!
Είναι το βασικότερο μυστικό για τέλειους κουραμπιέδες). Το μείγμα πρέπει
να γίνει εξαιρετικά αφράτο και λείο.Προσθέτω τους κρόκους, το γαρίφαλο
και το κονιάκ και χτυπάω για άλλα 2 λεπτά. Αδειάζω το μείγμα σε μια
λεκάνη και προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, λίγο-λίγο,
ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή και σχετικά
σφικτούτσικη ζύμη. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ζυμώνω για να απλωθούν στη
ζύμη ομοιόμορφα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Πλάθω κουραμπιέδες στρογγυλούς, με
διάμετρο περίπου 4 εκ. ή τους πλάθω στο κλασικό σχήμα
μισοφέγγαρου.Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου
ή σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τους κουραμπιέδες. Τους ψήνω
για 20 – 22 λεπτά, μέχρι απλώς να χρυσίσουν. Τους βγάζω από το φούρνο,
τους αφήνω να κρυώσουν λίγο και τους τυλίγω σε άφθονη ζάχαρη άχνη.
Κουραμπιέδες με σοκολάτα και φουντούκια
Διαφορετικοί, λαχταριστοί, με το καβουρδισμένο φουντούκι να
κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση στη γεύση! Εννοείται πως δεν τους
φτιάχνω μόνο τα Χριστούγεννα αλλά όλο το χρόνο, όχι απαραίτητα
πασπαλισμένους με άχνη, σαν σοκολατένια μπισκότα.
40 – 50 κομμάτια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι μαλακό)
- 3 κουτ. γλυκού κακάο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 600 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας (κατά προτίμηση πρόβειο ή στακοβούτυρο)
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
- 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
- 2 – 3 κουτ. γλυκού κονιάκ
- 250 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να
ροδίσουν απαλά και στη συνέχεια χονδροσπασμένα άφθονη ζάχαρη άχνη, για
την επικάλυψη.
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζω το αλεύρι με
το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και
την άχνη και τα χτυπάω πολύ καλά, με το εξάρτημα «φτερό» για περίπου 15
– 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι το μείγμα να γίνει
λείο και αφράτο. Προσθέτω τους κρόκους, τη βανίλια και το κονιάκ και
συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα. Σταματάω τη
λειτουργία του μίξερ και αλλάζω εξάρτημα, βάζοντας τον «γάντζο», ειδικό
για σφικτά μείγματα και ζύμες. Βάζω ξανά το μίξερ σε λειτουργία και
σταδιακά ρίχνω το μείγμα αλευριού, χτυπώντας ασταμάτητα, σε χαμηλή
ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή ζύμη. Προσθέτω και τα φουντούκια
και ανακατεύω για λίγο ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη
ζύμη.Αφήνω το μείγμα να «ξεκουραστεί» για μερικά λεπτά, σκεπασμένο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του
φούρνου.Πλάθω με το μείγμα κουραμπιέδες, δίνοντάς τους το κλασικό σχήμα
μισοφέγγαρου, ή άλλο, γιορτινό σχήμα, με το ανάλογο κουπ παιτ, όπως,
αστεράκια, καμπάνες, καρδούλες κ.ά. Αραδιάζω τους κουραμπιέδες στα ταψιά
και τους ψήνω για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά.Τους
βγάζω από το φούρνο και τους αφήνω να κρυώσουν και να γίνουν χλιαροί.
Τότε τους βουτάω μέσα σε ένα μπολ όπου έχω ρίξει τη ζάχαρη άχνη, μέχρι
να καλυφθούν καλά και παντού.
Προσοχή! Δεν τους ρίχνω στην άχνη όσο είναι ζεστοί, γιατί η άχνη θα λασπώσει επάνω τους.
Χρόνια Πολλά και καλή σας επιτυχία!!!