Με συνοπτικές διαδικασίες αυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, με τις ανατροπές να αγγίζουν όσους δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους. Η αύξηση των ορίων ηλικίας κυμαίνεται από 2 έως 5 έτη, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ανατροπές για τις μητέρες ανηλίκων, καθώς μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς
συνταξιοδότησης.
Από 1ης Ιανουαρίου 2013 επισπεύδεται η εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010. Ετσι οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 έρχονται δύο έτη νωρίτερα.
Από 1ης Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο και στα Ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (πλην ΝΑΤ) αυξάνονται κατά 2 έτη. Δηλαδή το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση πηγαίνει από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ μειωμένη σύνταξη θα καταβάλλεται στα 62 έτη.
Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι -άντρες και γυναίκες- μπορούν να αποχωρήσουν με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να δουλέψουν τρία χρόνια περισσότερο, καθώς φέτος απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης (για έξοδο στα 59 ή τα 60 ανάλογα με το φορέα).
Εκτός κινδύνου από τις ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης είναι:
Οσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θα θεμελιώσουν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις ως μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011 (Α' 226).
To «Εθνος» με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού Δικαίου, καταγράφει το νέο καθεστώς στα όρια ηλικίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr