Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιού

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά λάθη είναι η απόρριψη του τηγανισμένου λαδιού στην αποχέτευση. Εκτός από το περιβαλλοντικό ζήτημα, είναι βέβαιο πως προκύπτει πρόβλημα και στη λειτουργία δικτύων αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ανακύκλωση βρώσιμων ελαίων.
Για το συγκεκριμένο θέμα μιλάνε στο flowmagazine.gr ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, μηχανικός περιβάλλοντος και στέλεχος της εταιρείας Spider S.A. και ο κ. Παναγιώτης Στασινόπουλος,

διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας Revive.

Οφέλη 

Όταν τα λάδια που απορρίπτετε στις αποχετεύσεις έρχονται σε επαφή με το νερό, ως ελαφρύτερα αυτού, απλώνονται σε μεμβράνες και στερεοποιούνται και συσσωματώνονται στους αγωγούς αποχέτευσης με αποτέλεσμα το «βούλωμα» τους. Τα έλαια αυτά όμως, είναι ανακυκλώσιμα α υλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των «παραδοσιακών» σαπουνιών αλλά και για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ). «Η χρήση των βιοκαυσίμων στη βαριά βιομηχανία είναι πιο οικολογική καθώς εκπέμπουν περίπου 60% λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο» λέει ο κ. Στασινόπουλος.



Η ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιούΔιαδικασία

Η διαδικασία για την ανακύκλωση είναι αρκετά απλή. Εταιρείες όπως η Spider και η Revive, τοποθετούν ειδικά δοχεία σε επιχειρήσεις, καταστήματα μαζικής εστίασης , ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και δήμους ανάλογα με της συμφωνία. Εκεί μπορούν να απορρίπτουν οι οικολογικά υπεύθυνοι τα χρησιμοποιημένα έλαιά τους.



Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθεί ορισμένη ποσότητα, το συλλέγουν με οχήματα και αφού προχωρούν σε καθαρισμό, το πηγαίνουν σε ειδικά εργοστάσια για επεξεργασία σε βιοκαύσιμο. «Ανακυκλώνεται το 80-90% της συνολικής ποσότητας ελαίων» εξηγεί  ο κ. Δημητρίου. Η ανακύκλωση αυτή έχει σημαντικό κόστος. Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα τη συμφωνία με την επιχείρηση που κάνει την ανακύκλωση, τους επιστρέφονται εκκαθαριστικά ή αντισταθμιστικά.



Η ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιούΚοινό 

Ο κόσμος στην αρχή το αντιμετώπισε πρωτόγνωρα, σταδιακά όμως όλοι αρχίζουν να μπαίνουν στο πνεύμα της ανακύκλωσης. Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά :



«Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την οικολογική συνείδηση, κάνοντας παρουσιάσεις σε σχολεία». Η συμμετοχή του κοινού, ανεξάρτητα από την πρωτοβουλία επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της ανακύκλωσης. «Ορισμένοι δήμοι που συνεργαζόμαστε, επιβάλλουν την ορθολογική χρήση δοχείων για τα έλαια» μας επισημαίνει από τη μεριά του ο κ. Δημητρίου. Στόχος μάλιστα των υπευθύνων της Spider S.A. είναι να εστιαστεί την ανακύκλωση σε περιοχές που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους και να μετουσιωθεί σε ιδιωτική πρωτοβουλία.



Αν και δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα κάποιος δήμος, μεγάλοι δήμοι έχουν εφαρμόσει τέτοια προγράμματα κατά καιρούς . Για παράδειγμα, ο δήμος Αθηναίων στο παρελθόν είχε διανείμει δωρεάν δοχεία συλλογής των τηγανέλαιων σε στρατηγικά σημεία. Το όφελος για δήμους και κοινότητες είναι σημαντικό, μειώνοντας το κόστος διαχείρισης των όμβρυων υδάτων.



Από την πλευρά της η Revive, επιδεικνύει την οικολογική της φιλοσοφία, προσφέροντας για κάθε λίτρο χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, 0,03 ευρώ στη WWF Ελλάς. Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Είναι πιο εύκολος τρόπος ανακύκλωσης σε σχέση με άλλους».



Η ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιούΣτο σπίτι



Συστήματα ανάλογα με εκείνα των επαγγελματικών χώρων για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων ελαίων δεν υπάρχουν ακόμη για τα σπίτια, με τις ποσότητες να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ορισμένα σουπερ μάρκετ δίνουν τη δυνατότητα απόρριψης μαγειρικών ελαίων σε ειδικούς κάδους που βρίσκονται έξω από τα καταστήματα τους. Για παράδειγμα η αλυσίδα ΑΒ. Βασιλόπουλος παρουσιάζεται αρκετά δραστήρια σε αυτό τον τομέα. Η διαδικασία είναι απλή.



Στο σπίτι σας συγκεντρώνετε σε ένα πλαστικό ή χάρτινο μπουκάλι το χρησιμοποιημένο λάδι, το μεταφέρετε και το αδειάζετε στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν έξω από επιλεγμένα σουπερ μάρκετ. Ακολούθως υπάρχει εταιρεία που το συγκεντρώνει και το μετατρέπει σε βιοκαύσιμα.


Και μην ξεχνάτε πως ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια.



Από flowmagazine.gr 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.