Tο website του BMJ (Ιατρική Βρετανική Επιθεώρηση) του επίσημου ιατρικού περιοδικού της Αγγλίας αναφέρει μια μετανάλυση περί σοκολάτας που ενσωματώνει τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα μελέτες. Στις μελέτες αυτές περιλαμβάνονται
114.009 ασθενείς. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου ελαττώνεται περίπου κατά 30-40%. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια ελαττώνονται κατά 37% ενώ τα εγκεφαλικά κατά 29%.
Η μετανάλυση έγινε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και έδειξε ότι τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν γινόταν κατανάλωση περισσότερη από 2 σοκολάτες την εβδομάδα και όχι σε χαμηλότερες ποσότητες.
Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένοι άλλοι επιστήμονες σε μικρότερες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι και μικρές ποσότητες σοκολάτας έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες σοκολάτας προδιέθεταν σε παχυσαρκία με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.
Βέβαια και σε αυτή τη μεγάλη μελέτη βρέθηκε ότι και στους αρρώστους που ωφελήθηκαν παρατηρήθηκε αυξημένο ποσοστό παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη των ενηλίκων (Τύπος 2).
Μια λύση, υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα ήταν η αναζήτηση ενός νέου τύπου σοκολάτας με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο λίπος. Αυτό όμως είναι θέμα εμπορίου και όχι θέμα ιατρικής. Μέχρι τότε, αυτός που τρώει σοκολάτες καλό είναι να τρώει πάνω από 2 σοκολάτες την εβδομάδα σε κανονικό πρόγραμμα, προσέχοντας παράλληλα το βάρος του και το σάκχαρό του, κάνοντας ανάλογη προσαρμογή στη δίαιτά του.
Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να τρώει και σοκολάτες και διάφορα άλλα γλυκά σε συνδυασμό με λιπαρά φαγητά. Θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες μεταβολές στο καθημερινό του διαιτολόγιο για να προσδοκά μόνο τα οφέλη της σοκολάτας.
Όμως, επί του θέματος αναπτύσσεται ένας σοβαρότερος επιστημονικός σκεπτικισμός που αφορά το όλον θέμα της προστασίας της καρδιάς. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να προστατεύσει την καρδιά του, η κατανάλωση σοκολάτας θα πρέπει να είναι ο τελευταίος τρόπος. Όλοι οι άλλοι τρόποι είναι αναμφισβήτητα πιο αποτελεσματικοί.
Η σωστή διατύπωση θα ήταν η εξής: Εάν σε κάποιον αρέσει να τρώει σοκολάτες, θα πρέπει να έχει υπόψη του με ποιο τρόπο να τις τρώει για να προστατεύσει την καρδιά του, αποφεύγοντας τους κινδύνους της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Κάτι ανάλογο δηλαδή με ορισμένες ανόητες διαφημίσεις που παροτρύνουν να τρώτε γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες για να προστατέψετε την καρδιά σας. Αλίμονο σε αυτόν που παίρνει τοις μετρητοίς αυτές τις διαφημίσεις!!! Το ορθό μήνυμα θα ήταν:
Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, γιαούρτι), τότε προτιμάτε αυτά που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες ελαττώνουν τη χοληστερίνη που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από τις τροφές και που με τίποτα δεν υπερβαίνει το 1/5 της ολικής χοληστερίνης και ιδιαίτερα της καταστροφικής.
Η ελάττωση κατά συνέπεια αυτής της χοληστερίνης των τροφών κατά 10-15% τίποτα ουσιαστικό δεν προσφέρει στην αντιμετώπιση της πάθησης που λέγεται υπερχοληστεριναιμία και που καταστρέφει όλες τις αρτηρίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Τέλος, η μεγάλη αυτή μετανάλυση των εργασιών περί σοκολάτας δεν αποφαίνεται περί τους είδους της σοκολάτας (λευκή ή μαύρη) για τις οποίες έχει γίνει πολύ λόγος στη βιβλιογραφία. Ποια ωφελεί περισσότερο, η μαύρη (υγείας) ή η λευκή. Φαίνεται όμως ότι η περιεκτικότητα της κάθε σοκολάτας σε ζάχαρη και λίπη είναι ο παράγοντας εκείνος που παίζει αποφασιστικό ρόλο, γι’ αυτό και πρέπει να τυγχάνει της δέουσας προσοχής.
Πηγή: iatronet.gr
http://medicalnews.gr