Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δίαιτες επικίνδυνες για την υγεία

Δίαιτες επικίνδυνες για την υγεία 

Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η δίαιτα της μονοφαγίας ή της λαχανόσουπας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, πολλές φορές υποκύπτουμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε τη νέα αυτή πρόταση, μήπως μπορέσουμε να αποφύγουμε μια σωστή και οργανωμένη προσπάθεια, η οποία απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι ότι αυτού του είδους οι δίαιτες μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία μας και δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά το πρόβλημα, αλλά απλά καθυστερούν την απόφασή μας για την ουσιαστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και κυρίως ότι τελικά μας... παχαίνουν!

Σήμερα, πλέον, όλοι οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί και οι επιστήμονες διαιτολόγοι που ασχολούνται με το θέμα της παχυσαρκίας έχουν καταλήξει ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η σύγχρονη μάστιγα πρέπει να προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, εστιάζοντας κυρίως στο να μάθουμε να τρώμε σωστά και να ενσωματώσουμε καθημερινή φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμά μας.

Αυτό το Μοντέλο Αλλαγής της Διατροφικής Συμπεριφοράς έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με επιτυχία από επιστήμονες διαιτολόγους είτε σε επίπεδο ατομικής παρέμβασης είτε στα πλαίσια μιας ομάδας. Περιλαμβάνει μια σειρά διαδικασιών που έχουν ως βασικό σκοπό τη σωστή διατροφική εκπαίδευση, ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς να γίνει ο «διαιτολόγος» του εαυτού του.

Το πρώτο βήμα είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους πραγματικά θέλουμε να χάσουμε βάρος, καθώς και το πόσο έτοιμοι είμαστε. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, πρέπει να είναι ο καθορισμός των κινήτρων που μας οδηγούν στη μεγάλη απόφαση.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι η διερεύνηση των αιτιών που έχουν οδηγήσει τον κάθε ένα ξεχωριστά στην παχυσαρκία. Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών, της φυσικής δραστηριότητας και άλλων διατροφικών συμπεριφορών ή προβλημάτων βοηθούν στο να κατανοήσουμε οι ίδιοι τι κάνουμε λάθος και ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που μας οδήγησαν στο πρόβλημα.

Παράλληλα, θα πρέπει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να θέσει τον προσωπικό του στόχο, όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν θέσουμε έναν ανέφικτο στόχο ελλοχεύει ο κίνδυνος της γρήγορης απογοήτευσης.

Στο βήμα αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με την οποία η απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 κιλά/μήνα. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι θέτοντας βραχυπρόθεσμους και ρεαλιστικούς στόχους σε κάθε στάδιο της προσπάθειας κερδίζουμε την ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου μας.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η διαδικασία απώλειας βάρους δεν πρέπει να περιοριστεί στα στενά πλαίσια του προσωρινού αποτελέσματος. Θα πρέπει να είναι μια συνειδητοποιημένη προσωπική προσπάθεια, η οποία να στοχεύει στη υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και καθημερινών συνηθειών που θα μας εξασφαλίσουν μια μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας του βάρους μας και θα μας χαρίσουν μια ανώτερη ποιότητα ζωής. Εμείς οι ίδιοι έχουμε κρυμμένο το κλειδί της επιτυχίας και με τη συμβολή των ειδικών μπορούμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα.

Πηγή: markos.tv

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.