Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Γιατί ιδρώνουμε περισσότερο το καλοκαίρι

F407D94E5FD69537C77EE688D0E8BE34.jpg  Ο ιδρώτας είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής αντίδραση του οργανισμού. Παράγεται σταθερά στον άνθρωπο –κατά μέσο όρο 12 γραμμ./ώρα– και εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή της άδηλης αναπνοής και άλλοτε με τη μορφή της εφίδρωσης.
Ως προστατευτικό, ψυκτικό και απεκκριτικό μέσο, ο ιδρώτας είναι ο ρυθμιστής της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός μας. Για να εκκριθεί, ενεργοποιούνται γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί
αδένες, οι οποίοι κατανέμονται σε ολόκληρο το σώμα. Από αυτούς οι 25 χιλιάδες βρίσκονται στην περιοχή της μασχάλης.
Τόσο οι ιδρωτοποιοί όσο και οι υπόλοιποι αδένες στα πρώτα χρόνια της ζωής μας παράγουν ένα καθαρό άοσμο υγρό. Αργότερα, όμως, και με το τέλος της εφηβείας αλλάζει η χημική τους σύσταση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Γιατί ιδρώνουμε περισσότερο το καλοκαίρι;
Ο βασικός ρόλος του ιδρώτα είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός μας στους 37 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, λοιπόν, όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ιδρώτας αυξάνεται. Αντίθετα, όταν κάνει κρύο, ελαττώνεται.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν ιδρώνουν. Αληθεύει αυτό;

Όχι. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επιζήμιο για την υγεία τους. Ευτυχώς, όλοι ιδρώνουμε, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, όχι μόνο για να ρυθμίζεται η θερμοκρασία μας, αλλά για να απομακρύνεται έτσι κι ένας μεγάλος αριθμός τοξινών που παράγει ο οργανισμός μας. Μερικοί αποβάλλουν 12 γραμμ. ιδρώτα/ώρα, ενώ άλλοι, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ιδρώνουν πέντε ή έξι φορές λιγότερο.
Πώς δημιουργείται η γνωστή οσμή του καλοκαιρινού ιδρώτα;
Μόλις ο ιδρώτας παραχθεί, είναι άοσμος και στείρος. Όμως, επειδή είναι και ένα άριστο περιβάλλον δράσης για τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα, αφού μόλις έρθουν σε επαφή με αυτόν αποσυνθέτουν τις πρωτεΐνες του δέρματος, παράγουν εκείνη τη χαρακτηριστική οσμή του καλοκαιρινού ιδρώτα, που η έντασή της εξαρτάται συνήθως από το πλήθος των βακτηριδίων της περιοχής.
Ορισμένα υφάσματα προκαλούν περισσότερο ιδρώτα απ’ ό,τι άλλα;
Όχι. Κάποια υφάσματα, όμως, μπορεί να εμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, κάτι που δίνει την εντύπωση αυξημένης εφίδρωσης. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση υφασμάτων από συνθετικές ή τεχνητές ίνες και δεν ισχύει για τα βαμβακερά και τα λινά, που είναι φυτικής προέλευσης. Βέβαια, τελευταία, πολλά υφάσματα που κατασκευάζονται από «μικροΐνες», παρόλο που αυτές δεν είναι φυσικής προέλευσης, παραμένουν πολύ δροσερά ακόμα και αν κάνει υπερβολική ζέστη.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα αντιιδρωτικό και ένα αποσμητικό προϊόν;
Το πρώτο εμποδίζει την αποβολή του ιδρώτα κατά 70%. Παρασκευάζεται με βάση τα άλατα του αλουμινίου και επιτρέπει την επιβράδυνση της ροής του ιδρώτα, χωρίς, όμως, να τη διακόπτει. Ένα κύριο μειονέκτημά του είναι ότι μερικές φορές προκαλεί ερεθισμούς.
Ένα αποσμητικό δρα διαφορετικά. Τα βακτηριοκτόνα αποσμητικά, που χρησιμοποιούνται περισσότερο, εξοντώνουν τα βακτηρίδια, εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή οσμής.
Συνιστάται η αποτρίχωση στις μασχάλες;
Ναι, για δύο λόγους. Γιατί οι τρίχες από τη μια κρατάνε τις οσμές και από την άλλη διατηρούν στην περιοχή αυτή θερμότητα και υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Για λιγότερη κακοσμία…
• Το αποσμητικό σας πρέπει να ταιριάζει με τον τύπο του δέρματός σας.
• Στις δασύτριχες μασχάλες ταιριάζουν τα αποσμητικά σε μορφή σπρέι, ενώ στις ξυρισμένες τα roll on.
• Αν το προϊόν σας είναι αναποτελεσματικό, αλλάξτε το.
• Μη χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά σε ερεθισμένες ή φρεσκοξυρισμένες μασχάλες.
• Μη χρησιμοποιείτε αποσμητικό σε άπλυτες μασχάλες.
• Ξυρίζετε συστηματικά τις μασχάλες σας, γιατί οι τρίχες δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια.
• Το καλοκαίρι προτιμάτε ρούχα από λινό ή βαμβάκι, γιατί απορροφούν τον ιδρώτα.
• Τα αντιβακτηριακά σαπούνια βοηθούν στον περιορισμό των βακτηρίων, αλλά λόγω του υψηλού τους pH, ίσως προκαλέσουν ερεθισμό.
• Σε περίπτωση ερεθισμού σταματήστε να χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο αποσμητικό. Πλύνετε, σκουπίστε τις μασχάλες σας και βάλτε τους ταλκ. Αν το πρόβλημα δε βελτιωθεί, ζητήστε τη συμβουλή ενός δερματολόγου. Μετά την αποτρίχωση προτιμότερα είναι τα αποσμητικά χωρίς οινόπνευμα.
Πηγή: belife.gr
 http://medicalnews.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.