Αυτό ως φαίνεται συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη (σάκχαρο).
Μία από τις μελέτες έγινε στην Ιταλία και έδειξε πως όταν υγιείς εθελοντές κατανάλωναν 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξίδι, το οποίο προσέθεταν σε σαλάτες και έτρωγαν μαζί με δύο λεπτές άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% η γλυκαιμική αντίδρασή τους (δηλαδή η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους).
Το 2004, εξάλλου, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes Care» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), κατέδειξε ανάλογες επιδράσεις σε άτομα με διαβήτη ή αντοχή στην ινσουλίνη.
Εντούτοις, η κ. Σου ΜακΛόφιν, εκπρόσωπος της ADA, προειδοποιεί πως η προσθήκη ξιδιού δεν σημαίνει πως οι διαβητικοί θα αφήσουν στην άκρη τον έλεγχο των μερίδων του φαγητού τους και την άσκηση, για να τρώνε ό,τι θέλουν. «Ωστόσο», προσθέτει, «μπορεί να αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουν να φάνε δύο ολόιδια γεύματα, το ένα με ξίδι και το άλλο χωρίς, και να συγκρίνουν μετά την επίδραση καθενός στο σάκχαρό τους».