Μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που
συναντάται στα φυτά της λεμονιάς είναι η κορυφοξήρα
Για την αποφυγή της μόλυνσης δεν κλαδεύουμε τα δέντρα σε περιόδους βροχοπτώσεων, αποφεύγουμε τους τραυματισμούς των κλαδιών, βλαστών και ριζών και φροντίζουμε να προμηθευόμαστε υγιή δενδρύλλια. Εάν η προσβολή έχει ήδη ξεκινήσει θα πρέπει να ψεκάσουμε με χαλκούχο μυκητοκτόνο στον Οκτώβρη, πριν τις βροχές. Μια άλλη πολύ διαδεδομένη ασθένεια της λεμονιά είναι η κομμίωση του λαιμού όπου παρατηρείται σχίσιμο του φλοιού του δέντρου στην περιοχή του λαιμού και έκκριση κόλλας. Ο μύκητα που το προκαλεί ονομάζεται Phytophtora και για την αντιμετώπισή του προτείνεται να προμηθευόμαστε πιστοποιημένα δενδρύλλια και να μη βρέχουμε το λαιμό του δέντρου κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
Εκτός από τις μεταδοτικές ασθένειες ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργειά τους είναι οι τροφοπενίες (ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων). Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα των πιο βασικών τροφοπενιών ώστε να τις αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.Εκτός από τις μεταδοτικές ασθένειες ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργειά τους είναι οι τροφοπενίες
Η τροφοπενία σιδήρου είναι ίσως από τις πιο συνηθισμένες στην καλλιέργεια της λεμονιάς. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμη γιατί εμφανίζεται στα νεαρά κυρίως φύλλα της κορυφής του δέντρου, τα οποία κιτρινίζουν, ενώ τα νεύρα του φύλλου παραμένουν πράσινα. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της είναι η εφαρμογή χηλικού σιδήρου την άνοιξη.
Δεύτερη έρχεται η τροφοπενία ψευδαργύρου, στην οποία τα νεαρά φύλλα παρουσιάζουν κίτρινες κηλίδες μεταξύ των νεύρων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ανόρθωση του φύλλου. Για την αντιμετώπισή τς χρειάζεται να ψεκάσουμε τα δέντρα την άνοιξη με διάλυμα θειικού ψευδαργύρου και ασβέστη.
Τέλος, συναντάμε την τροφοπενία μαγνησίου στην οποία κιτρινίζουν τα παλαιότερα φύλλα που είναι κοντά στους καρπούς. Η χλώρωση ξεκινά γύρω από το κεντρικό νεύρο και επεκτείνεται σε όλο το φύλλο εκτός από το μίσχο. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητος ο ψεκασμός της νεαρής βλάστησης με διάλυμα θειικού μαγνησίου σε συνδυασμό με νιτρικό ασβέστιο.
http://www.agroo.gr