Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Πληροφορίες για την αλλεργία

Τι είναι η αλλεργία;
Είναι μια «άλλη» (διαφορετική από τη φυσιολογική) αντίδραση του ανθρώπινου σώματος σε μια ξένη για αυτό ουσία. Η ουσία αυτή που προκαλεί τα συμπτώματα ονομάζεται αλλεργιογόνο και μπορεί να είναι η γύρη των αγριόχορτων, των δέντρων και των λουλουδιών, η σκόνη του σπιτιού, το τρίχωμα, το σάλιο και το δέρμα των ζώων, διάφορες τροφές όπως οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά, φάρμακα κ.τ.λ.
Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτές τις ουσίες ως εχθρικές -ενώ δεν είναι- και αρχίζει να τις «πολεμά», όπως κάνει με τα μικρόβια και τους ιούς.
Στους περισσότερους ανθρώπους τα αλλεργιογόνα δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά σε μερικούς ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι, τα αλλεργιογόνα  μπορούν να προκαλέσουν διάφορα
συμπτώματα.
Πώς εμφανίζεται η αλλεργία;
Τα συμπτώματα είναι η καταρροή (τρέξιμο) ή η συμφόρηση (μπούκωμα) της μύτης, κνησμός (φαγούρα) στη μύτη και πταρμοί (φτέρνισμα). Αυτά τα συμπτώματα δημιουργούν την εικόνα της αλλεργικής ρινίτιδας.
Άλλα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, η δακρύρροια και ο κνησμός των ματιών (κόκκινα μάτια με δάκρυα και φαγούρα) που δημιουργούν την εικόνα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας
Επίσης είναι δυνατόν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ξηρός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και θορυβώδης αναπνοή (χράξιμο-βράσιμο), που δημιουργούν την εικόνα της αναπνευστικής αλλεργίας και του αλλεργικού άσθματος.
Κάποιες φορές τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να είναι οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο, στα χείλη και στη γλώσσα, κνησμός στο φάρυγγα και στο λάρυγγα (φαγούρα στο λαιμό), δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα και κνησμός στο σώμα (κοκκίνισμα και φαγούρα), ναυτία, έμετος, διάρροια, που δημιουργούν την εικόνα της τροφικής αλλεργίας ή της αλλεργίας μετά από νυγμό εντόμων (τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας).

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία;
Το 1ο βήμα: Διάγνωση και Προφύλαξη
Πρέπει να ξέρουμε σε ποιες ουσίες (αλλεργιογόνα) είμαστε αλλεργικοί για να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων (τεστ) που μπορεί να είναι είτε δερματικές εξετάσεις (Skin Prick Test) είτε εξετάσεις αίματος. Οι δερματικές εξετάσεις γίνονται στο χώρο του ιατρείου μέσα σε λίγα λεπτά, είναι ανώδυνες, τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ιδιαίτερα αξιόπιστα.
Το 2ο βήμα: Φαρμακευτική αγωγή
Ανάλογα με τη μορφή της αλλεργίας και των συμπτωμάτων υπάρχουν και τα κατάλληλα φάρμακα για να μειώσουν την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Τέτοια είναι διάφορα ρινικά σπρέι και οφθαλμικές σταγόνες, αλοιφές, εισπνεόμενα σπρέι, χάπια από το στόμα κ.τ.λ.
Το 3ο βήμα: Ανοσοθεραπεία
Σε συγκεκριμένους ασθενείς και με συγκεκριμένες μορφές αλλεργίας (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, αλλεργία σε έντομα) μπορεί να γίνουν εμβόλια ή να χορηγθούν σταγόνες από του στόματος σε τακτά χρονικά διαστήματα που βοηθούν τον οργανισμό να αναγνωρίζει  και να μην «πολεμά σαν εχθρούς» τα αλλεργιογόνα.
Το αποτέλεσμα της ανοσοθεραπείας είναι ο ασθενής  να εμφανίζει λιγότερο ή και καθόλου τα συμπτώματα της αλλεργίας που τον ταλαιπωρούσε.

Η λέξη Αλλεργία –και “Allergy” στα Αγγλικά- προέρχεται ετυμολογικά προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «Άλλο» και «έργο».  Σημαίνει  μια «άλλη» -διαφορετική από τη φυσιολογική- έντονη αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε ουσίες που στην ουσία δεν είναι βλαβερές.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.