Σύµφωνα µε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, όσοι συνηθίζουν να τρώνε περισσότερο το δεύτερο µισό της ηµέρας έχουν την τάση να παίρνουν βάρος ή να δυσκολεύονται να χάσουν κιλά σε περίπτωση που κάνουν δίαιτα. Φταίει όµως µόνο το ότι δεν έχουν χρόνο για να φάνε σωστά ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;
Ίσως φταίει η ψυχολογία σας,
Το πρόβληµα των βραδινών εξορµήσεων στο ψυγείο µπορεί να έχει τις ρίζες του στο ότι οι υποχρεώσεις της ηµέρας δεν µας επιτρέπουν να τρώµε σωστά, υπάρχει όµως πιθανότητα να σχετίζεται και µε την ψυχολογική µας κατάσταση. Το άγχος ή η κατάθλιψη, για παράδειγµα, µπορούν να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους συµπεριφορές. Γι’ αυτό, αν νιώθετε ότι κάτι «δεν πάει καλά», θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελµατική βοήθεια, αφού διαφορετικά το πρόβληµα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί πλήρως.
Αναγνωρίστε το πρόβλημα,
Το «σύνδροµο νυχτερινού φαγητού», όπως ονοµάζεται η συνήθεια να τρώµε το βράδυ, ουσιαστικά πρόκειται για µια διατροφική διαταραχή µε τα εξής χαρακτηριστικά: πρωινή ανορεξία, αποφυγή φαγητού και παράλειψη γευµάτων κατά τη διάρκεια της µέρας και µεγάλη κατανάλωση φαγητού µετά τις 6 το απόγευµα. Επίσης τα άτοµα µπορεί να δυσκολεύονται να κοιµηθούν το βράδυ ή να ξυπνάνε για να φάνε συνήθως τρόφιµα όπως σοκολάτα, κέικ, ψωµί και µπισκότα.
Η λυση:
• Πάρτε πρωινό φροντίζοντας να περιλαµβάνει και µια πηγή πρωτεΐνης, όπως αβγό ή άπαχο ζαµπόν.
• Επιλέξτε µεσηµεριανό πλούσιο σε φυτικές ίνες όπως σαλάτες, όσπρια, ξηρούς καρπούς, άπαχο κρέας και προϊόντα ολικής άλεσης.
• Για βραδινό προτιµήστε κάτι απλό, όπως µια σαλάτα µε τόνο ή άπαχο κρέας.
• Απέχετε όσο µπορείτε από επιδόρπια µετά το βραδινό. Αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι γλυκό, επιλέξτε φρούτα και ένα ρόφηµα από βότανα µε λίγο µέλι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ένα επεισόδιο νυχτερινής υπερφαγίας µπορεί να καταναλώνονται µέχρι και 500 θερµίδες, οδηγώντας σε σηµαντική αύξηση βάρους!
Της ΦΛΩΡΑΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ∆Ρ. ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗΣ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ - ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, ΤµΗµΑ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, ∆ΙΔΑΚΤΟΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗµΙΟΥ SURREY ΑΓΓΛΙΑΣ
http://diatrofikaiygeia.blogspot.com/2010/07/blog-post_6297.html