Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε; Τι σημαίνει & τι να κάνετε

Ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε; Τι σημαίνει & τι να κάνετεΔεν είναι καθόλου τυχαίο φαινόμενο να αισθανόμαστε μία μικρή ζαλάδα όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή μία καρέκλα.
Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό σε μερικά άτομα εκδηλώνεται με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από άλλα, ενώ μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε απώλεια των αισθήσεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το φαινόμενο της ορθοστατικής υπότασης, κατά το οποίο η πίεση του αίματος
μειώνεται σημαντικά στην όρθια στάση.
Πού οφείλεται
Όπως προκύπτει από μελέτες, όταν κάποιος πάσχει από ορθοστατική υπόταση, δεν λειτουργούν σωστά οι αντανακλαστικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την έγερση.
Αυτό προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης που οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ζάλη, αδυναμία και ατονία στην όρθια θέση, καθώς το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά, ώστε να τροφοδοτεί τους ιστούς με οξυγόνο.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της ορθοστατικής υπότασης –σε πρώτο επίπεδο- είναι ιδιαίτερα εύκολη και γίνεται με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια και όρθια θέση.
Συγκεκριμένα, μείωση στη συστολική πίεση πάνω από 20 mmHg θεωρείται διαγνωστική.
Βέβαια, σε κάθε άνθρωπο καθώς μετακινείται από θέση κατάκλισης σε όρθια θέση, συμβαίνει αντανακλαστικά αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος που, όμως, δεν υπερβαίνει τα 20 mmHg.
Αιτίες
Μη νευρογενή αίτια
Καρδιολογικά: Η καρδιά αδυνατεί να αυξήσει την παροχή σε αίμα, όταν το άτομο μεταβαίνει στην όρθια θέση.
Χαμηλός όγκος αίματος: Δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος στα αγγεία.
Αγγειοδιαστολή: Το αίμα λιμνάζει στις διασταλμένες φλέβες κυρίως λόγω φλεβικής ανεπάρκειας.
Νευρογενή αίτια
Πρόκειται για βλάβες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δηλαδή αυτού που ρυθμίζει αυτόματα τις λειτουργίες του σώματος χωρίς τη θέλησή μας όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, την μείωση ή αύξηση του εύρους των αγγείων.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Πίνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, έστω και σε μέτρια ποσότητα
- Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αν δεν έχετε υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια)
- Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
- Πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί
- Να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι και να κάθεστε λίγο πριν σηκωθείτε σε όρθια θέση
- Ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού
- Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και την επίκυψη
- Αποφεύγετε το θερμό περιβάλλον
- Χρησιμοποιείστε ειδικές ελαστικές κάλτσες κατά της φλεβικής ανεπάρκειας
Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, επισκεφθείτε ένα γιατρό, ο οποίος θα σας υποβάλει στις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να διαγνώσει αν πρόκειται για ορθοστατική υπόταση ή άλλο πρόβλημα υγείας.
 http://www.onmed.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.