Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η φυτοπροστασία της λεμονιάς

Η λεμονιά είναι επιρρεπής σε πολλές και διαφορετικές ασθένειες γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όχι μόνο εάν έχουμε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις λεμονιάς αλλά ακόμα και εάν έχουμε ένα δεντράκι στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Για να προστατεύσουμε τα δέντρα μας θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης των ασθενειών εγκαίρως. 
Μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που
συναντάται στα φυτά της λεμονιάς είναι η κορυφοξήρα
Μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που συναντάται στα φυτά της λεμονιάς είναι η κορυφοξήρα, στην οποία παρατηρείται απότομος μαρασμός και ξήρανση των φύλλων σε μερικούς βλαστούς. Στη συνέχεια αποξηραίνεται όλο το δέντρο από την κορυφή προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ασθένειας είναι ο ρόδινος μετασχηματισμός του ξύλου στο εσωτερικό των δέντρων. Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Phoma tracheiphila, που εισέρχεται στα φυτά από τις πληγές στους βλαστούς και τις ρίζες.
Για την αποφυγή της μόλυνσης δεν κλαδεύουμε τα δέντρα σε περιόδους βροχοπτώσεων, αποφεύγουμε τους τραυματισμούς των κλαδιών, βλαστών και ριζών και φροντίζουμε να προμηθευόμαστε υγιή δενδρύλλια. Εάν η προσβολή έχει ήδη ξεκινήσει θα πρέπει να ψεκάσουμε με χαλκούχο μυκητοκτόνο στον Οκτώβρη, πριν τις βροχές. Μια άλλη πολύ διαδεδομένη ασθένεια της λεμονιά είναι η κομμίωση του λαιμού όπου παρατηρείται σχίσιμο του φλοιού του δέντρου στην περιοχή του λαιμού και έκκριση κόλλας. Ο μύκητα που το προκαλεί ονομάζεται Phytophtora και για την αντιμετώπισή του προτείνεται να προμηθευόμαστε πιστοποιημένα δενδρύλλια και να μη βρέχουμε το λαιμό του δέντρου κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.

Εκτός από τις μεταδοτικές ασθένειες ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργειά τους είναι οι τροφοπενίες

Εκτός από τις μεταδοτικές ασθένειες ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργειά τους είναι οι τροφοπενίες (ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων). Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα των πιο βασικών τροφοπενιών ώστε να τις αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.
Η τροφοπενία σιδήρου είναι ίσως από τις πιο συνηθισμένες στην καλλιέργεια της λεμονιάς. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμη γιατί εμφανίζεται στα νεαρά κυρίως φύλλα της κορυφής του δέντρου, τα οποία κιτρινίζουν, ενώ τα νεύρα του φύλλου παραμένουν πράσινα. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της είναι η εφαρμογή χηλικού σιδήρου την άνοιξη.
Δεύτερη έρχεται η τροφοπενία ψευδαργύρου, στην οποία τα νεαρά φύλλα παρουσιάζουν κίτρινες κηλίδες μεταξύ των νεύρων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ανόρθωση του φύλλου. Για την αντιμετώπισή τς χρειάζεται να ψεκάσουμε τα δέντρα την άνοιξη με διάλυμα θειικού ψευδαργύρου και ασβέστη.
Τέλος, συναντάμε την τροφοπενία μαγνησίου στην οποία κιτρινίζουν τα παλαιότερα φύλλα που είναι κοντά στους καρπούς. Η χλώρωση ξεκινά γύρω από το κεντρικό νεύρο και επεκτείνεται σε όλο το φύλλο εκτός από το μίσχο. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητος ο ψεκασμός της νεαρής βλάστησης με διάλυμα θειικού μαγνησίου σε συνδυασμό με νιτρικό ασβέστιο.
 http://www.agroo.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.