Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Πιο υγιείς όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα

Πιο υγιείς όσοι ζουν κοντά στη θάλασσαΑσκούνται περισσότερο και έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες συγκριτικά με άλλους.
Ευεργετικά οφέλη για την σωματική και την ψυχική υγεία προσφέρει η θάλασσα σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες
Λονδίνο 
«Βάλσαμο» για την ψυχή και το σώμα είναι το απέραντο γαλάζιο και οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν. Νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Υγεία του Πανεπιστημίου του Έξετερ έδειξε ότι όσοι ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές είναι πιο υγιείς
συγκριτικά με όσους μένουν στην ενδοχώρα.
Για «σιδερένια» υγεία… παραλία!
Μελετώντας δεδομένα που προέκυψαν από την απογραφή του πληθυσμού της Βρετανίας του 2001, οι ερευνητές εξέτασαν το μερίδιο των πολιτών που αξιολογούσαν την υγεία τους ως «καλή» λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή διαμονής τους. Ακόμη, έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο των πολιτών.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι κατά μέσο όρο, οι πολίτες που ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν καλύτερα επίπεδα υγείας συγκριτικά με όσους ζούσαν στην ενδοχώρα. Μάλιστα ο συσχετισμός καλής υγείας-θάλασσας εμφανιζόταν εντονότερος σε οικονομικά υποβαθμισμένες κοινότητες. 


Η θάλασσα «πνίγει» το στρες
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι το παραθαλάσσιο περιβάλλον προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σωματικής άσκησης στους κατοίκους, συγκριτικά με άλλες περιοχές, ενώ παράλληλα η θάλασσα παίζει τον ρόλο αγχολυτικού ρίχνοντας τα επίπεδα του στρες.
Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, των ειδικών του Πανεπιστημίου του Έξετερ και της δημόσιας περιβαλλοντικής αρχής Natural England, είχε δείξει ότι μετά από την επίσκεψη παραλιακών περιοχών οι εθελοντές δήλωναν ότι αισθάνονταν πιο ήρεμοι, χαλαροί και ανανεωμένοι σε σχέση με μια επίσκεψη στο κέντρο της πόλης.
Οι βρετανοί επιστήμονες αποδίδουν τα καλύτερα επίπεδα υγείας όσων ζουν στα παράλια, στη «μαγική» της ιδιότητα της θάλασσας να «πνίγει» το στρες.
«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος γενικά περνάει πολύ καλά όταν πηγαίνει στην παραλία, όμως επιστημονικά υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες ασχολίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία μας» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μπεν Γουίλερ.
«Αναλύοντας δεδομένα που αφορούν όλο τον πληθυσμό της χώρας, η μελέτη μας έδειξε ότι υπάρχει μια θετική επίδραση της θάλασσας στην υγεία, χωρίς όμως να καθορίζει την αιτία. Για τον λόγο αυτόν, χρειάζεται περαιτέρω - και πιο εκλεπτυσμένη σε επόμενη φάση -έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθούν οι λόγοι της “θαυματουργής” αυτής δράσης» καταλήγει ο ειδικός.
 http://www.tovima.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.