«Τη στιγμή που σε μια χώρα όπως η Τουρκία υπάρχουν 205 νοσοκομεία «φιλικά προς τα βρέφη», στην Ελλάδα, υπάρχουν μόνο δύο και αυτά στην Αθήνα, το «Αττικόν» και το «Έλενα», παρότι θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα.
Τα προβλήματα κυρίως αφορούν την ξενοδοχειακή υποδομή. Στις ιδιωτικές κλινικές τα βρέφη δεν μένουν κοντά στη μητέρα τους πράγμα
που δεν ευνοεί τον θηλασμό. Σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργίου , καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο να μένουν τα νεογνά στον ίδιο χώρο με τη μητέρα.
Δυστυχώς όμως όταν οι μητέρες αποχωρούν από τη κλινική ή το νοσοκομείο, τους δίνουν από μια συνταγή για ξένο γάλα. Έτσι φεύγουν παίρνοντας ένα μήνυμα ότι πρέπει να δώσουν στο βρέφος ξένο γάλα. Επίσης οι νέες μητέρες δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι ώστε να συνεχίζουν το θηλασμό.
Εμείς έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Υγείας πρόγραμμα προώθησης του θηλασμού με παροχή μαιευτικής φροντίδας στο σπίτι και περιμένουμε να εγκριθεί» επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγων Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης, Βικτωρία Μοσχάκη, με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Για να χαρακτηριστεί ένα νοσοκομείο «φιλικό προς τα βρέφη» θα πρέπει να πληροί τα 10 κριτήρια που θέτει η Unicef, τα οποία είναι:
1. Η ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και η τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας
2. Η εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής
3. Η πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού
4. Η παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση
5. Η επίδειξη στις μητέρες για το πως να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμα και αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
7. Να εφαρμόζεται το σύστημα «rooming in», δηλαδή το νεογέννητο να είναι μαζί με τη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο.
8. Ο θηλασμός να είναι χωρίς ωράριο και απεριόριστος.
9. Να μη δίνονται πιπίλες, ή μπιμπερό στα παιδιά που θηλάζουν.
10. Η ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο, ή την κλινική.
Μύθοι και αλήθειες για τον θηλασμό
Σύμφωνα με οδηγίες της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ιπποκρατείου:
Είναι μύθος ότι αρκετές γυναίκες δεν παράγουν επαρκή ποσότητα γάλακτος. Όλες οι γυναίκες παράγουν γάλα ικανό να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.
Είναι μύθος ότι είναι φυσιολογικό να πονάει ο θηλασμός. Ο θηλασμός δεν πονάει, εκείνο που προκαλεί πόνο είναι η λάθος θέση του βρέφους κατά τη διάρκεια θηλασμού
Είναι μύθος ότι δεν είναι αρκετό το γάλα των πρώτων 3-4 ημερών. Το πρωτόγαλα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους των πρώτων ημερών.
Είναι μύθος ότι το βρέφος θηλάζει κάθε 20, 15 ή 10 λεπτά. Μπορεί να θηλάζει όσο θέλει και όποτε θέλει χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Είναι μύθος ότι το βρέφος χρειάζεται νερό ή τσάι κατά τη διάρκεια του θηλασμού . Το μητρικό γάλα περιέχει τόση ποσότητα νερού όση χρειάζεται το βρέφος.
Είναι μύθος ότι δεν υπάρχει τρόπος για να γνωρίζει μια μητέρα αν το βρέφος σιτίζεται ικανοποιητικά. Ενδεικτικά στοιχεία του ικανοποιητικού θηλασμού είναι 6-7 βρεγμένες πάνες το 24ωρο και το ότι το νεογνό κοιμάται και έχει φυσιολογική αύξηση του βάρους.
Είναι μύθος ότι η μητέρα πρέπει να πλένει τις θηλές κάθε φορά πριν το θηλασμό. Αυτό δεν είναι απαραίτητο για να μη καταστρέφεται η φυσική λίπανση των θηλών
Είναι μύθος ότι ο θηλασμός πρέπει να διακόπτεται όταν έχει φλεγμονή στο στήθος ή πυρετό. Η μητέρα πρέπει να συνεχίσει να θηλάζει
Τέλος είναι μύθος ότι όταν η μητέρα παίρνει φάρμακα ο θηλασμός διακόπτεται. Ο θηλασμός συνεχίζεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
www.nooz.gr
http://epoptes.wordpress.com