Για δυο άτομα που τρώνε αρκετές ελιές σε καθημερινή βάση για να καλυφθούν ένα χρόνο χρειάζονται 20κιλά ελιές.
Συνταγή 1η
Υλικά
5 κιλά ελιές
1 κιλό χονδρό αλάτι
1 μπουκάλι άσπρο ξύδι
Παρασκευή
Χαράζουμε τις ελιές δηλ. στην επιφάνεια να μην κόβουμε μέχρι το κουκούτσι διότι χαλάνε ή γίνονται νερουλές.
Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για 10-12 ημέρες.
Αλλάζουμε το νερό δυο φορές την ημέρα.
Στις 10 ημέρες δοκιμάζουμε μια ελιά να δούμε αν έχει ξεπικρίσει τόσο όσο να μας ικανοποιεί.
Αν είμαστε ευχαριστημένοι τις στραγγίζουμε καλά για μισή ώρα περίπου και τις ανακατεύουμε με το αλάτι και το ξύδι σε μια λεκάνη.
Τις αφήνουμε 12 ώρες ανακατεύοντας 6-7 φορές σε αυτό το διάστημα.
Στη συνέχεια τις σουρώνουμε (για να φύγει το ξύδι και το επιπλέον αλάτι) και τις βάζουμε σε βαζάκια με λάδι κατά προτίμηση για να κρατήσουν καιρό αλλά και να είναι πιο νόστιμες και ελκυστικές.
Τα γυάλινα βαζάκι α πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα βάλετε για 10 λεπτά σε φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου ώστε να αποστειρωθούν. ΒΑΣΙΚΟ ΑΥΤΟ!
Αντέχουν ένα χρόνο.
Για αρωματικό μπορείτε να βάλετε μέσα στα βαζάκια 2-3 ψιλές φετούλες λεμόνι ή 2 φύλλα δάφνη ή ρίγανη ή θυμάρι.
Συνταγή 2η
Υλικά
5 κιλά ελιές
700γρ. αλάτι χοντρό
250γρ ξύδι
1 φλ. λάδι
Παρασκευή
Πλένουμε καλά τις ελιές και τις τοποθετούμε σε ένα δοχείο πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα. (χωρίς να τις χαράξουμε)
Λειώνουμε το αλάτι στο νερό καλά.
Προσθέτουμε το ξύδι τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε πάνω από τις ελιές μέσα στο βάζο προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται ώστε να σκεπαστούν οι ελιές.
Τέλος ρίχνουμε το λάδι.
Σκεπάζουμε το δοχείο με το καπάκι του καλά.
Βάζουμε το δοχείο κάπου στην κουζίνα μας ώστε να μην ενοχλεί και το αφήνουμε για 1 ½ μήνα χωρίς να το ανοίξουμε και χωρίς να το ανακινήσουμε.
Όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια με λάδι. Όπως και στην 1η συνταγή.
Συνταγή 3η
Ελιές θρούμπες
Υλικά
5 κιλά ελιές θρούμπες
1 κιλό αλάτι
1 καλάθι βαθύ ψάθινο ή μια παλιά μαξιλαροθήκη
Κάτι βαρύ
Παρασκευή
Πλένουμε τις ελιές καλά.
Τις βάζουμε στο καλάθι στρώμα στρώμα και ανάμεσά τους ρίχνουμε αλάτι μέχρι να μπουν όλες οι ελιές και το τελευταίο στρώμα θα πρέπει να είναι το αλάτι.
Από επάνω βάζουμε ένα παλιό πανί και ένα βάρος πχ μια μεγάλη πέτρα βαριά ή μια σακούλα πολύ γερή γεμάτη με νερό και δεμένη καλά.
Το καλάθι η τη μαξιλαροθήκη με τις ελιές και το αλάτι τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί που θα πέσουν τα υγρά που θα βγάλουν οι ελιές . Το ταψί θα πρέπει να το πλένετε κάθε ημέρα διότι αλλιώς θα σαπίσουν οι ελιές.
Αφήνουμε για περίπου 10 ημέρες.
Βάζουμε σε βαζάκια με λάδι.
Καλή επιτυχία!
http://omofagia.gr