Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνικό ρύζι. Πως ο Συνεταιρισμός Χαλάστρας «χτύπησε» τα σούπερ μάρκετ

“Η ψαλίδα ανοίγει στα “μεγάλα’ ράφια’” υποστηρίζει, μιλώντας στη “ΜτΚ”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας, κ. Λεωνίδας Κουϊμτζής -και μιλάει εκ πείρας… Όταν ο συνεταιρισμός προσπάθησε να τοποθετήσει το ρύζι που παράγει στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κλήθηκε να πληρώσει αδρά! Έτσι, για να κάνει απόσβεση το “ενοίκιο” του ραφιού, θα έπρεπε να έχει μη ανταγωνιστικές τιμές. “Ο παραγωγός πουλάει 28-30 λεπτά το κιλό. Αυτός που κάνει την επεξεργασία και τη μεταποίηση του προϊόντος πουλάει 80 λεπτά και ο καταναλωτής αγοράζει 2,50-3 ευρώ. Το κέρδος του σούπερ μάρκετ είναι πάνω από 70%. Το ίδιο προϊόν σε σούπερ μάρκετ της ίδιας αλυσίδας σε άλλη χώρα κοστίζει 1,50 ευρώ” τονίζει.
Αντί για τα “μεγάλα” ράφια, ο συνεταιρισμός των παραγωγών της Χαλάστρας προτίμησε να συνεργαστεί με ορυζόμυλο και να κάνει μόνος του την τυποποίηση και την πώληση στη λιανική. Καλύπτοντας το κέρδος του παραγωγού και το κόστος μεταποίησης, ο συνεταιρισμός διαθέτει το

συσκευασμένο ρύζι προς 0,70-1 ευρώ το κιλό (ανάλογα με την ποικιλία) στα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ στη Χαλάστρα. Έτσι, οι παραγωγοί δεν πληρώνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές οκτώ μηνών, αλλά σχεδόν μετρητοίς και δεν αντιμετωπίζουν αξιώσεις για πιστωτικά τιμολόγια στο τέλος της χρονιάς από την πλευρά των σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, “ο κόσμος μάς έχει μάθει -μας ζητούν να αγοράσουν ρύζι μέσω ίντερνετ, δίνουμε σε μπακάλικα, έχουμε συνεργασίες με τη Ρόδο και την Κρήτη, αλλά και με το “Κίνημα χωρίς μεσάζοντες”, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας.
Βέβαια, οι πωλήσεις λιανικής είναι μόλις 1 εκατομμύριο κιλά ετησίως, από τα 40 εκατομμύρια που παράγει ο συνεταιρισμός (συνολικά, οι δύο συνεταιρισμοί της Χαλάστρας, όπου παράγεται το 70% της παραγωγής ρυζιού στη χώρα, παράγουν 80.000 τόνους, εκ των οποίων το 80% εξάγεται): “Κέρδη μπορεί να μη βγάλαμε -ακόμη κάνουμε απόσβεση-, καταφέραμε όμως να χτυπήσουμε την αγορά. Θέλουμε ο κόσμος να φάει φθηνό προϊόν και να στηρίξει τον έλληνα παραγωγό” καταλήγει ο κ. Κουϊμτζής.

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.