Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Φάτε ψάρι! Μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη

Φάτε ψάρι! Μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010, 16:44
Η διατροφή πλούσια σε ψάρι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη.


Νέα έρευνα αναφέρει πως η κατανάλωση πολλών ψαριών μπορεί να μην προστατεύει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, αλλά δύναται να μειώσει τον κίνδυνο να πεθάνει κανείς από την ασθένεια.

Στις ΗΠΑ, ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ενώ περίπου το 16% αυτών των ανδρών θα πεθάνει από τη νόσο. Οι διαπιστώσεις της έρευνας μας δείχνουν πως ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν αφού διαγνωστούν μειώνεται πάνω από 50% στους άνδρες που τρώνε πολύ ψάρι.

Αν και είναι γνωστό πως το ψάρι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, το ερώτημα αν θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη είναι κάπως αμφιλεγόμενο. Για να ψάξουν βαθύτερα το θέμα, οι ερευνητές ανέλυσαν 31 άλλες έρευνες πάνω σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.

Δεκαεπτά από αυτές τις έρευνες συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες των ανδρών με καρκίνο του προστάτη και αυτών χωρίς την ασθένεια. Οι υπόλοιπες 14 ακολουθούσαν άνδρες για αρκετό χρονικό διάστημα και συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες αυτών που ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη με αυτών που παρέμειναν υγιείς.

Γενικά, δεν διαπιστώθηκε να συνδέεται η μεγάλη κατανάλωση ψαριού με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, όμως βρέθηκε πως οι άνδρες που έτρωγαν πολύ ψάρι ήταν 44% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, δηλαδή να εξαπλωθεί η ασθένεια πέρα από τον αδένα του προστάτη. Η μεγάλη κατανάλωση ψαριού συνδεόταν επίσης με 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Δεδομένου πως οι έρευνες περιλάμβαναν στην ανάλυσή τους μια πληθώρα διαφορετικών μετρήσεων πρόσληψης ψαριού, είναι αδύνατο να πούμε πόση ποσότητα θα χρειαζόταν κάποιος να φάει για να έχει σ’ αυτόν προστατευτική επίδραση. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως έχει όφελος η κατανάλωση περισσότερων ψαριών. Πόσες μερίδες ή πόσα γραμμάρια ημερησίως δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε.

Είναι πιθανό, επίσης, το ψάρι να μειώνει τη θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη, μειώνοντας την πιθανότητα να αναπτύξουν μεταστατική ασθένεια, αφού αναφέρεται πως η αντιφλεγμονώδης επίδραση των ελαίων του ψαριού μπορεί να βοηθήσει στην ανακοπή της εξέλιξης του καρκίνου. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα Ωμέγα3 λιπαρά οξέα στα λιπαρά ψάρια και τα συμπληρώματα ελαίου ψαριού μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη του καρκίνου, μειώνοντας τη φλεγμονή και με μια ποικιλία άλλων μηχανισμών, όμως η τρέχουσα έρευνα δεν περιέλαβε στην ανάλυσή της τα συμπληρώματα ελαίων ψαριού.

Επειδή η ανάλυση περιγράφει μόνο αν τα άτομα έτρωγαν ψάρι και πόσο, δεν μπορεί να υπολογιστεί με σιγουριά αν κάτι άλλο στη ζωή όσων έτρωγαν πολύ ψάρι μπορεί να ευθύνεται για τα οφέλη που παρατηρήθηκαν. Το ψάρι έχει ούτως ή άλλως οφέλη για την υγεία κι οι διαπιστώσεις καταδεικνύουν πως η ενθάρρυνση των ανδρών να διαλέξουν ψάρι συχνότερα μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη δημόσια υγεία.

Διαβάστε περισσότερα για το καρκίνο του προστάτη www.andrologia.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.