Γαλοπούλα 28 Ημέρες
Χήνα 30-32 Ημέρες
Ορτύκι 16-17 Ημέρες
Πέρδικα 21 Ημέρες Πάπια 28 ή 32
Ημέρες
Φραγκόκοτα 26-28 Ημέρες
Φασιανός 24-25 Ημέρες
Στρουθοκάμηλος 42 Ημέρες
Πέρδικα 23-24 Ημέρες
Παγώνι 28-29 Ημέρες
Χηνόπαπια 34-35 Ημέρες
Η Ανάπτυξη του εμβρύου στη Διάρκεια της επώασης
Η Σωστή Υγρασία
Μεμονωμένα αυγά μπορείτε να τα ψεκάσετε με ζεστό νερό.
Εάν ο αεροθάλαμος είναι μικρότερος, μειώστε την υγρασία και / ή αυξήστε τον αερισμό.
Το βάρος του αυγού πρέπει να μειωθεί κατά 12% κατά τη διάρκεια της επώασης.
Γενικές αρχές εκκόλαψης για αυγά κότας
- Τα αυγά που θα τοποθετηθούν στην κλωσσομηχανή πρέπει να είναι καθαρά, μέτριου μεγέθους, κανονικού σχήματος και χωρίς ρωγμές.
- Η κλωσσομηχανή πρέπει να τοποθετείται σε δωμάτιο που έχει σταθερή θερμοκρασία.
- Βάλτε σε λειτουργία την κλωσσομηχανή σας 24-48 ώρες πριν από την τοποθέτηση των αυγών.
- Αν τα αυγά έχουν αποθηκευτεί σε δροσερό χώρο πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την τοποθέτηση στην κλωσσομηχανή.
- Μην τοποθετείτε στην κλωσσομηχανή λιγότερα από έξι αυγά.
- Τα αυγά τοποθετούνται στις θήκες με τη μυτερή πλευρά προς τα κάτω.
- Η θερμοκρασία σε κλωσσομηχανή χωρίς ανεμιστήρα πρέπει να είναι 101,5 βαθμοί Φαρενάιτ (38,6 C), μετρημένη στην κορυφή του αυγού, ενώ στις κλωσσομηχανές με ανεμιστήρα η θερμοκρασία, μετρημένη σε οποιοδήποτε σημείο της κλωσσομηχανής, πρέπει να είναι 99,5-100 βαθμοί Φαρενάιτ (37,5-37,77 C).
- Μην επαναρυθμίζετε τη θερμοκρασία της κλωσσομηχανής τις πρώτες 24 ώρες από την τοποθέτηση των αυγών.
- Μη γυρίζετε τα αυγά τις πρώτες 24 ώρες από την τοποθέτηση στην κλωσσομηχανή.
- Γυρίζετε τα αυγά από τη 2η μέχρι την 18η ημέρα.
- Όταν γυρίζετε τα αυγά με το χέρι, τα χέρια σας πρέπει να είναι πλυμένα.
- Τα αυγά πρέπει να γυρίζουν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα – πέντε φορές είναι ακόμα καλύτερα.
- Η υγρασία θα πρέπει να είναι 50-60% κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 ημερών της επώασης. Την 18η ημέρα αυξήστε το επίπεδο υγρασίας περίπου στο 70-80%.
- Κάθε 7-10 ημέρες ελέγχετε τα αυγά και αφαιρέστε τυχόν μη-γόνιμα ή νεκρά έμβρυα.
- Τα αυγά κότας εκκολάπτονται σε 21 ημέρες.
- Μετά από κάθε χρήση πλύνετε και απολυμάνετε την κλωσσομηχανή.
Προβλήματα κατά την επώαση των αυγών και πιθανές αιτίες.
Προβλήματα
|
Αιτίες
|
Άγονα αυγά | -Σφάλματα κατά τη σύζευξη των πτηνών-Μεγάλης ηλικίας αρσενικά-Εσφαλμένη αναλογία αρσ/θυλ-Αυγά αποθηκευμένα για πολύ χρόνο-Σφάλματα στη διατροφή των γεννητόρων-Υπέρβαρα αρσενικά-Νοσήματα |
Πρώιμη εμβρυϊκή θνησιμότητα | -Σφάλματα στη διαδικασία συλλογής, διακίνησης, καπνισμού και αναστροφής των αυγών-Έλλειψη βιταμινών στην τροφή-Νοσήματα-Εσφαλμένη θερμοκρασία κατά την επώαση |
Όψιμη εμβρυϊκή θνησιμότητα | -Εσφαλμένη θερμοκρασία κατά την εκκόλαψη-Ανεπαρκής αερισμός-Ανεπαρκής αναστροφή αυγών-Σφάλματα διατροφής-Νοσήματα |
Αδυναμία εξόδου νεοσσών κατά την εκκόλαψη | -Εσφαλμένη θερμοκρασία κατά την εκκόλαψη-Πολύ χαμηλή σχετική υγρασία |
Πολύ πρώιμη εκκόλαψη | -Πολύ υψηλή θερμοκρασία |
Όψιμη εκκόλαψη (καθυστέρηση εκκόλαψης) | -Πολύ χαμηλή θερμοκρασία |
Έλλειψη συγχρονισμού (ανομοιογένεια) στο χρόνο εκκόλαψης | -Αυγά αποθηκευμένα για πολύ χρόνο-Ακανόνιστη κατανομή θερμότητας στον επωαστικό ή εκκολαπτικό θάλαμο-Τοποθέτηση διαφορετικών αυγών από άποψη νωπότητας ή βάρους |
http://www.fthia.eu