Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Στάβλοι ή…….. πάρκο στο Καμάρι της Σαντορίνης;

 Γράφει ο Μάρκος Ζώρζος
Φίλοι μου,
Σε λίγες μέρες, πιο συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου θα έχουν περάσει 58 χρόνια από τον πιο καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί μας τα τελευταία 100 τουλάχιστον χρόνια.
Ένας σεισμός που άφησε πίσω του πολλά θύματα , ξεκλήρισε κυριολεκτικά οικογένειες και ισοπέδωσε χωριά. Ένα από τα
χωριά μας που έπαθε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ήταν και η ΜΕΣΑ ΓΩΝΙΑ ή όπως πολλοί την γνωρίζουν ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑ ή ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΟ.
Το χωριό αυτό μετά από ανάλογες ενέργειες ξανακτίστηκε στην περιοχή που σήμερα είναι με την νέα του ονομασία ΚΑΜΑΡΙ (αν και επίσημα συνεχίζει να ονομάζεται Επισκοπή Γωνιάς) . Εκεί με νέο κανονισμό δόμησης και χωροταξίας φτιαχτήκαν τα νέα αντισεισμικά σπίτια (ΘΟΛΟΙ).
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ, Η ΧΡΗΣΗ ΟΧΙ 
Στα νέα αυτά σπίτια δεν υπήρχαν στάβλοι, επειδή όμως οι κάτοικοι λόγω της αγροτικής τους ζωής είχαν μεγάλη ανάγκη να στεγάσουν τα ζώα τους λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια οικοδόμησαν μικρά αλλά άνετα οικήματα (στάβλοι), ανάλογα με τον αριθμό των κατοικιών που «παραχωρήθηκαν» με σκοπό να στεγαστούν τα ζώα των κατοίκων.
Τα χρόνια πέρασαν οι ανάγκες άλλαξαν πολλοί συμπατριώτες μας αναζήτησαν αλλού την τύχη τους και σιγά-σιγά αυτοί οι στάβλοι εγκαταλείφτηκαν , σήμερα λειτουργούν ελάχιστοι από αυτούς. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα από πουθενά και από κανέναν, καμία φροντίδα στον περιβάλλοντα χώρο και σαν αποτέλεσμα είναι πολλές χρονικές περιόδους του έτους να θυμίζει σκουπιδότοπο, να γίνεται υπαίθριος καταυλισμός αθίγγανων ή εν πάση περιπτώσει να αποτελεί εστία μόλυνσης .
Θέλω να τονίσω για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο χώρος αυτός είναι λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και ακριβώς πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Αλλά επίσης είναι σχεδόν στο κέντρο ενός από τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού μας.
ΠΑΡΚΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ 
Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη έτσι όπως είναι σήμερα και θα πρέπει να επέμβει κατά την άποψη μου ο ΔΗΜΟΣ μας προκειμένου να δώσει κάποια λύση.
1. Αυτοί οι στάβλοι πρέπει να πάψουν να υπάρχουν ως στάβλοι.
2. Αν υπάρχει ανάγκη από κάποιους κατοίκους, ας προταθεί ένα άλλο σημείο και να γίνει μια πιο οργανωμένη κατάσταση όχι όπως αυτή που εξυπηρετούσε ανάγκες του 1956 αλλά όπως θα πρέπει να είναι σήμερα.
3. Να καθοριστούν τα όρια των στάβλων και να γίνει ανάπλαση όλου αυτού του χώρου σε ένα μικρό τοπικό πάρκο με την χλωρίδα μας και γιατί όχι και με κάποια ζώα, επισκέψιμο και προσβάσιμο από όλους μας, ντόπιους και τουρίστες
Είναι κρίμα στο πιο κεντρικό σημείο του Καμαριού να επικρατεί μια τέτοια κατάσταση.
Γιατί πρέπει να περιμένουμε;
Δεν υπάρχουν χρήματα ή χώρος; για την αναβάθμιση της περιοχής.
Δεν υπάρχουν ιδέες για το πώς πρέπει να γίνει αυτή η αναβάθμιση;
Μήπως τελικά εξυπηρετεί κάποιους που μπορεί να μην έχουμε λάβει υπ όψιν μας και έχουμε άδικο;
Γιατί πρέπει να λέμε πάντα ωχ αδελφέ σε κάθε τι που σίγουρα έχει λύση έστω και δύσκολη;
Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος»


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.