Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ξύδι: Χίλιες και μία χρήσεις…

Ξύδι: Χίλιες και μία χρήσεις...
Το ξύδι, εκτός από τη συνήθη χρήση του στο φαγητό και τις σαλάτες, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο “εργαλείο” από τη γενική καθαριότητα του σπιτιού και την απολύμανση έως την εξάλειψη μυρωδιών και τη διατήρηση της φρεσκάδας στα τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθαριότητα του σπιτιού. 

Φούρνος: Καθαρίστε τον με ένα μείγμα από λευκό ξίδι, σόδα μαγειρικής και ζεστό νερό.
Φούρνος μικροκυμάτων: Σε ένα μπολ ρίξτε 1 φλυτζάνι νερό και 1/4 του φλυτζανιού ξύδι και βάλτε το να βράσει στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι ατμοί θα καθαρίσουν τον φούρνο αλλά θα αφαιρέσουν και τις οσμές.
Βραστήρας νερού: Για να απομακρύνετε τα άλατα, βράστε στον βραστήρα δύο φλυτζάνια νερό και μισό φλυτζάνι ξύδι.
Νεροχύτης: Για να τον καθαρίσετε από τα άλατα, σαπουνίστε τον καλά και μετά περάστε τον με ένα πανί, το οποίο έχετε μουσκέψει με ξύδι. Στη συνέχεια, ραντίστε την επιφάνεια του νεροχύτη με μαγειρική σόδα και τρίψτε τον με ένα σφουγγάρι. Για επίμονους λεκέδες, αναμείξτε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό, 1 φλυτζάνι ξύδι και 1/2 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και τρίψτε το νεροχύτη.
Για ξεβούλωμα του νεροχύτη (ή του νιπτήρα), ρίξτε στην τρύπα 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και 1 φλυτζάνι ξύδι και αφήστε το να δράσει για μισή έως μία ώρα. Στη συνέχεια, ρίξτε βραστό νερό.
Πλακάκια-Δάπεδο από κεραμικό: Καθαρίστε τα με ζεστό νερό, στο οποίο έχετε ρίξει λευκό ξύδι.
Τουαλέτα: Ρίξτε ένα ποτήρι ζεστό λευκό ξύδι και προσθέστε λίγη σόδα μαγειρικής.
Μπάνιο: Φτιάξτε ένα δυνατό καθαριστικό με 1/2 φλυτζάνι μαγειρική σόδα, 1/2 φλυτζάνι υγρό σαπούνι πιάτων και 1/4 του φλυτζανιού ξύδι.
Τζάμια: Προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι σε μια λεκάνη ζεστό νερό και τρίψτε τα τζάμια με το μείγμα και σκουπίστε τα με εφημερίδες. Επίσης, αναμείξτε 2 φλυτζάνια νερό με 3 κουταλιές της σούπας ξύδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι σπρέι. Για γυαλάδα, παραλείψτε το σαπούνι πιάτων.
Σφουγγάρια: Για καθαρά σφουγγάρια, βουτήξτε τα σε σαπουνόνερο με μια καλή δόση ξυδιού.
Ρούχα: Οι λεκέδες από λάσπη φεύγουν αν τους τρίψετε με ένα σφουγγάρι μουσκεμένο σε νερό με ξύδι.
Για να καθαρίσετε ρούχα λερωμένο με ιδρώτα, τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.
Μαλακτικό ρούχων: Αναμείξτε μια χούφτα βλαστούς λεβάντας με περίπου μισό κιλό λευκό ξύδι. Αφήστε το μείγμα σε σφραγισμένο μπουκάλι για έξι εβδομάδες και στη συνέχεια σουρώστε το. 1/4 του φλυτζανιού στην θήκη του μαλακτικού, είναι αρκετό για μια πλύση.
Έπιπλα: Με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε μείγμα νερού με ξύδι, περάστε τα έπιπλα από μπαμπού. Στη συνέχεια τα αφήνετε στον ήλιο για να στεγνώσουν.
Τρόφιμα:
Για καθαριότητα και απολύμανση, πλύνετε τα λαχανικά και τα φρούτα με νερό και ξύδι.
Για να γίνουν πιο εύπεπτα τα όσπρια, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας ξύδι στο νερό, που τα βράζετε.
Για ζωντανό χρώμα στα λαχανικά, προσθέστε ξύδι στο νερό που τα βράζετε.
Για να μειωθεί η μυρωδιά από το κουνουπίδι ή το λάχανο, ρίξτε ξύδι στο νερό που τα βράζετε.
Για να διατηρήσετε φρέσκο το τυρί, τυλίξτε το σε ένα πανί μουσκεμένο με ξύδι και βάλτε το σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται το τυρί και εκτός ψυγείου.
Για αφράτο ρύζι, βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι στο βραστό νερό.
Άλλες χρήσεις:
Βάλτε παγωμένο ξύδι πάνω σε ένα έγκαυμα, για άμεση ανακούφιση και λιγότερες φουσκάλες.
Για να ξεβουλώσει η μύτη σας, βράσε νερό με ξύδι και κάντε εισπνοές των υδρατμών.
Σκουπίστε τον τοίχο του σπιτιού με πανί μουσκεμένο με ξύδι, για να καταπολεμήσετε τη μούχλα, τη σκόνη και τις οσμές.
Πλύνε κατσαρόλες με βραστό ξύδι και νερό για να φύγουν οι μαυρίλες και τα σημάδια.
Πηγή: nooz.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.