Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πως διαμορφώνονται τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Της Ρούλας Σαλούρου
Περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι, που ήταν με το ένα πόδι στη σύνταξη θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για πρώτη φορά στην ιστορία των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αλλά και στην

υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζεται τόσο άμεσο, διπλό χτύπημα στους ασφαλισμένους. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σε μία. Αφενός η μεταρρύθμιση Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που επισπεύδεται, αφετέρου η νέα μεταρρύθμιση Βρούτση. 

Έτσι, επισπεύδεται η υλοποίηση μιας σειράς ασφαλιστικών διατάξεων που αφορούν στην αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, ενώ αυξάνεται και η ηλικία συνταξιοδότησης στα 67. Και μάλιστα άμεσα, χωρίς καμία μεταβατικότητα. 

Η αύξηση στην ηλικία συνταξιοδότησης την επόμενη χρονιά ξεκινά από τα 2 έτη και σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κυρίως σε γυναίκες με ανήλικα, φτάνει τα 5 χρόνια. 

Η μόνη... εναλλακτική είναι να συνταξιοδοτηθεί κάποιος στα 62 έτη, εφόσον όμως έχει συμπληρώσει 12.000 ένσημα ήτοι 40 έτη ασφάλισης. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται επιπλέον εργασία, καθώς η επίσπευση του Νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, αυξάνει τα απαιτούμενα έτη, από 37 στα 40, ενώ η εφαρμογή του Μνημονίου αυξάνει τα όρια ηλικίας από 58 ή 60 (ανάλογα την περίπτωση) στα 62. 

Στην πράξη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καταργείται αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως «προστασία των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».  Δεν είναι τυχαίο, ότι από τις νέες αυξήσεις δεν διασώζονται ούτε κατηγορίες, που μέχρι σήμερα άλλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις είχαν αντιμετωπίσει με ευαισθησία, κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα, εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ή αγρότες. 

Από τις νέες αυξήσεις δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή, όσοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέσα στο 2012 και το προβλεπόμενο με την ισχύουσα προ Μνημονίου 3 νομοθεσία  όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, κατά περίπτωση. Επίσης, δεν θίγονται όσοι ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα τους όπως σε κάθε περίπτωση καθορίζεται με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Όσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και περιμένουν να φθάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Το Capital.gr παρουσιάζει σήμερα, ενδεικτικά παραδείγματα ασφαλισμένων και πως διαμορφώνονται τα νέα όρια ηλικίας τους αλλά και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (ένσημα).  

Παράδειγμα 1
Άνδρας πρωτοασφαλισμένος στο ΙΚΑ μέχρι 31/12/1992. Εφέτος, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώνει 11.100 ένσημα και τα 59 έτη ηλικίας. Το 2013, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με 11.300 ένσημα, στα 60. Με τις αλλαγές, τα απαιτούμενα ένσημα αυξάνονται σε 12.000 ενώ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνει στα 62. Προσοχή. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης, για το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης που ισχύει το έτος συμπλήρωσης.

Παράδειγμα 2
Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, πριν από το 1993, για να βγει στη σύνταξη με 4.500 ένσημα, δηλαδή για να πάρει την κατώτατη σύνταξη, φέτος, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Για μειωμένη σύνταξη με 4.500 ένσημα αρκεί η συμπλήρωση των 57. Με το νέο σύστημα, και εφόσον η συγκεκριμένη γυναίκα έχει συμπληρώσει 15 χρόνια δουλειάς, από το 2013 και μετά, θα πρέπει να συμπληρώσει και τα 67 έτη ηλικίας. Αυξάνεται δηλαδή μέσα σε μια ημέρα, 5 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Από τα 62 στις 31/12/2012, στα 67 την 1/1/2013. Για να είμαστε δίκαιοι, το 2013 ο νόμος Λοβέρδου ανέβαζε το όριο, από 62 στα 63 για πλήρη σύνταξη και από 57 στα 58 για μειωμένη. 

Παράδειγμα 3
Άνδρας ή και γυναίκα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με Βαρέα και Ανθυγιεινά, το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 10.500 ένσημα και όριο ηλικίας τα 56 χρόνια και 6 μήνες.  Για μειωμένη, το αντίστοιχο όριο είναι 54 χρόνια και 6 μήνες. 

Το 2013, με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, τα όρια ηλικίας θα αυξάνονταν κατά 9 μήνες (57 χρόνια και 3 μήνες και 55 και 3 αντίστοιχα, για πλήρη και μειωμένη σύνταξη.) Με το ασφαλιστικό Βρούτση το 2013 οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη και 9 μήνες για πλήρη και τα 58 και 9μήνες για μειωμένη. 

Παράδειγμα 4 
Γυναίκα εργαζόμενη σε ΔΕΚΟ ή Τράπεζα, με τη συμπλήρωση 25ετίας, το 2012 μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 57 για μειωμένη. Το 2013, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη συμπλήρωση των 67 για πλήρη και των 62 για μειωμένη. 

Παράδειγμα 5
Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, φέτος μπορεί να βγει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, στα 60. Από του χρόνου, η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση υποχρεωτικά, των 62.  

Παράδειγμα 6
Γιατρός ή οποιοσδήποτε ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ, με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, φέτος μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν εντός του 2012 τα 65. Το 2013, για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος επιστήμονας του ΕΤΑΑ με 15ετία, θα πρέπει να συμπληρώνει τα 67 έτη ηλικίας

Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.